Blogi

VSE onnellisesti ohi – kiitos kaikille mukanaolleille!

 Piirin 1210 VSE-tiimi Suomeen 4. – 18. syyskuuta 2019 

Piiri 1410 on tehnyt yhteistyösopimuksen Englannissa sijaitsevan piirin 1210 (http://www.rotary1210.org) kanssa ammatillisesta vaihdosta (Vocational Study Exchange). Piiri 1210 ja North West Midlands käsittää 52 klubia Staffordshiren ja Shropshiren sekä osittain English West Midlands -alueella.

Kyseessä on vastaava vaihto kuin GSE (Group Study Exchange) oli aikoinaan, tosin tämä vaihto kestää kaksi viikkoa. Tarkoitus on löytää 1-2 eri työharjoittelupaikkaa/tiimin jäsen. Myös isäntäperheitä tarvitaan 1-2/tiimiläinen. 

Vastaavasti meiltä lähtee tiimi Englantiin keväällä 18.4. – 2.5.2020 väliselle ajalle. Tiimiin kuuluu vetäjä ja neljä muuta. Toisin kuin englantilaisten tiimissä, toivon että piirimme rotarit innostuisivat ja käyttäisivät kahden viikon vierailun työtään vastaavassa tehtävässä Englannissa. Joten jos ja kun kiinnostut, laita englanniksi lyhyen vapaamuotoisesti itsestäsi, työstäsi ja kiinnostuksistasi tekstiä sekä mitä odotat matkalta, jotta voin välittää ne sitten Englantiin ja löydämme sinulle työtäsi vastaavan ”harjoittelupaikan”.

Terveisin Heidi Cavén, DG 1410

VIERAILUN  AIKATAULU VSE-team-indivprog

Alla lisää tiimistä (englanninkielinen cv julkaistu englanninkielisessä blogissa)

4. syyskuuta saamme vieraaksemme viisi naista, joista lontoolainen rotari Helen Perkinson tiimivetäjänä. Helen kuuluu Rotary Club of Wednesfieldiin, piirissä 1210 ja on ollut rotarina jo 16 vuotta. Hän on IPP eli juuri päättänyt presidenttikautensa sekä Paul Harris Fellow. Hän oli mukana myös GSEssä vuonna 2000 jolloin hän vieraili piirissä 6780 Itä- ja Keski Tennessee.

Helenin kiinnostuksen kohteita ovat kävely, elokuvat, teatteri, ruuanlaitto, jalkapallo (siis katsojana) ja matkustus, matkustus, matkustus. Hän kuuluu myös Oluen kampanjointiin (Campaign for Real Ale).   Kuningatar Elizabeth on palkinnut Helenin aiemmin tänä vuonna arvolla ‘Member of the British Empire’. Arvon ojensi Prinssi William.

Helen on asianajaja, joka on erikoistunut lasten suojeluun ja perhelakiin. Suomen vierailulta Helen odottaa oppivansa enemmän maasta ja rotaryn toiminnasta, etenkin kaikki työ lapsiin liittyen sekä suomalaiseen rikosoikeuteen ja lastensuojelujärjestelmään.

Sophie Beasleyon myynti-insinööri kotoisin Stoke on Trentistä. Sophien työura tulee muuttumaan piakkoin sillä hänen oikea kiinnostuksensa on tehdä töitä kodittomien kanssa. Hän myös viikoittain toimii paikallisessa ruokapankissa. Sophiella on yliopistosta psykologian tutkinto ja väitetään, että hän osaa lukea ajatuksesi… Sophieta kiinnostaa matkailu ja urheilu, hän on mm. pelannut useamman vuoden maahockeytä. Vaikka nykyään illat vierähtävät punttisalilla, häntä kiinnostaa myös patikointi.

Sophie on innoissaan Suomen vierailusta ja odottaa vierailulta mahdollisuutta tutustua miten suomalaiset ovat taklannneet kodittomien tilanteen, uudet ideat hän vie mukanaan kotiin. Koska Sophie ei ole aiemmin vieraillut Suomessa, hän odottaa Suomen kulttuuriin tutustumista ja kauniin maan näkemistä.

