• -

PIIRIN 1410 KUVERNÖÖRIN KUUKAUSIKIRJE NO 10.

Category : DG , kuukausikirje

Huhtikuu on teemakuukaudeltaan Äidin ja lapsen terveyden kuukausi. Hyvinkin tärkeä aihe, ja Rotaryklubeja useallakin paikkakunnalla liikuttava teema. Esittelen tässä nyt kaksi hanketta, hyvinkin erilaisia kuluiltaan, mutta joilla on sama päämäärä: Lapsen terveyden hyvinvointi.

1. Turku Samppalinnan Keskola-projekti saatiin päätökseen kesäkuussa 2017, projektiin saatiin piirin apuraha DDF rahastosta. Tavoitteena oli hankkia TYKS vastasyntyneiden teho-osastolle pleuraimulaite, jossa onnistuttiin. Hanke ja luovutus sai myös ansaittua lehtinäkyvyyttä.

2. Somerolla klubin hankkeena on lahjoittaa seuraaville 101 uudelle vastasyntyneelle myssy, 20 ensimmäistä on myssynsä jo saanut. Myös tämä hanke on ylittänyt uutiskynnyksen.

Vaikka hankkeet ovat hyvin erilaisia budjetiltaan, on molemmissa sama päämäärä. Me rotarit olemme hyväntekeväisyysjärjestö, ja nyt kun uudet, ensi vuoden  hallitukset tekevät omia tavoitteitaan ja tulevan vuoden suunnitelmiaan, muistetaan ne minun lanseeraamani kolme asiaa. Muutos, joka jatkuu klubeissa, ja tuo toivottavaa uudistusta Toiminnan kautta. Me rotaryt osaamme, joten näytetään se osaaminen omassa yhteisössämme ja varsinkin sen ulkopuolelle. Omaksi Iloksemme ja muidenkin. 
Tasa-arvoinen vanhemmuus on erittäin tärkeä ja ajankohtainen teema, ja vaikka kuukauden teemamme on otsikoitu ”Äidin ja Lapsen terveyden kuukaudeksi” nostan tähän MLL:n sivuilta löytyvän hyvän idean klubeille  toteutettavaksi. Isä-lapsi-toiminta.

Vanhemmuus on ihmeellinen asia. Vanhemmuus on täynnä iloa ja ihmeitä, mutta myös vastuuta. Pienen lapsen näkökulmasta oma vanhempi merkitsee lapselle kaikkea. Piirimme Rotaryklubit voisivat olla tässä apuna, järjestämällä Isä-lapsi -tapahtumia organisoimalla niitä omalla paikkakunnallaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1410 läsnäoloraportti helmikuu 2018


 • -

PIIRIN 1410 KUVERNÖÖRIN KUUKAUSIKIRJE NO 9.

Category : DG , kuukausikirje

Veden ja saniteettihuollon kuukausi 

Mikä voisi olla ajankohtaisempaa kuin puhdas vesi? Piirimme alueella Nousi-aisissa jokainen sai konkreettisesti kokea mitä tarkoittaa, kun juomakelpoista vettä ei tule hanasta. Meille suomalaisille puhdas vesi on itses-täänselvyys, vai onko ? Nokia, Nousiainen, sama voi tapahtua seuraavaksi missä vain. Suomessa meillä on kuitenkin toimiva varajärjestelmä ja me pystymme ko. ongelmat selvittämään nopeasti ja tehokkaasti. Mutta miten on maissa, jossa kunnollista infraa ei ole? Eikä juotavaa vettä saa kuin kaupoista, jos sieltäkään. 

 Piirimme Itämeripurjehdus nuorille on lähtenyt hyvin käyntiin ja klubeja on jo ilmoittautunut mukaan. Muistutan kuitenkin vielä piirimme klubeja osallistumaan tähän ainutlaatuiseen Itämeriprojektiin. Tarjoamme 30:lle nuorelle unohtumattoman purjehduksen, starttipaikkana Nauvo. Lisätietoa tapahtumasta saa Ralf Karlsonilta, Kemiön klubista. Piirimme Itämerikomitea Mikko Lindemanin johdolla,  on ollut erittäin aktiivinen ja suunnitelmia tulevaisuuteen on tehty runsaasti. Tarkoituksenamme on mm. osallistua Hampurissa järjestettävään Rotarykonventioon omalla Itämeri osastolla . Klubeja kiertäessäni törmäsin useaankin itämeriprojektiin. Raumalla ja Somerolla on hyvin tiivistä yhteistyötä nuorten koululaisten ja vesistönsuojelujärjestöjen kanssa. Olkaamme siis huolissamme myös lähivesistä, vesien puhtaus koskettaa jokaista suomalaista, ja on jotain mistä saamme olla ylpeitä. 

