Bloggen

VSE onnellisesti ohi – kiitos kaikille mukanaolleille!

 Piirin 1210 VSE-tiimi Suomeen 4. – 18. syyskuuta 2019 

Piiri 1410 on tehnyt yhteistyösopimuksen Englannissa sijaitsevan piirin 1210 (http://www.rotary1210.org) kanssa ammatillisesta vaihdosta (Vocational Study Exchange). Piiri 1210 ja North West Midlands käsittää 52 klubia Staffordshiren ja Shropshiren sekä osittain English West Midlands -alueella.

Kyseessä on vastaava vaihto kuin GSE (Group Study Exchange) oli aikoinaan, tosin tämä vaihto kestää kaksi viikkoa. Tarkoitus on löytää 1-2 eri työharjoittelupaikkaa/tiimin jäsen. Myös isäntäperheitä tarvitaan 1-2/tiimiläinen. 

Vastaavasti meiltä lähtee tiimi Englantiin keväällä 18.4. – 2.5.2020 väliselle ajalle. Tiimiin kuuluu vetäjä ja neljä muuta. Toisin kuin englantilaisten tiimissä, toivon että piirimme rotarit innostuisivat ja käyttäisivät kahden viikon vierailun työtään vastaavassa tehtävässä Englannissa. Joten jos ja kun kiinnostut, laita englanniksi lyhyen vapaamuotoisesti itsestäsi, työstäsi ja kiinnostuksistasi tekstiä sekä mitä odotat matkalta, jotta voin välittää ne sitten Englantiin ja löydämme sinulle työtäsi vastaavan ”harjoittelupaikan”.

Terveisin Heidi Cavén, DG 1410

VIERAILUN  AIKATAULU VSE-team-indivprog

Alla lisää tiimistä (englanninkielinen cv julkaistu englanninkielisessä blogissa)

4. syyskuuta saamme vieraaksemme viisi naista, joista lontoolainen rotari Helen Perkinson tiimivetäjänä. Helen kuuluu Rotary Club of Wednesfieldiin, piirissä 1210 ja on ollut rotarina jo 16 vuotta. Hän on IPP eli juuri päättänyt presidenttikautensa sekä Paul Harris Fellow. Hän oli mukana myös GSEssä vuonna 2000 jolloin hän vieraili piirissä 6780 Itä- ja Keski Tennessee.

Helenin kiinnostuksen kohteita ovat kävely, elokuvat, teatteri, ruuanlaitto, jalkapallo (siis katsojana) ja matkustus, matkustus, matkustus. Hän kuuluu myös Oluen kampanjointiin (Campaign for Real Ale).   Kuningatar Elizabeth on palkinnut Helenin aiemmin tänä vuonna arvolla ‘Member of the British Empire’. Arvon ojensi Prinssi William.

Helen on asianajaja, joka on erikoistunut lasten suojeluun ja perhelakiin. Suomen vierailulta Helen odottaa oppivansa enemmän maasta ja rotaryn toiminnasta, etenkin kaikki työ lapsiin liittyen sekä suomalaiseen rikosoikeuteen ja lastensuojelujärjestelmään.

Sophie Beasleyon myynti-insinööri kotoisin Stoke on Trentistä. Sophien työura tulee muuttumaan piakkoin sillä hänen oikea kiinnostuksensa on tehdä töitä kodittomien kanssa. Hän myös viikoittain toimii paikallisessa ruokapankissa. Sophiella on yliopistosta psykologian tutkinto ja väitetään, että hän osaa lukea ajatuksesi… Sophieta kiinnostaa matkailu ja urheilu, hän on mm. pelannut useamman vuoden maahockeytä. Vaikka nykyään illat vierähtävät punttisalilla, häntä kiinnostaa myös patikointi.

Sophie on innoissaan Suomen vierailusta ja odottaa vierailulta mahdollisuutta tutustua miten suomalaiset ovat taklannneet kodittomien tilanteen, uudet ideat hän vie mukanaan kotiin. Koska Sophie ei ole aiemmin vieraillut Suomessa, hän odottaa Suomen kulttuuriin tutustumista ja kauniin maan näkemistä.

