Kategoria: Komiteat

Nettisivut – websidor

Nettisivujen teko on alkanut kiinnostaa, kiitos DG Aspilan, joka näistä asioista muistuttaa aktiivisesti.

Piirin 1410 IT-komitean puheenjohtaja suosittelee nettisivujen tekoon Weeblyä, sillä se on helppo ohjelma käyttää. Sivujen tekemiseen löytyy erilliset ohjeet Jäsenille -sivulta.

Esimerkkisivuja on jo useampi, esim. www.forssarotary.org, www.raisiojokilaaksorotary.org (jossa sivujen koostaminen on menossa parhaillaan, blanco esimerkkisivu 1, malli2, malli3…. näitä voisi lisätä vaikka kuinka, pääasia on ymmärtää, että kaikkia sivun elementtejä voi muokata ja siirrellä, eri teemoja käyttää apuna pohjalla – kunhan valitset nykyaikaisen responsiivisen teeman (siis mukautuu eri katsontalaitteen mukaan).

Paljon kontakteja on tullut, joten kaikkia kyllä pyritään auttamaan, mutta aloitetaan yhteydenottojärjestyksessä. Ne jotka ovat miettineet jo sisältönsä valmiiksi (eli ei tarvitse sitten pohtia laitetaanko niin vai näin koulutusvaiheessa), saavat myös sivunsa nopeammin valmiiksi. Muistakaa että sivuja voi aina muokata, lisätä sivumäärää, poistaa turhaa jne. 

Rotaryn graafiset ohjeet määrittelevät esim värit, nettisivusuositukset mm. logon paikan, päänavigaation paikan, millaista sisältöä laitetaan mm. etusivulle jne. IT-toimikunta pyrkii toteuttamaan sivut graafisten ohjeiden mukaan. Nämä ja muut ohjeet löydät Jäsenille -sivun ohjeet ja koulutukset osiosta.

Ei muuta kuin suunnittelemaan – tehdään yhdessä uudet sivut ja autetaan osaltamme piirin 1410 ja  Rotaryn toiminta kaikkien tiedoksi.

Heidi Cavén
IT-toimikunnan pj, AG alue 5

Nettisivujen teko Weeblyllä

Lupailin aloittaa blogin nettisivujen teosta. Raisio-Jokilaakson Rotaryklubi on aloittanut sivujensa uudistamisprosessin. Kaikki mitä prosessiin liittyy, suunnittelusta tekemiseen, domainnimen varaamisesta julkaisuun, tulee kirjattua näihin kirjoituksiin.

Olen päivittänyt  myös ohjeiston nettisivujen tekoon liittyen, löydät sen suojatuilta Jäsenille -sivuilta Ohjeiden alta, myös tässä linkki

Mitä kaikkea Raisio-Jokilaakson tehotiimi on tähän mennessä tehnyt?

Ohjeistus oli seuraava – vertailkaa jo olemassa olevia sivuja ja miettikää, mikä oli ko. sivulla hyvää, mikä ei toiminut. Useamman sivuston tutkimisen jälkeen, kirjatkaa ne asiat, joista piditte ja mitä haluatte saada omille sivuillenne.

Tästä se siis alkoi. Tehotiimi (Terhi, Reijo & Marje) olivat miettineet asiat ja myös sen, miltä he toivovat sivujensa näyttävän. Heillä oli eri vaihtoehtoja sivuston ulkonäöstä blogissa ja kaikkeahan pystyy muuttamaan, joten työmme alkoi. Treffasimme toukokuussa sunnuntai-iltana opetustilanteessa – mentiin läpi Weeblyn työkaluja ja jo hiukan päivitettiin tekstejäkin. 

Sunnuntai-illan huumassa ensimmäinen ongelma tuli heti kohdattua –  yritin hankkia heille omaa .org -päätteistä nimeä ja ihmettelin, kun Weebly aina vaan vei tietylle maksusivulle – jonne siis ei pitänyt päätyä. Aikani ihmeteltyäni totesin, että kaipa homma on sitten muuttunut ja vingutimme Terhin luottokorttia sivuston nimen hankinnassa. No, oma virheeni oli siis kyseessä – päädyimmekin hankkimaan Starter-paketin, jota ei siis tarvittu.

Heti tuona iltana kotiin tullessani, tsekkasin rauhassa linkit ja löysin sen OIKEAN linkin, jota yritin Raisiossa etsiä eli pelkän domainnimen hankintaa. Koska oikea linkki löytyi, varmistin heti halutun nimen, www.raisiojokilaaksorotary.org ja ostin sen pois klubille (summa oli huikeat 20 euroa kahdelta vuodelta 🙂 ).

Laitoin myös Weeblylle viestiä erheellisestä Starter-paketin hankinnasta ja pyysin Terhille palautusta. Maanantaina kontaktoin Weeblyä uudelleen ja sain vahvistuksen, että palautus on menossa, pitäisi tapahtua parin päivän sisällä. Heti perään meiliä Terhille, että homman pitäisi olla kondiksessa.

Seuraava vaihe Raisio-Jokilaakson klubissa on aloittaa varsinainen työstäminen sivujen sisällön suhteen. Hiljaa hyvä tulee,  sanotaan. Kiireet painaa kaikille päälle, joten heti kun saadaan aikaa kunnolla varattua prosessiin, laitan teillekin tiedoksi, mitä kaikkea on tehty, mitä lisätty, mikä oli haasteellisinta, mikä helppoa ja mitä koko prosessista sitten opittiin/jäi käteen.