Piirimme on perinteisesti ollut kaivamassa kaivoja Afrikan Sambiassa, ja tuota projektia ollaan jatkamassa. Sambia IV projekti helpottaisi huomattavasti tuon 14 miljoonaisen kansan elämää paikallisesti. Alueelle on aiempien projektien aikana kaivettu 22 porakaivoa ja kunnostettu 3 vanhempaa kaivoa. Haastavat olosuhteet ja maastot aiheuttavat sen, että toimivan porakaivon tekeminen ei ole helppoa, siitä kertoo lukuisat turhat ”koeporaukset”. Hieno projekti kuitenkin , jonka soisin toteutuvan myös jatkossa. 

 Älä lotraa vettä 

Maaliskuun helppo tehtävä klubeihin on yksinkertainen. Vaikka meillä on vettä joka ikisessä mahdollisessa olomuodossa yllin kyllin, säästetään sitä. 

Jäsenkehitys 

Piirimme tekee historiaa, ei vain Suomessa, vaan ainoana koko Zonen alueella. Olemme ainoa piiri, joka on nostanut jäsenmääräänsä kuluvalla Rotaryvuodella. Muutos, Toiminta ja Ilo on toimiva resepti ja toimintamalli. Siitä jokainen presidentti ja piirimme klubi, ansaitsee kuvernöörin suurimman kiitoksen. KIITOS. 

Vuosisadan Rotaryjuhla lähestyy 

Piirijuhlan pääteemana on nuoriso, teema näkyy molempien päivien ohjelmassa hyvin voimakkaana. Toinen pääpaino on rotarien viihtymisessä, tulette yllättymään. 

Nuoriso näkyy vaihto-oppilaiden suurella panoksella koko lauantaipäivän ohjelmassa. Sunnuntaina kuulemma vaihto-oppilaan tarinaa matkastaan. Piirikouluttajamme Aulis Kankare kertoo, miten me rotarit voimme olla mukana ehkäisemässä nuorten syrjäytymistä. Pääsemme myös tutustumaan erityisnuorten vaikeaan asemaan ja miten sitä voimme helpottaa. Erityisnuorten työpaja , salolainen Ihme ja Kumma on vahvasti mukana. Sunnuntaina lasten psykiatri Riikka Riihonen kertoo lasten ja Nuorten asemasta. 

Viihtymiseen piirijuhlassa on tänä vuonna panostettu ennennäkemättömällä tavalla. Aamulla ilmoittautumisen taustalla soittaa Moision koulun Steelbändi. Illan GB juhlaillallisen pääesiintyjänä meillä on valovoimainen huipputähti Arttu Wiskari orkestereineen, ja hänen jälkeensä tansseja jatkaa Anniina Jokisen tähdittämä bilebändi. Lauantai ja sunnuntaipäivän ohjelmiin on siroteltu musiikkiesityksiä osallistujia viihdyttämään. Lauantain keskipäivään olemme sijoittaneet teatteriesityksen. Tässä vain joitain mainitakseni, loput jokainen näkee/kokee sitten paikanpäällä. Odotan näkeväni jokaisen piirimme Rotarin tapahtumassa, vuokratkaa bussi ja tulkaa joukolla mukaan tekemään juhlastamme ennennäkemätön. 

Olen luvannut PHF tunnustuksen klubille, josta prosentuaalisesti tulee eniten rotareita paikalla Do it Erik’s way. 

Ilmoittautumiset /Ohjeet /alustavat ohjelmat/lisätiedot osoitteesta: 

www.1410piiri2018.fi 

Lisätiedot : matti.sirva@op.fi , 044 7701223 . DG Erik 0400 744587 

Läsnäolot: D1410_tammikuu_2018


 • -

PIIRIN 1410 KUVERNÖÖRIN KUUKAUSIKIRJE NO. 8

Category : DG , kuukausikirje

Helmikuu on Rauhantutkimuksen ja konfliktien ehkäisyn kuukausi. Helmikuussa vietetään myös Rotaryn syntymäpäivää 23 päivä. Klubeissa on tiedossa juhlatunnelmaa. Rauhantutkimus ja konfliktien ehkäisy on hyvä aloittaa kotioloista ja laajentaa siitä hiukan näkemystä laajemmalle. Isot valtiot kalistelee sapeleitaan , eikä uusien sotien alkaminen maapallolla ole kuin päivien kysymys.

 Rotarit rauhantyössä 

Mitä me Rotaryt sitten voimme tehdä maailmanrauhan eteen? Meille Rotareille lähellä sydäntä on ShelterBox, joita piiristämmekin tasaisesti lähtee maailmalle. Helmikuun tavoitteena klubeihin heitän yhden ShelterBox:in keräämisen. Boxi maksaa 750e joten tuollaisen summan kerääminen klubista ei tuottane tuskaa, tai kerääminen naapuriklubin kanssa, vielä helpompaa.

 Jotta en vain heittäisi tehtäviä klubeihin, on piiri 1410 lunastanut tammikuun aikana yhden ShelterBoxin, joka lähetettiin Syyriaan. Syyriassa, Irakissa, Somaliassa ja Madagaskarilla on tällä hetkellä SB-avustustyöntekijöitä arvioimassa avuntarvetta. Työ on loputonta vapaaehtoistyötä ,jossa me piirin 1410 Rotaryt voimme auttaa. 