Emma Price on kotoisin Gnosallista, Staffordshirestä. Emma on suorittanut Taidetutkinnon, erikoistuen keramiikkaan. Nykyään hänellä on oma yritys Emma Price Ceramics. Emma on mukana myös Girlguiding -toiminnassa eli tyttöjen aktiviteettiohjaajana. Emma rakastaa mm. luontoa, vanhaa arkkitehtuuria, taidetta ja gallerioita.

Suomen matkaltaan hän odottaa näkevänsä paljon kaikkea eli keramiikkastudioista suuriin tehtaisiin. Emma on innokas opettelemaan uusia tekniikoita ja materiaaleja. Posliini on Emman päämateriaali, mutta hän työskentelee myös muun saven kanssa.

Natalie Roddison kotoisin Uttoxeteristä, Staffordshirestä. Hän valmistui yliopistosta maisterin arvosanalla liittyen jätteen käsittelyyn. Hän työskentelee alalla viidessä eri sairaalassa ja on vastuussa, että jäte hoidetaan laillisesti ja ympäristöystävällisesti sekä samalla edistetään ilmansuojelua ja kestävää kehitystä sairaaloissa.

Natalie on käynyt Turussa Ruisrockissa kaksi kertaa, muut kiinnostuksen aiheet ovat mm. uinti, ruuanlaitto, matkustaminen ja tietysti rockmusiikki. Vapaa-ajallaan hän nauttii puutarhan hoidosta ja kasvattaa omat hedelmät ja juurekset.

Natalie osallistui 5 kuukauden ajan vuonna 2012 Helsingin Yliopiston Erasmus-hankkeeseen ja oli tuolloin vapaaehtoisena Erasmus kouluissa, joissa hän nautti auttaessaan oppilaita englannin kielen kanssa.

Suomen matkaltaan hän odottaa etenkin uusien ihmisten tapaamista sekä oppivansa lisää uusista jäte- ja ympäristöhuollon suojeluasioista.

Becky Dobson on ammatiltaan sairaanhoitaja. Yritys, jossa hän työskentelee, hoitaa potilaita, joilla on vaativat kliiniset sairaudet, mutta jotka kuitenkin asuvat normaaleissa kotioloissa. Hän on ollut ammatissaan 20 vuotta, aloitti sairaalan osastoilta, sitten teholla kunnes siirtyi kunnalle sairaanhoitajaksi vastaten hoitotiimistä ja palliatiivisesta hoidosta useamman vuoden ajan. Viimeiset kuusi vuotta hän on työskennellyt yksityisille kotihoitoyrityksille. Hän vastaa erikoistuneista kliinisistä hoitajista ja kuuluu myös hallintotason toimintaan.

Suomen ajaltaan hän etenkin on kiinnostunut näkemään kuinka kliinisesti riippuvaiset potilaat hoidetaan kotioloissa. Hän haluaisi tutustua miten Suomen hoitajavastuinen järjestelmä toimii ja kuinka terveydenhoidon säätely toimii Suomessa. Häntä kiinnostaa myös lastensuojelun järjestelmä.

Becky on innokas pyöräilijä, aloittanut myös juoksemisen ja osallistunut muutamaan puolimaratoniin. Hän myös pitää lukemisesta, uimisesta, hiihdosta ja mäkivaelluksesta. Beckyn perheessä on aviomiehen lisäksi kaksi lasta, kaksi kissaa ja kaksi kania.

 

Guvernörens månadsbrev – august 2019

Månadsbrev i pdf-form: 08_SVE

Bilagor: vuosikokouskutsu_SE  –   D1410_tilinpäätös 30.6.2019 – Rotary – D 1410 verksamhetsberättelse och bokslut 2018-2019  –  D1410 tase, tuloslaskelma 30.6.2019 –  1410 Tase-erittelyt 30.6.19 
Governor-1410-2022-2023 SE

FART OCH FLÄNG

Klubbronden är på gång och till klubbarna jag redan fått träffa. Tack i synnerhet för den goda diskussionen, det har det funnits nog av och ämnena har varierat.
Augusti är en fin tid, hoppeligen fortsätter september lika.

Höstseminariet

Höstseminariet hålls 14.9. Anmäl dig antingen genom länken på distriktets sida eller på den arrangerande klubbens Urjalan Rotaryklubis sidor.
Anmäl dig omedelbart för vi behöver antalet för matserveringen.