Emma Price on kotoisin Gnosallista, Staffordshirestä. Emma on suorittanut Taidetutkinnon, erikoistuen keramiikkaan. Nykyään hänellä on oma yritys Emma Price Ceramics. Emma on mukana myös Girlguiding -toiminnassa eli tyttöjen aktiviteettiohjaajana. Emma rakastaa mm. luontoa, vanhaa arkkitehtuuria, taidetta ja gallerioita.

Suomen matkaltaan hän odottaa näkevänsä paljon kaikkea eli keramiikkastudioista suuriin tehtaisiin. Emma on innokas opettelemaan uusia tekniikoita ja materiaaleja. Posliini on Emman päämateriaali, mutta hän työskentelee myös muun saven kanssa.

Natalie Roddison kotoisin Uttoxeteristä, Staffordshirestä. Hän valmistui yliopistosta maisterin arvosanalla liittyen jätteen käsittelyyn. Hän työskentelee alalla viidessä eri sairaalassa ja on vastuussa, että jäte hoidetaan laillisesti ja ympäristöystävällisesti sekä samalla edistetään ilmansuojelua ja kestävää kehitystä sairaaloissa.

Natalie on käynyt Turussa Ruisrockissa kaksi kertaa, muut kiinnostuksen aiheet ovat mm. uinti, ruuanlaitto, matkustaminen ja tietysti rockmusiikki. Vapaa-ajallaan hän nauttii puutarhan hoidosta ja kasvattaa omat hedelmät ja juurekset.

Natalie osallistui 5 kuukauden ajan vuonna 2012 Helsingin Yliopiston Erasmus-hankkeeseen ja oli tuolloin vapaaehtoisena Erasmus kouluissa, joissa hän nautti auttaessaan oppilaita englannin kielen kanssa.

Suomen matkaltaan hän odottaa etenkin uusien ihmisten tapaamista sekä oppivansa lisää uusista jäte- ja ympäristöhuollon suojeluasioista.

Becky Dobson on ammatiltaan sairaanhoitaja. Yritys, jossa hän työskentelee, hoitaa potilaita, joilla on vaativat kliiniset sairaudet, mutta jotka kuitenkin asuvat normaaleissa kotioloissa. Hän on ollut ammatissaan 20 vuotta, aloitti sairaalan osastoilta, sitten teholla kunnes siirtyi kunnalle sairaanhoitajaksi vastaten hoitotiimistä ja palliatiivisesta hoidosta useamman vuoden ajan. Viimeiset kuusi vuotta hän on työskennellyt yksityisille kotihoitoyrityksille. Hän vastaa erikoistuneista kliinisistä hoitajista ja kuuluu myös hallintotason toimintaan.

Suomen ajaltaan hän etenkin on kiinnostunut näkemään kuinka kliinisesti riippuvaiset potilaat hoidetaan kotioloissa. Hän haluaisi tutustua miten Suomen hoitajavastuinen järjestelmä toimii ja kuinka terveydenhoidon säätely toimii Suomessa. Häntä kiinnostaa myös lastensuojelun järjestelmä.

Becky on innokas pyöräilijä, aloittanut myös juoksemisen ja osallistunut muutamaan puolimaratoniin. Hän myös pitää lukemisesta, uimisesta, hiihdosta ja mäkivaelluksesta. Beckyn perheessä on aviomiehen lisäksi kaksi lasta, kaksi kissaa ja kaksi kania.

 

Kuvernöörin kuukausikirje – elokuu 2019

Linkistä kuukausikirje pdf-muodossa: 08_FIN

Syyskokouksen liitteet: vuosikokouskutsu –   D1410_tilinpäätös 30.6.2019  – D1410 tase, tuloslaskelma 30.6.2019   – 1410 Tase-erittelyt 30.6.19

Kuvernöörin hakulomake: Kuvernööri-1410-2022-2023_FI

 

MENOA JA VILSKETTÄ!