Seuraa ShelterBoxin tapahtumia netistä suomeksi www.shelterboxtuki.fi / Ruotsiksi www.shelterboxsweden.org tai liity Faceryhmään ”shelterbox tuki ry”. 

 Ohjeet ShelterBoxin lunastamiseksi ShelterBoxin avustustilinumero on FI53 5612 1120 4127 93 / OKOYFIHH 

Aktiivisia kohteita tällä hetkellä on mm. Filippiinit, jossa meillä on paraikaa suomalainen ShelterBox avustaja paikalla. 

Uudet rotarit 

Helmikuu tarkoittaa myös kevään edistymistä ja talven taittumista taustalle, ja se taas tarkoittaa kevättä rotarien rinnoissa. Klubeissa hyvä pöhinä jatkuu ja istuvat presidentit alkavat huokaista kauden kääntymisestä loppusuoralle. 

Meidän piiri 1410 on ainoa suomalainen rotarypiiri, joka on onnistunut lisäämään jäsenmääräänsä. Siitä suurin mahdollinen kiitos kuvernööriltä. Toisaalta, se kertoo, että istuvat presidentit ovat klubeissaan tehneet hyvää ja mielenkiintoista työtä ja ohjelmaa. Meitä rotareita tarvitaan, eikä meitä ole liikaa, joten jatketaan samalla tiellä. 

Piirikonferenssi = piirijuhla 

Piirijuhlan pääteemana on nuoriso, tuo teema näkyy molempien päivien ohjelmassa hyvin voimakkaana, toinen pääpaino on rotarien viihtymisessä, tulette yllättymään! 

Nuoriso näkyy vaihto-oppilaiden suurella panoksella koko lauantaipäivän ohjelmassa, sunnuntaina kuulemme vaihto-oppilaan tarinan matkastaan. Piirikouluttajamme Aulis Kankare kertoo miten me rotaryt voimme olla mukana ehkäisemässä nuorten syrjäytymistä. Pääsemme myös tutustumaan erityisnuorten vaikeaan asemaan ja miten sitä voimme helpottaa. Erityisnuorten työllistämiskeskus, salolainen Ihme ja Kumma, on vahvasti mukana tapahtumassa. 

Viihtymiseen piirijuhlassa on tänä vuonna panostettu ennennäkemättömällä tavalla, Illan GB juhlaillallisen pääesiintyjänä on Arttu Wiskari orkestereineen, ja hänen jälkeensä tansseja jatkaa Anniina Jokisen ja Minna Oran tähdittämä bilebändi. Lauantai- ja sunnuntaipäivän ohjelmiin on siroteltu musiikkiesityksiä osallistujia viihdyttämään. Tässä vain joitain mainitakseni, loput jokainen näkee paikan päällä. Odotan näkeväni jokaisen piirimme rotarin tapahtumassa, vuokratkaa bussi ja tulkaa joukolla mukaan tekemään juhlastamme ennennäkemätön. 

Minulta on kyselty, että kuka saa ilmoittautua piirijuhlaan? Piirijuhla on tarkoitettu meille jokaiselle rotarille, ja mukaan saa ottaa puolison, ystävän tai vaikkapa naapuripariskunnan. Piirijuhla EI siis ole presidenttien juhla vaan sydämeltään rotarien juhla.

Näin ilmoittaudun mukaan: 

Ilmoittautuminen sähköpostiin : matti.sirva@op.fi , puh. 044 7701223 
Maksut tilille FI28 5410 0220 3538 36 

Yöpyminen on sovittu Hotelli Rikalaan 1hh huone 80 € ja 2hh 90 €, muista mainita Rotarien piirikokous varatessasi huonetta. Yöpyminen maksetaan suoraan hotelliin ja piirijuhlaan osallistuminen yllä mainittuun tilinumeroon. 

kuukausikirje no 8
D 1410 läsnäoloraportti joulukuu 2017


 • -

Suomen Rotaryn uudet verkkosivut aukeavat kesäksi

Category : Vieraskynä

Suomen Rotaryn viestintätoimikunta tiedottaa

Suomen Rotaryn www-sivujen uudistusprojekti on hyvässä aikataulussa ja uusi rotary.fi -sivusto avataan toukokuussa 2018.

Www-sivujen tekniseksi toteuttajaksi valittiin seinäjokelainen Valakia, joka on toteuttanut vastaavalaisen monitasoisen sivu-uudistuksen mm. Zonta Internationalin piirin 20:lle (Suomi ja Viro). Valitulla toimittajalla on paras ratkaisu sekä rotary.fi sivujen uudistamiseen, mutta myös klubisivujen toteuttamiseen.

KLUBEILLE SIVUT HELPOSTI JA EDULLISESTI

Suomen Rotary ja piiri mahdollistavat nyt kaikille klubeille helpon ja edullisen tavan julkaista omat klubisivut samassa alustassa rotary.fi -sivuston kanssa.