På programmet står det officiella höstmötet, miniworkshop angående bl.a. hiss tal, musik, kultur och så har man möjligheten att träffa en massa bekanta.

Anmäl:  htpp://urjalarotary.weebly.com/syysseminaari.html

Bilagor: Årsmötets agenda + årsberättelse + balansräkning (på finska – ska översättäs senare också på svenska)

 

VSE-teamet kommer

VSE-teamet kommer till Finland 4.9. på eftermiddagen då vi möter dem tillsammans med värdfamiljerna på flygfältet i Åbo! De återvänder verkligen tidigt den 18.9, 6.00 på morgonen, så för den sista natten (17.-18.9.) inkvarterar vi dem i närheten av Åbo flygfält så vi kunde fira en gemensam kväll. Idéer?

Sista dagen, 17.9. har planerats som en ledig dag, så att teamet kan bekanta sig med sevärdheterna i Åbo. Finns det någon entusiastisk guide för dagen? 

Teammedlemmarna:

Helen– teamdragaren är jurist som specialiserat sig på barnskydd och familjerätt. Åt henne letar vi efter ett par tre olika arbetsplatser i vilka hon kunde bekanta sig med båda ämnena samt värdfamiljer.

Sophieför sin del håller på att byta bransch och hon är intresserad bl.a. av bostadslöshet. För henne är det planerat att hon bekantar sig med fängelset i Vittis samt programmet för bostadslösa och 9.-10.9. har hon möjlighet att bekanta sig med Vittis stads verksamhet (värd Raimo Wiik) samt 11.-17.9. är Sirkkala dagscenter under arbete, vilket är stadens och församlingarnas central för bostadslösa. Värd för Åbo-delen sökes!

Emma är keramik konstnär och åt henne har Forssan Ammatti-instituutti reserverats 9.-12. september (hos Tanja Paassilta). Hon önskar även bekanta sig med privat verksamhet – idéer? För Emmas del saknar vi program och värdfamiljer för tiden 5.-8.9. och 13.-17.9.

Natalieär ansvarig för ett sjukhus avfallshantering. För hennes del är det öppet 5.-8.9. Hela påföljande vecka blir det Forssa (värd öppen!) Vid höstseminariet skulle Natalie byta värdfamilj för resten av vistelsen dvs. 15.-17.9, vilket sökes.

Beckyär sjuksköterska och hennes program för tiden 5.-8.9. är öppen. 9.-13.9. är hon gäst hos Keski-Satakunnan kuntayhtymä (värd Hanna-Leena Markki). Byte av värdfamilj vid höstmötet: program för tiden 15.-16.9. öppet.

Som man kan se från de personliga programmen är, så om det en hel dels om ännu skall sammanställas, så all hjälp behövs. Framför allt värdfamiljer så ifall det finns möjligheter så anmäl till DG: heidicaven@gmail.com.

Rotaryfoundationskolningar 

Höstens rotaryfoundationskolningar hålls

  • i Forssa Autokeidas 16.10 kl 18, anmälan till AG Mikko Lindeman,
  • i Björneborg, Porin Suomalainen Klubi, Eteläranta 10 17.10 kl 18, anmålan till AG Anne-Maj Eskelinen och
  • i Åbo, Henriksgatan 10, Porthan-salen 30.10 kl 18, anmälan till AG Rainer Huopalahti.

Skolningen är avsedd för foundationombuden, presidenterna och övriga som är intresserade av projektverksamhet. Klubben skall ha en utbildad person, ifall klubben anhåller om distriktbidrag.

Guvernörsansökningar för året 2022-2023

Klubbarna ombedes att sända in ansökningar senast 30.11.2019 till heidicaven@gmail.com.

Ansökningsblankett finns på distriktets web-sidor (http://www.rotary1410.fi/ohjeet-guides/kokousasiakirjat/). Till ansökan guvernörskandidatens, som verkar som klubbens aktiva medlem, medgivande samt kandidatens CV.

Guvernörsvalet görs av utnämnings kommittén, som sammankallas av den sittande guvernören.

Man strävar till att göra beslutet i december. Utnämningskommittéens valbeslut fastställs i samband med distriktsrådet 2020.