Klubikierrokset ovat menossa ja kiitos jo kaikille klubeille, jotka olen saanut tavata. Kiitos etenkin hyvästä keskustelusta, sitä on riittänyt ja aiheet vaihdelleet. Elokuu on ollut upeaa aikaa, toivottavasti syyskuu jatkuu samanlaisena.

Syysseminaari

pidetään 14.9. Käy ilmoittautumassa joko piirin etusivun linkin kautta tai järjestävän Urjalan Rotaryklubin sivuilla olevan linkin kautta. Ilmoittaudu heti, sillä tarvitsemme lukumäärän ruokahuoltoa varten.

Ohjelmassa virallinen syyskokous (mm. tilinpäätös), miniworkshop liittyen mm. julkisuuskuva-asioihin, hissipuheeseen jne. Ohjelmassa myös musiikkia, kulttuuria ja tietty mahdollisuus tavata paljon tuttuja! Ilmoittaudu

http://urjalarotary.weebly.com/syysseminaari.html

Liitteenä (yllä) kokouskutsu + tilinpäätösasiakirjat

 

VSE-tiimi tulee

VSE-tiimi tulee Suomeen iltapäivästä 4.9. jolloin tapaamme heidät isäntäperheiden kanssa Turun lentokentällä! He lähtevät todella aikaisin 18.9., aamulla klo 06.00, joten viimeiseksi illaksi (17-18.9.) majoitamme heidät Turun kentän läheisyyteen. Ohjelmassa on suunniteltu koko viimeinen päivä 17.9. vapaaksi, jotta tiimiläiset voivat tutustua Turun nähtävyyksiin. Löytyisikö innokas opas päiväksi? Vietämme yhteistä iltaa 17.9. … Ideoita?

Tiimin jäsenet alla:

Helen– tiiminvetäjä on lakimies, joka on erikoistunut lasten suojeluun ja perheoikeuteen. Hänelle etsimme edelleen paria kolmea erilaista työpaikkaa, jossa pääsee tutustumaan molempiin kiinnostuksen aiheisiin sekä isäntäperheitä.

Sophie on vaihtamassa työalaa ja kiinnostuksen aiheena on mm. asunnottomuus. Hänelle suunnittelemme tutustumista 5. – 6. 9. Huittisten vankilaan ja asunnottomien ohjelmaan sekä 9. – 10.9. tutustuminen Huittisten kaupungin toimintaan (host Raimo Wiik).11. – 17.9. Turussa työnalla Sirkkalan päiväkeskus, joka on kaupungin ja seurakuntien asunnottomien keskus. Isäntä Turun osuuteen on haussa!

Emma on keramiikkataiteilija ja hänelle on varattu 9 – 12. syyskuuta Forssan Ammatti-instituuttiin (host Tanja Paassilta). Hän toivoi voivansa tutustuatutustua myös yksityisen toimintaan – ideoita? Emman aikatauluista kaipaamme ohjelmaa sekä isäntäperhettä ajalle 5-8.9. sekä 14-17.9. 

Natalieon sairaalan jätehuoltovastaava. Hänelle auki olisi päivät 5. – 8.9. Koko seuraava viikko hujahtaa sitten Forssassa (host auki!!). Ja syysseminaarissa 14.9. Natalie vaihtaisi isäntäperhettä loppuohjelman ajaksi eli vaihtoehtoja ajalle 15. – 17.9. kaivataan, ehdotuksena on ollut Eurajoelle menoa, tähän vielä vahvistus.

Beckyon sairaanhoitaja ja hänen ohjelmansa ajalle 5. – 8.9. on auki.  Ajalla 9.- 13.9. hän on Keski-Satakunnan Terveydenhuollon kuntayhtymän vieraana (host Hanna-Leena Markki). Isäntäperheen vaihto syysseminaarissa. Loppuohjelma 15.- 16.9. auki

Kuten henkilökohtaisista ohjelmista näkyy, vielä on kokoonkursittavaa, joten kaikkien apuja tarvitaan. Etenkin tarvitsemme  isäntäperheitä,
joten jos vaan onnistuu, ilmoittauduthan DG:lle: heidicaven@gmail.com.