Klubit voivat nyt tehdä omat sivunsa järjestelmään ilman erillistä avausmaksua ja todella kohtuullisella ylläpitomaksulla (5 € /kk + alv.). Klubien käytössä on valmis sivupohja, jonne klubit voivat syöttää omia kuvia ja tekstejä. Käytössä on myös tapahtumakalenteri. Perustieto Rotarystä toimitetaan rotary.fi -sivustolle, joten klubien ei tarvitse itse ylläpitää rotarytietoutta sivuillaan, vaan voivat keskittyä omista tapahtumista ja projekteista kertomiseen.

MITEN MUKAAN?

Tiedotamme klubeille käytännön asioista loppukeväästä. Toimitamme tarkat ohjeet sivuston käyttöön ottamisesta. Sivujen tekemiseen ja päivittämiseen tarjotaan myös hyvät ohjeistukset kirjallisena ja videoina.

AIKATAULU KLUBEILLE

Alustavan arviomme mukaan klubit pääsevät toteuttamaan sivujaan viimeistään alkusyksystä 2018.

Johanna Talikainen
puheenjohtaja
SR Viestintätoimikunta
0400 851 704
johanna.talikainen@mainossatama.fi


 • 2

Kuvernöörin Kuukausikirje no 7

Category : DG , kuukausikirje

Tammikuu tarkoittaa, että rotaryvuotemme on ylittänyt puolivälin, olemme kukin klubi toimineet parhaimmalla omalla tavallamme, kiitos siitä. Rotaryrattaan pitää kuitenkin  edelleen pyöriä ja se on meidän tehtävämme matkatessamme  kohti kevättä.

Tammikuu Rotarymaailmassa on Ammattipalvelun kuukausi

Ammattipalveluna voidaan tietysti ajatella, että kun kokoonnumme viikoittain keskenämme verkostoitumaan, riittää se ammattipalveluksi.  Ajatellaanpa kuitenkin syvällisemmin sanaa ammattipalvelu. Siinä oikeastaan yhdistyy koko Rotaryaate. Edustamme omia ammattejamme ja palvelu on meille tärkeää. Kuitenkin, varsinaisia ammattipalvelun toteuttajia ovat ne tuhannet omaishoitajat jotka käytännössä täysin ilman palkkaa ja tukea tekevät tuota ammattipalvelua vuorokauden ympäri. Tiedän, että monessa klubissa on projekteja omaishoitajien kanssa, mutta suurimmassa osassa ei. Ja juuri tässä me hyväsydämiset Rotarit voimme tulla apuun. Suurin lahja tai ammattipalvelu jonka me voimme omaishoitajille tarjota, on vapaa-aikaa muutama tunti. Se taas on erittäin helppoa toteuttaa klubeissa hyvinkin pienellä budjetilla. Nyt presidentit, tässä tulee  tammikuun  helppo tehtävä, mietitään, miten voimme auttaa tammi/helmikuussa näitä omaishoitajia ja miten tarjoamme heille vapaa-aikaa. Jos tehdään se suuresti, saamme myös medianäkyvyyttä.

Enemmän pöhinää Someen

Meillä on aktiivinen Facebook, jossa tänään näkyy olevan  432 seuraajaa, siis noin 20% piirimme jäsenistä. Lukema on hyvä, mutta saisi olla suurempikin. Some on helpoin ja halvin tapa klubien kertoa tekemisistään ja olla yhteisössään näkyvä.  Piirimme facebook sivuilla  koko ajan suurenevassa määrin Rotarit  kertovat projekteistaan, kokouksistaan ja saavutuksistaan – hienoa.  Mutta  näin toimien kerromme niistä tavallaan vain itsellemme , joten jaetaan naapuriklubien ja rotareiden tekemiset ja saavutukset omiin sivuihin. Näin saamme uusia seuraajia ei rotareista, jopa uusia mahdollisia aktiiveja. Suomalaisista noin puolet on somen käyttäjiä, nostetaan  oma piirisivumme kävijämäärä samaan. Presidentit, yksi kokouksen osa  tammikuussa voisi olla someen tutustumis-/liittymiskokous.

Piirikonferenssi (piirijuhla ) Huhtikuun 14-15.2018

Vuosisadan Rotaryjuhla lähestyy sekin, piirin Facebook sivuilla on avattu oma tapahtumasivu, jonne päivitetään ohjelmaa sitä mukaan kuin se varmistuu, samoin piirin nettivuilla. Nyt on jo varmistunut lauantai päiväohjelmaan ennen ruokailua komediallinen  teatterinäytös (illallinen yhdelle). Kansainväliseksi vieraaksi ja puhujaksi saapuu Norjasta Lena Mjerskaug. Illan Musiikillinen päätähti tulee olemaan Arttu Wiskari. Suomi 101 vuotta kunniaksi on tänä vuonna myös hinnoittelu laitettu uusiksi, uutta on Early Bird hinta, josta kuva liitteessä lisää. Selvää säästöä kun ilmoittautuu hyvissä ajoin. Piirikonfan osallistumishintaa on siis  alennettu, niin kuin klubikierroksillani lupailin. Ohjeet ja tilinumerot on liitteenä olevassa esitteessä. Käyttäkää tämä tarjous hyväksenne, tapahtumaa ei yksikään Rotary voi jättää väliin.