VIKTIGA DATUMEN 

4.9. VSE-team kommer

7.9. Distriktets golfmästerskapstävling

14.9. Höstseminariet

17.9. VSE-teams sista kvället i Åbo

  1. – 29.9. Rotary Institute, Gdansk

6.10. Stömmingsrodden i Helsingfors

24.10. World Polio Day

30.11. DG-ansökningar

 

Med vänliga hälsningar

HeidiC

 

Guvernörens månadsbrev – Juli 2019

Sommar är som bäst och de flestas tankar rör sig fortfarande runt semestrande. Nu lönar det sig att njuta och ladda ner D-vitamin från solskenet, för augusti och skolstarten och återgången till normal arbetsrytm sker snart.  Å andra sidan om det finns andra än jag, vilka inte har haft tid att hålla semester, så fortsätter rutinen. Energi tycks finnas även utan semester och det tycks finnas tillräckligt med ärenden genast i början, hoppas att alla månadsbrev inte skall vara riktigt såhär långa.

I augusti inleder största delen av klubbarna verksamheten liksom även guvernörsbesöken. Det är fint att konstatera, som en som läst klubbarnas planer, att Rotary Internationals president Mark Daniel Maloney är åtminstone till namnet bekant för alla. Även i tidskriften Rotary Norden har det skrivits om honom och på myrotary.org finns mera ifall du saknar ytterligare information. Jag uppmuntrar möjligast många att skriva in sig i myrotary.org.

Om det fortfarande är oklart när guvernörsbesöket är hittar du den i kalendern på distriktets hemsida http://www.rotary1410.fi/tapahtumat/piirin-kalenteri/. Tanken är att först träffa klubbens styrelse under en timme och efter det klubbmöte. Noggrannare uppgifter om besöket får man givetvis av det egna områdets biträdande guvernör. En liten ändring i guvernörsbesöket är att istället för powerpoint blir det videopresentation, så meddela områdets biträdande guvernör ifall det inte finns möjligheter på er möteslokal att visa video. Videon är visserligen fortfarande under arbete….. månne den nu inte blir färdig tills besöken börjar.

Viktiga höjdpunkter inför hösten

VSE-besök, dvs. yrkesinriktat utbyte sker i september, då det från distrikt 1210 i England anländer fem utbytespersoner med början 7.9. Besöker pågår i två veckor. Mer om detta i bloggen på distriktets hemsidahttp://www.rotary1410.fi/dg/vse-tulee-apuja-tarvitaan/, men i detta skede efterlyser jag hjälpande händer – vi saknar praktikplatser och värdfamiljer. De inkommande personernas bakgrundsuppgifter finns alltså bakom länken. En praktik-/värdfamiljsplats för en vecka har kommit till min kännedom (tack Tanja!!!), övriga inväntas ivrigt. Kvintetten kan alltså vara spridd inom distriktet, vi skall leta efter intressanta praktikplatser och en oförglömlig VSE-resa. Från oss åker en motsvarande kvintett till England på våren (mars-april) 2020. Om du är intresserad att åka med i motsvarande utbyte, väntar jag på ansökningar till e-posten före utgången av oktober, då valen görs och resultaten meddelas vidare till England.

Höstseminariet hålls 14.9. Man kan anmäla sig redan, antingen på distriktets hemsida eller genom länken på arrangörens Urjala Rotaryklubbs sidor http://urjalarotary.weebly.com/syysseminaari.html

Synlighet

Det är ytterst viktigt att det klubbarna gör syns utåt, för det hjälper vid rekrytering av nya medlemmar. Bilder säger många gånger mycket mera än ord och de flesta av oss har en smarttelefon till sitt förfogande, och därmed även en kamera. Det skulle vara finta att se ett veckomöte t.ex. på ett torg eller på en promenad. Jag önskar att det inom varje klubb finns förutom aktiva medlemmar en IT- eller medieansvarig, som uppdaterar såväl klubbens hemsidor som sociala mediekonton. En bild och ett kort meddelande räcker. Det lönar sig att utnyttja de moderna metoderna för att bilda nätverk och den vägen även hitta nya bekanta samt få tips om lyckade projekt mm.