Omasta virheestä suivaantuneena päivitin Weeblyn ohjeistoa (linkki siis sivun yläosassa). Laitoin oikean sivun linkin ohjeisiin, ettei enää nettisivujen touhun huumassa tule vastaavaa BlackOutia – siis todellista mustaa aukkoa. Nuo liitetyt ohjeet kattavat aika paljon selittämistä, missä koko sivuston, nimen, palvelimien, talletustilan, maksujen, tekemisen, julkaisun, ym on kyse. Paljon jäi vielä ohjeita kirjoittamatta, mutta näillä pääsee jo hienosti liikkeelle.

Jos klubisi suunnittelee uusia sivuja, autan mielelläni. Mutta heti tähän huomautus – teidän tehtävänne on miettiä, mitä sivuilla on, tehdä ne yhdessä kanssani ja päivittää sivuja. Olen huomannut, että moni klubi on kiinnostunut nettisivujen päivityksestä, mutta sitten ovatkin pettyneitä, kun en teekkään kaikkea heille valmiiksi. Homman nimi on siis se, että autan valitulla työkalulla, mutta teille jää työt. 

Jos tämän vuodatuksen jälkeen edelleen kiinnostaa omien nettisivujen uusimisprosessi, ota yhteyttä ja autan alusta loppuun.

Sivuston elementeistä

Koska sivusto esittelee piiri1410:ä olisi aivan loistavaa saada klubeista tapahtumakuvia – ei siis niitä virallisia pönötyskuvia vaan mitä missäkin tapahtumassa, projektissa, vierailuissa, interciteissä, klubikokouksissa jne. jne. on tapahtunut. Näin saataisiin sivusto näyttämään piiriltä ja että meillä tapahtuu!

Laita viestiä osoitteeseen: help@rotary1410.fi, jos sinulla on kuvia (ja niihin myös oikeudet). Näitä lisättäisiin mielellään näkyville.

Myös etusivun pääkuva olisi tosi upea, jos se olisi jostain piirin tapahtumasta, jossa aktiivisia rotareita tekemässä jotain. Jos tälläistä ei vielä kenenkään arkistosta löydy, sitten seuraavissa tilaisuuksissa pyritään ikuistamaan tilanteita ja henkilöitä mahdollisimman paljon!

IT-komitea tiedottaa

Piirin 1410 internet-sivuja on muokattu uudelleen. Päivityksiä on tehty niin visuaaliseen ulkonäköön kuin sisältöönkin. Myös Jäsenille -sivu, joka on tässäkin versiossa suojattu, on yksinkertaistettu. Kaikki asiakirjat on nyt nähtävissä suoraan sivulla, eikä niitä tarvitse erikseen noutaa pilvipalvelusta (Dropbox).

Moni saattaa kyseenalaistaa uudet sivut ja uuden osoitteen (sivut aukeavat kahdella eri osoitteella: www.rotary1410.fi ja www.rotary1410.org), mutta tässäkin oli takana vahva logiikka. Uudet sivut tehtiin ensinnäkin turvallisuussyistä – mikäli vanhoja muokatessa olisi tullut ongelmia ja tietoa olisi hävinnyt, olisi se taas hankaloittanut toimintaa. Myös rakentaessa uutta pohjaa pyrittiin sivujen toimivuutta nopeuttaa.

Uudet sivut myös noudattavat Rotaryn visual guidea, jota pitäisi noudattaa kaikkien klubienkin sivuilla. Ehkä näkyvin huomio on värimaailman käyttämisessä. Sivuja myös kevennettiin, jotta tieto löytyisi mahdollisimman helposti. Muutoksia on tehty myös lähinnä siksi, että moni koki kirjautumisen ja sen onnistumisen haasteelliseksi. Suurin osa sivuista ja niiden sisällöstä on pitkälle samaa kuin edellisessäkin versiossa.

Uutena piirteenä sivuille on lisätty toiminne, mikäli henkilön selain asetettu esim. englannin- tai ruotsinkielelle, pitäisi piirin sivujen aueta ko. kielellä katsojalle. Toki kielen voi vaihtaa ylänavigaatiosta heti halutessaan. Tämä lisättiin etenkin niitä jäseniä ajatellen, jotka ensisijaisesti etsivät tietoa jollain muulla kielellä kuin suomenkielellä.

Koska sivut on vasta vielä testausvaiheessa, olisikin erittäin tärkeää saada heti kommentteja, mikäli jokin osuus on hankala käyttää tai ei toimi tai näkyy jotenkin väärin. Kaiken palautteen voi laittaa help@rotary1410.fi -osoitteeseen. Tai täyttämällä palautelomake Yhteydenotto -sivulta.

Sivujen käytettävyys ja niiden palveltavuus jäsenistöä ajatellen on ehdottoman tärkeää. Siksi jäseniltä pyydetään jatkuvasti kommentteja sivustosta, jotta sen kehittäminen ja toimivuus saataisiin mahdollisimman tehokkaaksi.

Avustanne etukäteen kiittäen,

IT-komitea,
pj. Heidi Cavén

07/29/2015