Muistilista

 • Helmikuun 2-4   on valtakunnallinen säätiöseminaari Oulussa  , katso kuvaliite  ja ilmoittaudu mukaan. KIIRE
 • PETS Turussa Maaliskuussa, tulevien presidenttien, sihteerien koulutustilaisuus .
 • Rotarydollarin kurssi tammikuussa 0,84

 

 

 

 

 

 

 Rotary A4 esite piirikokous- ja juhla 2018v9_2kielinen

D 1410 läsnäoloraportti marraskuu 2017


 • -

PETS 10.3. – joko olet merkannut kalenteriisi?

Category : Koulutus , Tapahtumat

PETS eli tulevien virkailijoiden koulutusta pidetään Turun Kristillisessä opistossa 10.3.2018. Kaikkien tulevien presidenttien ja sihteerien sekä  tarvittaessa rahastonhoitajien, säätiöasiamiesten, viestintävastaavien sekä muiden asioista kiinnostuneiden kannattaa ilmoittautua ajoissa. Lisätietoa löydät http://www.rotary1410.fi/toiminta/ -sivulta. Ja mikäli jokin mietityttää, voit aina kysyä DGE Risto Suvialalta lisätietoja.

Turuus siis nähdään!


 • -

PIIRIN 1410 KUVERNÖÖRIN KUUKAUSIKIRJE NO 6.

Category : DG , kuukausikirje

kuva joulukuun kirjeestä

Elokuussa aloittamani DG Rally saavutti maalinsa 21.11.2017 , kun viimeisenä varikkona oli oma kotiklubi Somerolla. Matkani aikana kävin jokaisessa piirimme 60 klubissa vierailulla.

Maantietä ajokit nielivät toistakymmentä tuhatta kilometriä. Peuroja pomppi tiellä satoja, ja kerran tiellä oli hirvipariskunta vasoineen, mutta osumia onneksi nolla.

Piirimme klubit ovat hyvinkin omanlai- siansa osaajia , osassa panostetaan vahvasti nuorisovaihtoon, osa on näkyvästi mukana oman yhteisönsä kehittämisessä ja osa istuskelee klubihuoneissaan tehden rotarytyötä.

Minulla on tälle vuodelle kolme teemaa Muutos, Toiminta ja Ilo. Muutosta havaitsin useassakin klubissa, muutoshan on meidän tulevaisuuden elinehto. Olen usein sanonut että jos emme muutu , meitä ei ole olemassa. Muutoksella tarkoitan klubien toimintatapojen päivittämistä nykyaikaan.

Toimintaa kaipaisin useassa klubissa paljon enemmän, mutta toisaalta, moni klubi pääsi yllättämään sillä uskomattomalla projekti- ja työmäärällä, johon klubi oli sitoutunut. Iloa, sitä taas tarvitaan klubeihin ämpärikaupalla lisää, moni presidentti sanoi, että heillä on ollut vaikeaa saada uusia jäseniä tai keksiä mitään kelpoista projektia, ikään kuin oltaisiin luovutettu ja annettu masennukselle valta. Toisaalta, oli klubeja joissa puheen- sorina oli megalomaanista ja iloa tuntui riittävän jaettavaksi asti.

Piirimme osaa nuorisovaihdon. Lähtevien nuorten haastattelussa marraskuun alussa Turun opistolla, meillä oli 24 nuorta lähdössä vuosivaihtoon ja 9 kesävaihtoon.

Kaikki klubin lähettämät nuoret ovat olleet klubin käyntikortti maailmalla, miksi siis niin moni klubi sanoo vaihtovuoden jälkeen unohtavansa nuo mainiot yksilöt?

Tässä tulee nyt jokaiseen klubiin joulukuun helppo tehtävä: Etsitään klubimme jokainen vaihtoon lähettämä nuori ja pyydetään kanssamme mukaan vaikka jouluruokailuun yhdessä rotareiden kanssa. Tiedossa on upea ja avartava yhteinen tilaisuus, jossa voitte päivittää kuulumisia. Samassa yhteydessä klubeilla avautuu oiva mahdollisuus pyytää nuo ihmiset klubiinsa  jäseneksi. Sama koskee RYLA:n läpikäyneitä oppilaita.

Syntymäpäivät

Suomi 100 vuotta on nyt todellisuutta. Onneksi olkoon siis meille kaikille ja rakkaalle isänmaallemme. Piirimme klubeissa on lähes jokaisessa Suomi 100 vuotta teema, ja sen tiimoilta useita paikallisia projekteja.

JOULUKUU ON SAIRAUKSIEN EHKÄISYN JA HOIDON KUUKAUSI

Parhaiten sairauksia ehkäistään pitämällä itsestämme ja lähimmäistämme huolta.

