GUVERNÖRENS MÅNADSBREV NUMMER 4.

Vårt höstseminarium är lyckligt över. Än en gång ett stort tack till Loimaa klubben för seminariets arrangemang och det fina samarbetet.

I mina tidigare brev har jag redan lovat att med mitt personliga exempel visa vad ”Do it Erik’s way” betyder. I månadsbrev nummer 1 meddelade jag om möjligheten att ansöka om stipendier. Klubbarnas lokala projekt för ungdomsarbetet var målgruppen, 4 stipendier lovade jag dela ut.

Vid höstseminariet i Loimijoki delade jag ut 10 stipendier a’ 500€ till 11 klubbar (ett projekt var två klubbars gemensamma projekt). Till slut kom det 20-tal ansökningar. Jag hoppas att detta exempel aktiverar klubbarna att överlägga en omfattande ökning av egna projekt lokalt. Genom lokala projekt ökar vi synligheten inom det egna området, och får nya generationer att bli intresserade av Rotaryklubbarna, och det viktigaste vi hjälper dem som är i behov av hjälp.

Följande klubbar blev tilldelade stipendiet: Kokemäki, Åbo, Meri Pori, Somero, Punkalaidun, Lieto och Lieto Vanhalinna, Loimaa, Salo Uskela, Eurajoki, och Forssa Sepänhaka. Lycka till åt varje klubb och projekt. Lycka till även åt de projekt och klubbar, som jag fick en anhållan från, men som denna gång blev utan. Om de lyckade projekten kommer vi att få information om på distriktets nät- och some-sidor.

Mitt Guvernörs-Rally är, då jag skrivet detta, längre än halvvägs. Jag har mött mycket olika klubbar och en otrolig mängd nya vänner. Man kan följa min resa även på distriktets facebook-sida, jag postar, med några timmars dröjsmål min feeling och mina första intryck om klubben.

OKTOBERTEMA I ROTARYVÄRLDEN ÄR MÅNADEN FÖR EKONOMISK- OCH SAMHÄLLELIGUTVECKLING.

Månadens lätta Guvernörsuppdrag kommer här. Distriktets varje Rotarian kommer ihåg att Finlands ekonomiska uppsving upphjälps av, att vi stöder lokala företagare och i synnerhet dem som är modiga nog att upprätthålla ”stenfots-butiker”. Istället för våra dagliga uppköp i en köp central, gör vi våra uppköp i närbutiken. Vanligen får vi personlig service av den lokala företagaren, socialt umgänge, dvs. allt som är viktigt för oss rotarianer.

Matrikeln

Vår utomordentliga bok som varje rotarian tycks ha sin åsikt om. Matrikeln är viktig för oss, i synnerhet om/när man inte kan surfa på nätet. Boken har vi alla, och det är lätt att bläddra i den. På matrikelns blåkantade sidor finns mycket nyttig information. På mina klubbesök har jag ofta hört frågor, till vilka svaret finns i matrikeln. Guvernörens lätta uppdrag nummer 2: läs matrikelns blåkantade sidor. PÅ sidorna finns statistik om oss, svaret till frågorna: vad är EREY, Rotary Norden, Rotaryfoundation, regelverks delegationen (COL), var finns huvudkontoret, och en massa annat. Det lönar sig alltid att läsa..

Rotaryframgångar

2.9 spelades Rotary-golf i Nådendal. Kultaranta Golfklubb stod som arrangör. De fyra bästa i denna ordning: Hahto Tarmo, Kohtala Pertti, Honka Jari, Lappi Jyrki. Vårt distrikt har under 2017 januari-augusti stigit till Finlands största ShelterBox donator. Distriktets största donatorer (ca. 2 boxar) är: Mariehamn, Eura, Forssa, Nådendal och Vehmaa. Låt oss komma ihåg att Vehmaa har endast 14 medlemmar, så prestationen är nästan otrolig. Mängden rotarianer växer globalt. 31.8 var 1220185, en ökning till läget 1.7 med 17248 medlemmar. Välkomna.

Utnämningar

PP Johanna Talikainen (Forssa Rk) har valts till Zone 15 Public image koordinator f.o.m. 1.7.2018. Utnämningen är treårig. Johanna är under pågående verksamhetsår vårt distrikts publicitetsbildsutbildare, nu har hennes kunnande noterats på större arenor. Stiligt Johanna, och lycka till med din uppgift.

PDG Berndt von Veh (Turku-Åbo Rk) har valts till FR:s(Finlands Rotary) representant för Rotary Norden för kalenderåren 2018-20. 5 sökande till uppgiften, och vår Berndt blev vald.

MINNELISTA

Fortfarande har knappast någon klubb som jag besökt uppdaterat sina uppgifter till föreningsregistret, uppdatera genast idag. Ansökningen till distriktsguvernör är aktuell. Skicka till mig er klubbs förslag möjligast snart, senast under november. RLI-utbildningen börjar i oktober, anmälningsinstruktioner finns på distriktets hemsida. RLI är avsedd för varje Rotarian, som är intresserad av rotaryvärlden. Vårt distrikts Vattenbok (stöd för Östersjöprojektet) är nästan slutsåld, för tillfället finns ca. 40 böcker kvar. Nu lönar det sig att vara snabb, för beslut om en ny upplaga har inte ännu gjorts. Boken kostar 35€, av det går 10€ till distriktets östersjöprojekt och 5€ till klubbens vattendrags projekt. Boken kan beställas från Paivo.Uusi-Erkkila@tekniset.fi Arrangemangen av århundrandets Rotaryfest är i full gång. Distriktskonferensen är avsedd för alla Rotarianer i vårt distrikt, inte enbart presidenterna och styrelsen. 14-15.4 2018 är tidpunkten, lägg in det redan nu i kalendern.

kuukausikirje no 4_svenska

D 1410 närvarorapport augusti 2017