Säätiökoulutukset

Syksyn rotarysäätiökoulutukset pidetään

  • Forssan Autokeitaalla 16.10. klo 18, ilmoittautuminen AG Mikko Lindeman: tuohimaki@gmail.com.
  • Porissa 17.10. klo 18, paikka: Porin Suomalainen Klubi, Eteläranta 10. Ilmoittautumiset ja allergiatietoineen 8.10.2019 mennessä: annemaj.eskelinen@gmail.com
  • Turussa, Henrikinkatu 10, Porthan-sali, 30.10. klo 18, ilmoittautuminen AG Rainer Huopalahti: raihuo@utu.fi

Koulutus on tarkoitettu säätiöasiamiehille, presidenteille ja muille hanketoiminnasta kiinnostuneille. Klubissa on oltava koulutettu henkilö, mikäli klubi hakee piiriltä apurahaa. 

Kuvernöörin haku vuodelle 2022 – 2023

Klubeja pyydetään lähettämään hakemukset viimeistään 30.11.2019 osoitteeseen: heidicaven@gmail.com.

Kuvernöörin hakemuslomake löytyy piirin verkkosivuilta kohdasta ohjeet > jäsenille > lomakkeet ja mallit.

Hakemukseen tarvitaan klubin aktiivijäsenenä olevan kuvernööriehdokkaan suostumus ja ehdokkaan CV.

Kuvernöörin valintapäätöksen tekee istuvan kuvernöörin koollekutsuma nimeämiskomitea. Päätös pyritään tekemään joulukuussa.

Nimeämiskomitean valintapäätös vahvistetaan piirineuvottelussa 2020.

 

TÄRKEITÄ PÄIVÄMÄÄRIÄ

4.9. VSE-team saapuu

7.9. Piirin golfmestaruuskisat

14.9. Syysseminaari

17.9. VSE-tiimin viimeinen ilta Turussa

  1. – 29.9. Rotary Institute, Gdansk

6.10. Silakkasoutu Helsinki

24.10. World Polio Day

30.11. DG-hakemukset

 

Terveisin

HeidiC

 

Kuvernöörin kuukausikirje – heinäkuu 2019

Kesä on parhaimmillaan ja ajatukset ovat suurimmalla osalla meistä vielä lomailussa. Nyt kannattaakin nauttia ja ladata d-vitamiinia auringonpaisteesta, sillä elokuu ja koulujen alku sekä normaaliin työrytmiin palaaminen koittaa piakkoin. Tosin jos on muitakin kuin minä, jotka eivät ole ehtineet lomailemaan, niin rutiinilla jatketaan. Energiaa tuntuu olevan ilman lomaakin ja asiaa tuntuu heti alkuun jo riittävän, toivottavasti kaikki kuukausikirjeet eivät ole ihan näin pitkiä….

Elokuussa suurin osa klubeista aloittaa kokoontumiset ja myös kuvernöörivierailut alkavat. Klubisuunnitelmia lukeneena on hienoa todeta, että Rotary Internationalin presidentti Mark Daniel Maloney on kaikille ainakin nimeltään tuttu. Myös Rotary Norden -lehdessä hänestä on ollut juttua ja myrotary.org sivulla lisää, jos kaipaat lisätietoja. Kannustankin mahdollisimman montaa kirjautumaan mukaan myrotary.orgiin.

Jos vielä mietityttää, mikä se sovittu kuvernöörin vierailupäivä olikaan, löydät sen kalenterista piirin nettisivuilta http://www.rotary1410.fi/tapahtumat/piirin-kalenteri/. Idea on siis tavata ensin tunnin ajan hallitus ja siihen päälle sitten klubikokous. Tarkemmat tiedot vierailusta saa tietysti oman alueen apulaiskuvernööriltä. Pientä muutosta DG-vierailuun tuonee powerpointin sijasta videoesittely, joten presidentit, laittakaa alueenne apulaiskuvernöörille viestiä, mikäli kokouspaikassanne ei ole videon esitysmahdollisuutta. Video tosin on vielä työnalla…. eiköhän se sikseen valmistu, kun vierailutkin alkavat.