Aktiivinen rotari seuraa omaa terveyttään. Klubihankkeena voisi olla verenpaineen mittaus klubikokouksessa. Ehkä myös vyötärön ja kolesterolin mittaukset.

Kuvernöörin haaste klubeihin tulee tässä. Mikä olisikaan parempi paikka toteuttaa kuukauden Rotaryprojekti kuin lähin neuvola. Ollaan yhteydessä neuvolaan ja kysytään kuinka voimme olla avuksi. Avun tarvetta on varmasti monenlaista: kierrokseni aikana kuulin, että klubit ovat toimittaneet odotushuoneisiin aikakausilehtiä, leluja, vaateapua jne.

Rotarysäätiömme yksi päähankkeista on sairauksien ehkäisy. Säätiömme käyttikin näihin projekteihin 27 MD vuonna 2016.

Tulossa hyvän tuulen huipputapahtuma 

Piirimme kestoteemana on Itämeren suojelu ja huoli oman meremme kunnosta. Touko-kesäkuussa piiri 1410 tekee itämeripurjeh-duksen perinnealus Eugenialla yhdessä alueemme nuorten kanssa. Reittinä tulee olemaan Kasnäs – Pargas/Nagu – Naantali/Turku. Klubien tehtävänä on etsiä matkaan mukaan lähtevät nuoret. Purjehdus on palkinto nuorille jotka toimivat Itämeren hyväksi (esim. voittamalla rotaryklubien järjestämiä itämeriaiheisia kilpailuita kouluissa). Tarkoitus on kerätä mahdol-lisimman paljon Itämeren suojeluideoita, jotka sitten juhlavasti viedään purjealuksella mahdollisimman ”korkealle” ympäristö-ministeriön henkilölle. Tarttukaa klubit tähän tehtävään huolella, parannetaan julkisuuskuvaamme näyttävällä tapahtumalla. Lisätietoa tapahtumasta saatte minulta tai Ralf Karlsonilta Kemiöstä.

MUISTILISTA 

 • RI klubilaskun aika lähenee, hoidetaan se tammikuussa. 
 • Klubeissa on valittu ensivuoden hallitukset. 
 • Jäsenmuutokset on päivitettävä Suomen jäsentietojärjestelmään 31.12 mennessä (sinne päivitetään, presidentti, sihteeri, rahastonhoitaja ja rotarysäätiökomitean puheenjohtajan tiedot) Huom! Kaikki tieto RI:lle menee meidän SR tietokannan kautta.
 • Valtakunnallinen säätiöseminaari on tänä vuonna Oulussa. Tämä on tapahtuma jossa klubien säätiökomiteasta kannattaa olla edustus. Tieto kasvaa verkostoitumalla. Ajankohta on helmikuussa 2-4.2.2018 paikkana Hotelli Radisson. Ilmoittautuminen tapahtumaan on piirin 1400 sivujen kautta.
 • Piirijuhla Salossa 14.-15.4.2018. Ohjelman hienosäätö menossa, luvassa ennennäkemätön Rotarytapahtuma. Joulukuun aikana avaamme ilmoittautumislinkin, ja ohjelman kehitystä voi seurata piirin netti ja FB sivuilta. Hinnoittelussa early bird hinta, mikä tarkoittaa nopeille halvempaa osallistumismaksua.
 • Toronton Rotary Convention on 23.- 27.6.2018. Lisätietoa tapahtumasta ja matkasta saa DGE Risto Suvialalta.
 • Tulevien presidenttien koulutus (PETS) on Turussa 10.3.2018.

joulukuu kkkirje FI

D 1410 läsnäoloraportti lokakuu 2017


 • -

Hyvät ShelterBox –katastrofisuojatyöhön osallistuneet!

Category : Vieraskynä

Ansaitsemanne kiitos tässäkin viestissä tuestanne, jonka jatkamiseen uskomme työmme motivoivan.

Ohessa tilanneraporttia muutamasta avustuskohteesta, erityisesti Karibian ja Bangladeshin luonnonkatastrofialueilta.

Vuoden aikana merkittävin määrä perheitä on kuitenkin avustettu pitkäaikaisella konfliktialueella Irakissa ja Syyriassa: yli 20.000. Sinne on ehtinyt  toimitukseen useita Suomestakin lahjoitettuja Boxeja.

Olemme yhdessä tekemässä mahdollisimman hyvä vuodenvaihteen ja joulun juhla-aikaa katastrofialueidenkin perheille lahjoittamallanne avulla!

 

Bästa deltagare i ShelterBox katastrofskyddsarbete!

Ett välförtjänst tack för ert stöd, som motiverar oss till att fortsätta vårt arbete!

Bifogat en lägesrapport från några av våra hjälpområden, speciellt naturkatastrofernas Karibien och Bangladesh.

Under året har dock en betydande mängd familjer fått hjälp på långvariga konfliktområden i Irak och Syrien: över 20.000. Dit har levererats många donerade boxar också från Finland.