Jag utmanar varje klubb att uppdatera en postning dvs. en text eller ett meddelande minst EN GÅNG VARJE MÅNAD antigen från ett klubbmöte, ett evenemang, besök eller vad som helst på distriktets Facebook-sida. Det skulle vara trevligt att få texter även på nätsidornas blogg, så sätt fart på pennorna. Texterna kan sändas till mig och en önskan är att texterna är både på finska och svenska, och om energin räcker till, även på engelska.

Att göra en donation

Då man talar om donationer, tänker alla automatiskt på pengar. Nå, pengarna styr ju världen och är viktiga, då man understöder ett bidragsprojekt att komma igång. Enklast torde det vara att bli en månads-/årsdonator. Om du vill göra en automatisk donation, är det verkligen lätt via denna länk: http://www.rotary.org/donate. Själv valde jag från sidan efter att scrolla ner lite månadsdonationen dvs. Monthly Giving. Sen beslöt jag mig donera till Annual Fond dvs. årsfonden (detta befrämjar även distriktets bidrag). Maskinen igenkänner grunddata dvs. land och valuta. Då jag ville vara en månatlig donator, valde jag Recurring donator dvs. återkommande donation. Som tidsperiod valde jag en månad och av summorna kan var och en välja en lämplig summa: 200, 100, 50, 10 eller själv bestämma en lämplig summa.

Då jag är inloggad, kommer mina data, namn, telefonnummer och e-post, automatiskt upp. Efter att ha matat in kreditkortsuppgifterna kollade jag faktureringsuppgifterna och till slut klickade jag på Submit, dvs. sänd tangenten. Efter detta fick jag en donationsbekräftelse. Första debiteringen är i augusti och fortsätter tills jag själv avbryter den.

Pengar är inte det enda sättet att donera. Om du har överlopps tid, är den lika viktig. Då du ger din tid till ett projekt, klubben eller till att befrämja Rotary, är det också viktigt. Nuförtiden känns det som om tiden inte räcker till, och därför är det utmanande att få med folk i verksamheten. Enbart mötesdeltagandet kan för någon, på grund av arbetets karaktär, vara besvärligt. Lyckligtvis kan man lappa, dvs. besöka olika klubbar och såhär bygga upp sitt privata bekantskapsnät.

Jag är övertygad om att det förekommer en massa ”dolda timmar”. Timmar man inte får ett lappningskort för men som säkert görs för projekt, planering av klubb fester, förmedling av meddelanden, anskaffning av varor, underhållning av utbyteselever osv. osv. Enbart av intresse för tiden som används till rotaryverksamheten, gjorde jag en blankett, i vilken man kan föra in dagligen/veckovis/månatligen tiden man använt till Rotary. Den kan man fylla i antingen under eget namn, eller om man inte vill det, nämn klubben. För att göra det snabbare kan du välja från menyn till vad tiden använts, eller ifall det inte finns nånting lämpligt kan du under övrigt själv beskriva de gjorda timmarna. När vi får fram även dessa dolda timmar ser vi hur mycket tid som i verkligheten används till Rotaryverksamheten. En länk till blanketten hittar du på distriktets hemsida. Och kom ihåg, det lönar sig att bokföra även de minsta minutmängderna. Låt oss få det goda synligt!

Hälsningar Heidi Cavén, DG 1410

I pdf-form: 07_SVE

Julkaisutoimikunta hakee uusia jäseniä

Suomen Rotarypalvelun julkaisutoimikunta – toistaiseksi varsin miehinen – hakee uusia jäseniä kuluvan rotaryvuoden alusta alkaen. Toimikunnan tehtäviin kuuluu jäsenmatrikkelin toimittaminen ja muusta printtimediasta vastaaminen. Myös Suomen Rotaryn verkkosivujen jäsenaineisto kuuluu vastuullemme. Haemme joukkoomme 1-2 uutta idearikasta jäsentä, joilla on sana hallussaan. Samoin hyvät perustiedot Suomen rotarytoiminnasta on paikallaan, tällaiseen olisi esimerkiksi AG- tai PDG-tausta sopiva. Tehtävää olisi suotavaa hoitaa vähintään kolme vuotta.

Kiinnostuitko?

Lisätietoja antavat Ulla Railovaara Rotarytoimistosta (09-640078, rotarytoimisto@rotary.fi ) sekä toimikunnan  pj. PDG Mikko Heikkilä (0400-853993, mikko.heikkila@kolumbus.fi).