Tärkeitä kohokohtia syksyä ajatellen:

VSE-vierailu eli ammatillinen vaihtovierailu tapahtuu syyskuussa, kun Englannista piiristä 1210 saapuu viisi vaihturia vieraaksemme 7.9. alkaen. Vierailu kestää kaksi viikkoa. Piirin nettisivujen blogissa http://www.rotary1410.fi/dg/vse-tulee-apuja-tarvitaan/ asiasta on enemmän, mutta kuulutan tässä vaiheessa perään auttavia käsiä – kaipaamme harjoittelupaikkoja ja isäntäperheitä. Saapujien taustatiedot siis linkin kautta. Yksi harjoittelu/isäntäperhepaikka viikoksi on jo tullut tietooni (kiitos Tanja!!), muita odottelen innolla. Viisikko voi siis olla erillään eri puolella piiriä, etsitään heille mielenkiintoiset harjoittelukohteet ja ikimuistoinen VSE-matka. Meiltä lähtee vastaava viisikko Englantiin keväällä (maalis-huhtikuu) 2020. Jos sinua kiinnostaa lähteä mukaan vastaavaan vaihtoon, odottelen hakemuksia sähköpostiin lokakuun loppuun mennessä, jolloin valinnat tehdään ja tiedot ilmoitetaan eteenpäin Englantiin.

Syysseminaari pidetään 14.9. Ilmoittautua voi jo, joko piirin etusivun linkin kautta tai järjestäjän Urjalan Rotaryklubin sivuilla olevan linkin kautta http://urjalarotary.weebly.com/syysseminaari.html

Näkyvyys
On erittäin tärkeää, että klubien tekeminen näkyy ulospäin, sillä se auttaa uusien jäsenten saamisessa. Kuvat kertovat monesti enemmän kuin sanat ja useimmalla meistä on jo älypuhelimet käytössä eli siten myös kamerat. Olisi hienoa nähdä klubikokous esim. torilla kokoontuen tai yhteisen kävelylenkin merkeissä. Toivonkin, että joka klubista löytyy aktiivisten jäsenten lisäksi vähintään yksi IT-vastaava tai mediavastaava, joka päivittää niin klubin nettisivuja kuin sosiaalisen median tilejä. Yhteisestä tapahtumasta kuva ja lyhyt viesti riittää. Kannattaa hyödyntää nykyaikaiset verkostoitumiskeinot ja tätä kautta myös löytää uusia tuttuja sekä saada vinkkejä onnistuneista projekteista ym.

Haastan jokaisen klubin päivittämään yhden postauksen eli kirjoituksen vähintään KERRAN KUUKAUDESSA joko klubikokouksesta, tapahtumasta, vierailusta tai ihan mistä vaan piirin facebook-sivuille. Myös piirin nettisivujen blogiin olisi mukava saada tekstejä, joten pistäkääpä kynät sauhuamaan. Tekstit voi laittaa minulle ja kaunis pyyntö olisi saada sekä suomeksi että ruotsiksi ja jos energiaa löytyy, myös englanniksi.

Lahjoitusten tekeminen
Kun lahjoituksista puhutaan, kaikki ajattelevat automaattisesti rahaa. No, raha kyllä pyörittää maailmaa ja on siis tärkeää, kun autetaan avustuskohteita/hankkeita laitetaan liikkeelle. Helpointa lahjoittaa lienee olla kuukausi/vuosilahjoittaja. Jos haluat tehdä automaattisen lahjoituksen, se on todella helppoa tämän linkin kautta: https://www.rotary.org/donate. Itse valitsin sivulta pienen alasrullauksen jälkeen kuukausilahjoituksen eli Monthly Giving. Seuraavaksi päätin olla Annual Fundin eli vuosirahaston lahjoittaja (tämä kartuttaa myös piirin apurahoja).  