Tillsammans kan vi med våra donationer skapa en så bra jul- och nyårstid som möjligt för familjerna på katastrofområdena!

Tapio Vihersaari
ShelterBox tuki ry – ShelterBox Finland
vapaaehtoistyöntekijä – volontär
puheenjohtaja – ordförande
ShelterBox  

Kiitos D1410 TSR 1711

1711 avustustoimia                  1711 hjalpverksamhet


 • -

ROTARYT RAKENTAMASSA RAUHAA – Suomalaisten avulla helpotusta Etelä-Sudanin kriisiin

Tiedote 8.11.2017

Tällä hetkellä noin 1,5 miljardia ihmistä elää erilaisten konfliktien keskellä. Jotta me voisimme saada rauhan maailmaan, me tarvitsemme enemmän rauhanrakentajia. Rotaryn Peace Center -ohjelma on Rotarysäätiön kunnianhimoinen projekti rauhan edistämiseksi. Tässä rauhan työssä paikallisilla rotaryklubeilla ja piireillä on avainrooli oikeiden rauhanrakentajien löytämisessä. 

Rotarysäätiö on juuri myöntänyt Rotary Peace Fellowship -stipendin suomalaisen Rotarypiiri 1410 kautta tulleeseen hakemukseen Etelä-Sudanissa asuvalle Seme Nelsonille, joka on Kirkon Ulkomaanavun vapaaehtoistyöntekijä Etelä-Sudanin kriisialueella. Stipendin avulla Seme aloittaa kahden vuoden maisterin opinnot International Christian Universityssä Tokiossa, joka on yksi maailman kuudesta Rotary Peace Centeristä. Semen opinnot alkavat rotaryvuoden 2018 alussa. Opintojen aiheena on rauhan tutkimus ja konfliktien ratkaisu.

Kansalaisjärjestöillä on merkittävä rooli humanitaarisessa työssä maailman kriisipesäkkeissä. Toimijoita on paljon, suomalaisille tutuin lienee presidentti Martti Ahtisaaren perustama Crisis Management Initiative.

– Rotary Peace Centereiden toiminta on vielä monille tuntematonta, vaikka niissä on koulutettu jo kaikkiaan tuhat rauhanrakentajaa maailmaan. Tämän kyseisen stipendin saaminen edellytti meidän piiriltämme aktiivista rekrytointia ja eri yhteistyötahojen kontaktoimista, kertoo puheenjohtaja Risto Suviala Rotarypiirin 1410 rauhanstipendikomiteasta.

Kuusi rauhan keskusta maailmassa

Rotareilla on kuusi Peace Centeriä maailmassa, joissa koulutetaan rauhan rakentajia ja konfliktien ratkaisijoita. Rauhankeskukset sijaitsevat Ruotsissa, Englannissa, Yhdysvalloissa, Japanissa, Australiassa ja Thaimaassa. Rauhankeskuksissa voi suorittaa kaksivuotisen maisteriohjelman tai kolme kuukauden ammatillisen täydennyskoulutusohjelman.

Maisterintutkintoon sisältyy opintoja mm. aseellisten konfliktien syistä, kansainvälisten konfliktien ratkaisuista, turvallisuusuhista ja johtajuudesta riitojen ratkaisuissa. Maisteriohjelmaan hakijalla tulee olla vähintään alempi korkeakoulututkinto ja kolmen vuoden täysaikainen soveltuva työkokemus sekä vahva sitoutuminen rauhan edistämiseen. Koulutusohjelmiin valitaan vuosittain enintään 50 opiskelijaa ympäri maailman. 

Rotary Peace Fellow -stipidendi kattaa lukukausimaksut, elämiseen tarkoitetun opintorahan, meno-paluun matkakulut, kirjat ja tarvikkeet, konferensseihin osallistumiset ja tutkimustyön, terveysvakuutuksen ja viisumin. 

Nuori Etelä-Sudan jatkuvassa sodassa

Etelä-Sudan on maailman nuorin valtio. Maa itsenäistyi Sudanin alaisuudesta vuonna 2011, ja se kuuluu 19 muun valtion kanssa ns. hauraiden valtioiden ryhmään. Naisista 92 prosenttia on lukutaidottomia ja puolet koko väestöstä eli neljä miljoonaa henkeä on jatkuvasti riippuvainen YK:n ruokaohjelman avusta. 

Maan konfliktien syynä on oikeus omiin öljytuloihin, ja siellä vallitseekin sota kaikkia vastaan: kuka saa vallan, saa oikeuden rikkauksiin. Tässä taistelussa lapset ja naiset jäävät jalkoihin.  

Seuraava rauhanstipendien haku alkaa vuoden 2018 tammi-helmikuussa. 

