Kuvernöörin helmikuun kuukausikirje

Kuvernöörin helmikuun kuukausikirje

Category : DG , kuukausikirje

Rauhantutkimus helmikuun teema

Helmikuun teema on rauhantutkimuksen ja konfliktien ehkäisy. Aihe on tänään ajankohtaisempi kuin koskaan. Maailmalla on käynnissä kymmeniä konflikteja, joiden seurauksena kymmenet miljoonat ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa. Heistä muutama miljoona on tullut Eurooppaankin ja Eurooppaan tulleista ehkä prosentti on tullut Suomeen ja jo se tuntuu meistä paljolta.

Rotaryn yksi toiminnan keskeisistä painopisteistä on rauhantyö. Rotarylla on mm. rauhanstipendiaattiohjelma, jonka puitteissa opiskelee vuosittain sata opiskelijaa rauhan edistämistä ja sovittelua. Meitä lähin rauhantutkimuksen keskus on Uppsalan yliopistossa. Itselläni oli mahdollista vierailla siellä lokakuussa Rotary instituutin yhteydessä ja tavata siellä opiskelijoita ja heidän opettajiaan.

Rauhantyö oli myös tärkeä teema helmikuun alussa piirimme Rotarysäätiön 100-vuotis juhlaseminaarissa Turussa. Pääpuhuja Pekka Haavisto ja myös toinen avainpuhuja, Martti Ahtisaaren rauhantutkimusinstituutin asiantuntija Elina Lehtinen, avasivat rauhantyön merkitystä hyvin syvällisesti. Viesti oli selvä, konfliktit kannattaa ratkaista paikalla ja turvata elinolosuhteet siellä, sillä muuten voi syntyä hallitsemattomia kansainvaelluksia, jotka voivat vaikuttaa kaukanakin kriisialueesta, kuten olemme saaneet nähdä. Rauhantyö on yksi niistä kohteista, joita rotareina voimme tukea Rotarysäätiön kautta.

Helmikuussa on myös hyvä muistaa, että vietämme Rotaryn vuosipäivää. Rotaryjärjestö on perustettu helmikuun 23. vuonna 1905 Chicagossa, USA:ssa.

Lahjoittaminen Rotarysäätiölle

Muistutan rotareita siitä, että Rotarysäätiön juhlavuonna erityinen teema on lahjoittaminen Rotarysäätiölle, jotta voimme toteuttaa hankkeita paikallisesti ja kansainvälisesti. Tällä hetkellä piirissämme on lahjoitettu vähemmän kuin Suomen muissa piireissä. Kannustuksena klubeille lahjoittaa Rotarysäätiöille olen päättänyt palkita parhaat klubit vapaalipulla huhtikuun piirikonferenssiin, sisältäen kahden päivän ohjelman ja juhlaillallisen. Ne klubit, jotka ovat lahjoittaneet vähintään 100 USD per jäsen, palkitaan kahdella vapaalipulla. Ne klubit, jotka ovat lahjoittaneet vähintään 50 USD per jäsen, saavat yhden vapaalipun. Lahjoitusten on tapahduttava viimeistään 15.4.

Tulevia tapahtumia

PETS, tulevien presidenttien koulutus, pidetään Salossa 11.3. ja se on tarkoitettu presidenttien lisäksi tuleville sihteereille ja muille vastuuhenkilöille. Toivon aktiivista osallistumista. Tiedot piirimme sivuilta.

Vuoden tärkein tilaisuus, piirikonferenssi, on Tammelassa Eerikkilän urheiluopistolla 22.-23.4. Ohjelma piirin sivuilta samoin ohjeet ilmoittautumiseen. Tule kokemaan rotaryn hyvää yhteishenkeä ja nauttimaan yhdessäolosta ja ohjelmasta. Luvassa erilainen piirikonferenssi, jossa ei pönötetä.

Pentti Aspila
Kuvernööri, rotarypiiri 1410