Kone tunnistaa perustiedot eli maan ja valuutan. Koska halusin olla kuukausilahjoittaja, valitsin Recurring donation eli toistuva lahjoitus. Aikajakson tiheydeksi valitsin kuukauden ja summista voi kukin valita itselleen sopivan: 200, 100, 50, 10 tai itse määritellä sopivan kuukausisumman.

Kun olen kirjautuneena sisällä, lahjoitukseen kaivattavat tietoni tulivat automaattisesti eli nimi, puhelinnumero ja sähköposti. Luottokortin numeron syöttämisen jälkeen tarkistin laskutustiedot ja lopuksi hyväksyin Submit eli lähetä painikkeesta. Tämän jälkeen sain tehdystä lahjoituksesta vahvistuksen. Ensimmäinen veloitus lähtee elokuussa ja jatkuu, kunnes itse sen lopetan.

Raha ei ole se ainoa tapa lahjoittaa. Jos sinulla on ylimääräistä aikaa, se on ihan yhtä tärkeää. Kun annat aikaasi hankkeelle, klubille tai rotaryn edistämiseen, se on myös tärkeää. Nykyisin tuntuu, ettei aika riitä millään, ja siksi välillä on haasteellista saada henkilöitä mukaan toimintaan. Pelkästään jo klubikokoukseen osallistuminen saattaa joillekin olla työn luonteen vuoksi hankalaa. Onneksi aina voi paikata eli vierailla eri klubissa ja näin kasvattaa omaa tuttavaverkostoa.

Uskon, että ”piilotunteja” on paljon. Tunteja, joista ei siis saa paikkauskorttia, mutta joita varmasti kuluu hankkeiden tekemiseen, klubijuhlien suunnitteluun, viestien välittämiseen, tavaroiden hankkimiseen, vaihto-oppilaiden viihdyttämiseen jne. jne. Ihan mielenkiinnosta Rotaryn toimintaan käytettyyn aikaan liittyen, tein kaavakkeen, johon voi täyttää päivä/viikko/kuukaudessa käytetyn Rotaryajan. Sen saa tehdä joko omalla nimellä tai jos ei halua nimeään mainita, mainitse klubin nimi. Työn nopeuttamiseksi voit valita valikosta mihin aikaa on käytetty tai jos sopivaa ei ole valmiina, kohtaan muu voit itse kuvailla tehtyjä tunteja. Kun saadaan nämä piilotunnitkin näkymään, nähdään, miten paljon aikaa todellisuudessa Rotaryn toimintaan käytetään. Linkin lomakkeeseen löydät piirin sivuilta. Ja muista, ei niin pientä minuuttimäärää ettei kannattaisi mainita. Laitetaan hyvä näkymään!

Terveisin Heidi Cavén, DG 1410

Pdf-muodossa: 07_FIN

Julkaisutoimikunta hakee uusia jäseniä

Suomen Rotarypalvelun julkaisutoimikunta – toistaiseksi varsin miehinen – hakee uusia jäseniä kuluvan rotaryvuoden alusta alkaen. Toimikunnan tehtäviin kuuluu jäsenmatrikkelin toimittaminen ja muusta printtimediasta vastaaminen. Myös Suomen Rotaryn verkkosivujen jäsenaineisto kuuluu vastuullemme. Haemme joukkoomme 1-2 uutta idearikasta jäsentä, joilla on sana hallussaan. Samoin hyvät perustiedot Suomen rotarytoiminnasta on paikallaan, tällaiseen olisi esimerkiksi AG- tai PDG-tausta sopiva. Tehtävää olisi suotavaa hoitaa vähintään kolme vuotta.

Kiinnostuitko?

Lisätietoja antavat Ulla Railovaara Rotarytoimistosta (09-640078, rotarytoimisto@rotary.fi ) sekä toimikunnan  pj. PDG Mikko Heikkilä (0400-853993, mikko.heikkila@kolumbus.fi).