Lisätietoja: Risto Suviala, puhelin 0400 781 535 , risto.suviala@gmail.com, www.rotary.fi, www.rotary1410.fi

 


 • -

Piirin 1410 kuvernöörin kuukausikirje no 5

Category : DG , kuukausikirje

 

 

Pääkuvassa reipas souturyhmämme Helsingin silakkasoudussa. Lokakuussa oli myös Zonen Instituutti Riiassa, jonne osallistui piiristämme mukavasti rotareita: DG, IPDG, DGE, DGN ja COL (lyhennyksiä, OMG). Paikalla oli myös RIP Ian puolisoineen. Instituutti on ehdottomasti näkemisen ja kokemisen arvoinen tapahtuma, ensi vuonna se ja tulevien kuvernöörien koulutus järjestetään Liettuassa.

 MARRASKUU ON ROTARYSÄÄTIÖ KUUKAUSI 

Rotarysäätiön tehtävänä on tukea rotarien pyrkimystä edistää maailmassa yhteisymmärrystä ja rauhaa edistämällä terveyttä, tukemalla koulutusta ja lievittämällä köyhyyttä. Säätiö on yleishyödyllinen yhteisö, jota tukevat puhtaasti vapaaehtoisin lahjoituksin rotarien ja säätiön ystävät, joilla on sen kanssa sama visio paremmasta maailmasta. Piirimme Säätiökomitea IPDG Pentti Aspilan johdolla on kiertänyt pitämässä koulutustilaisuuksia, kiitos siitä.

Rotarysäätiömme on meidän oma kansainvälinen lippulaivamme, jolla saamme toteutettua em. tavoitteemme. Me yksittäiset Rotarit yhdessä kokoamme säätiöön varallisuuden, jota sitten yhdessä käytämme hyviin kohteisiin. Näinhän se menee. 

Tapoja lahjoittaa säätiölle on monia, yksi on meidän hyvin tuntema PHF-tunnustus, joka annetaan rotarille tai ei-rotarille. Tiedän että piirissämme on useita klubeja, joissa lähes jokaisella klubilaisella on PHF-merkki ansaittuna hyvistä rotaryansioista. Heitänkin näihin klubeihin nyt haasteen tulla 100% Paul Harris Fellow -klubiksi. Jotta klubi voi olla valintakelpoinen, sen jokaisen aktiivijäsenen tulee olla PHF sillä hetkellä jolloin viiritunnusta anotaan. Saadakseen tunnustuksen klubin johtohenkilön tulee ottaa minuun yhteyttä. Hoidan sitten asian eteenpäin Rotarysäätiöön. Tätä kertatunnustusta myönnetään läpi Rotaryvuoden

Toinen asia, jonka haluan nostaa esiin, on Paul Harris Society -tunnustus. Itseni lisäksi piirissämme on 10 Societyyn kuuluvaa rotaria, toivoisin joukkomme kasvavan. PHS annetaan rotareille, jotka vuosittain lahjoittavat vähintään 1000 USD vuosirahastoon, Polio Plus -rahastoon tai johonkin säätiön hyväksymään apurahaan, merkkinä siitä PHF merkin alle lisätään kuvan mukainen lisäosa. Lisätietoa tästä saa minulta kysymällä. 

Jatkuvaa kasvua 

Maailmalla rotareiden jäsenmäärä on jatkuvassa kasvussa, heinäkuun ensimmäisen päivän jälkeen meitä on yli 21 000 lisää – meitä siis tarvitaan ja me olemme kiinnostavia. Muutos on tuonut myös Suomeen positiivisen jäsenkasvun, jatketaan siis muutosta, me tarvitsemme sitä. 

Rotareiden joulu 

Joulu lähestyy, klubeissa on aika miettiä, miten voimme paikallisesti helpottaa yksinäisten joulua. Klubikierroksillani olen kuullut hyviä projekteja, miten piirissämme on asiaan paneuduttu. Tässä muutama esimerkki: Klubilaiset käyvän senioritaloissa laulamassa ja koristelemassa joulukuusen, vievät yksinasujille hiekotushiekkaa, Joulukuusen, kuljettavat leskiä haudoille. Lisäksi olen kuullut että klubit tekevät myös varainkeruuta myymällä joulukuusia. Isosti ajattelevat klubit myyvät palveluna ison kuusen yrityksille toimitalon eteen, valaistavat sen ja joulun jälkeen purkavat. Vain mielikuvitus on rajana onnistuneelle Rotarypalveluprojektille.

MUISTILISTA 

Piirikuvernöörin 2020-21 hakuaika päättyy marraskuun loppuun. Odotan piirin klubeilta runsaasti ehdotuksia tähän aivan uskomattoman antoisaan ja upeaan Rotarytehtävään. Itselleni tehtävä on tuonut jo nyt niin hurjasti uusia kokemuksia, että niiden sulatteluun menee varmasti vuosia. Hakemuskaavake löytyy piirimme nettisivuilta, hakemus voi olla myös vapaaluontoinen. 

Piirikonferenssi on 14–15.4.2018 Salossa. Olen nimennyt konferenssin vuosisadan sellaiseksi ja sellainen siitä tulee. Klubeista toivon mukaan kaikki, en vain presidenttiä ja sihteeriä, varatkaa aika kalenteriin. 

kuukausikirje no 5