Månad: maj 2017

Guvernörens maj månadsbrev

Ungdomsutbyte är temat för maj månad

Ungdomsutbytet har traditionellt varit vårt distrikts flaggskeppsprodukt. Årligen har mer än 30 ungdomar från vårt distrikt åkt på ungdomsutbyte, och lika många har kommit hit till oss. Rotex-verksamheten kompletterar ungdomsutbytet, det är ungdomar som tidigare varit på utbyte. På ungdomsfronten är det betydande att Rotaract-verksamheten åter kom igång i Åbo. Klubben startade i början av året med 26 medlemmar med ett aktivt grepp. Förutom i Åbo fungerar det inom vårt distrikt en Rotaract-klubb i Björneborg. Detta som en utmaning för övriga orter. Bilda Rotaract-klubbar på er ort.

RI:s inkommande presidents Ian Riseleys besök i Finland

RI:s inkommande president Ian Riseley och hans fru Juliet besökte Finland 18-21.5. Runt besöket hade det anordnats olika tillställningar och Riseley hade redan på förhand meddelat, att han vill träffa så många rotarianer som möjligt under sitt besök. Huvudtillställningarna var i Tusby och i Tammerfors. Själv hade jag, tillsammans med min fru Marika, det enastående tillfället att tjänstgöra som Riseleys assistent. Vi tillbringade de tre dagarna intensivt med dem. Ju bättre jag lärde mig känna Ian Riseley dess mer övertygad är jag över att vi rotarianer kommer att ha en utomordentlig  president nästa år, som är färdig att lyssna och stöda rotarianerna till aktiv verksamhet. Riseleys tema för nästa år är Making a Difference. Vi saknar förändring för trots satsningen på förstärkning av medlemskap, så har medlemskapsutvecklingen varit lindrigt negativ.

Ursprungligen var avsikten med Riseleys besök att sporra oss i miljondollarsprojektet. Tyvärr ser det ut som om vi blir långt från målsättningen och insamlingssumman inom vårt distrikt ser ut att stanna på samma nivå som under tidigare år, i 70-80 000 dollars klassen. För tillfället ligger vi först på 50 000 dollar, men traditionellt har det flesta donationerna gjorts i juni. Jag sporrar nu de klubbar som inte ännu har gjort nån donation, att göra en donation före slutet på rotaryåret, så att varje klubb donerar minst 30 dollar per medlem. Jag påminner om hedersomnämnandet för klubbarna som donerar 100 dollar per medlem, och klubbarna där varje medlem donerar nånting (100% EREY-klubb).

Själv är jag på väg i slutet på nästa vecka till Atlanta på Rotarys världskongress. Jag uppmuntrar er att hålla i minnet möjligheten att delta att en gång i livet delta i en världskongress. Upplevelsen är värd det och den ger tro på Rotaryframgång.

Jag önskar alla vårt distrikts rotarianer en riktigt fin försommar!

Pentti Aspila
Guvernör, rotarydistrikt 1410

Maj.månadsbrev.2017.05f

D 1410 närvarorapport mars 2017

Lahjaksi taidetta

Hyvät rotarisiskot ja –veljet!
Nyt on hieno mahdollisuus hankkia lahja kevään ylioppilaalle, lahja itselle, syntymäpäivälahja ystävälle tai taidetta toimiston seinälle.

Turku Samppalinnan klubin jäsen kuvataiteilija Hanna Varis on suunnitellut ”JUHLA”- nimisen grafiikkansa pohjalta rotareille oman version, jossa oikeassa alakulmassa näkyy osa rotaryratasta.
Koko sarjan painosmäärä on 100 kpl, SUOMI 100- juhlavuoden kunniaksi. Todellinen keräilyharvinaisuus siis!

Teoksen voi suoraan tilata Hannalta: hanna.varis@hannavaris.com tai 050-63503. Ilmoitathan tilauksen yhteydessä klubisi nimen😊.

Teoksen normaali galleriahinta kehystettynä on 250 euroa. Hinta rotareille on vain 180 euroa, josta menee 50 euroa rotarysäätiön vuosirahastoon ostajan henkilökohtaiselle tilille. Samppalinnan klubi laskuttaa ja hoitaa maksut säätiölle.

Turun alueella teoksen voi noutaa kehystäjältä: Lindewall, Kauppiaskatu 3, Turku. Lähetysmaksu kotimassa särkyvänä postina postitse tai Matkahuollon kautta on 15 euroa .
Ohessa on kuva itse teoksesta sekä kehystetystä työstä (koko 27×42,5).

Terveisin
Erja Vihervaara, Turku Samppalinnan rk

PS. Hannan muita töitä on nähtävänä täällä http://hannavaris.com/services/

EndPolioNow -golfkisa Yyterissä 6.9.2017

Hyvä rotariystävä,

Järjestämme taas hyvän suosion saaneen, leppoisan EndPolioNow -golfkisan Yyterissä 6.9.2017.Yhteislähtö klo 10.00, ilmoittautuminen klo 8.45–9.15, jonka jälkeen lähtöbriifaus.

Parhaat pelaajat palkitaan ja sen lisäksi arvotaan jokaiselle pelaajalle yllätyspalkinto. Osallistumismaksu on 30 € sisältäen green feen sekä palkintojen arvontalipukkeen.

Tule mukaan polion torjuntatyöhön!

Kisan tuotto lahjoitetaan PolioPlus-rahastoon.

Ilmoittautuminen sähköpostilla tauno.loven@pp.inet.fi tai tekstiviestillä 050-546 5705 (kerro myös seura ja tasoitus) viimeistään 29.8.2017.

Kerro ilmoittautuessa, mikäli haluat pelata tietyn henkilö(ide)n kanssa. Voimme järjestää enintään neljän hengen ryhmiä.

Peliryhmät ja lähtöväylät ilmoitetaan sähköpostilla 4.9.2017.

Tervetuloa!

Meri-Porin Rotaryklubi r.y.