Kuvernöörin tammikuun kuukausikirje

Kuvernöörin tammikuun kuukausikirje

Category : DG , kuukausikirje

Vuosi on käynnistynyt reipasta tahtia ja tammikuu on lopuillaan. Havahduin, etten ole lähettänyt kuukausikirjettä. Syksyn tiiviin klubikierroksen jälkeen ajattelin, että kevät on rauhallisempaa aikaa, jolloin voi hoitaa rästitöitä ym. Piirimme on kuitenkin aktiivinen toimija ja monenlaista ohjelmaa on menossa. DGN Risto Suviala on järjestänyt jäsenyyskoulutuksia ja niissä on ollut hyvä osanotto ja aktiivista keskustelua. Itse pidän tärkeänä hyvää henkeä ja aktiivista vuoropuhelua. Rotaryn ei niinkään tulisi olla toiminnaltaan ylhäältä alaspäin tietoa jakava, vaan vuoropuhelua ylläpitävä, jossa hyvät käytännöt vaihtuvat rotaryltä toiselle ja ideat toisten klubien tietouteen. Mieleenpainuvaa oli myös Uudenkaupungin klubin 70-vuotisjuhla. Oli mielenkiintoista perehtyä rotaryn alkutaipaleeseen Suomessa. Ennen sotia meillä oli vain kourallinen klubeja, mutta heti sotien jälkeen nuoren kansakunnan heräämisen myötä kääntyi rotaryn kasvu uusille urille ja klubeja syntyi liukuhihnalta sodan jälkeisinä vuosina. Tämä kasvu jatkui vuoteen 1995, jonka jälkeen kehitys on valitettavasti ollut negatiivista. Sen kääntäminen on suurimpia haasteita ja siihen myös jäsenyysseminaarit pyrkivät pureutumaan.

Tammikuu on ammattipalvelun kuukausi

Vuoden ensimmäinen kuukausi on ammattipalvelun kuukausi ja rotaryklubien jäsenkunnan toivotaan kuvaavan paikkakunnan ammatillista jakaumaa. Kukin jäsen edustaa, myös eläköidyttyään, omaa ammattikuntaansa. Oman toimialan asioista kerrotaan itse, kutsutaan muita alan ihmisiä esitelmöimään, tai järjestetään tutustumisia alan työpaikkoihin. Näin saadaan aikaan monipuolinen klubiohjelma, jonka avulla jäsenet tutustuvat muiden kuin oman toimialansa toimintaympäristöihin ja toimintatapoihin. Rotarille avautuu mahdollisuus laajempaan ymmärrykseen talouselämän kokonaisuudesta ja oman paikkakunnan elinkeinoelämän mahdollisuuksista. Tämä on ollut yksi rotaryn perusperiaatteista aivan alusta lähtien. Nykyään ei enää niinkään korosteta luokitetta, joka meillä jokaisella rotarilla on, vaan enemmän sitä, että klubissa on eri alojen osaajia ja vaikuttajia. Yhteiskunta ympärillämme muuttuu niin nopeasti ja uusia ammattikuntia syntyy niin, että luokitejärjestelmät eivät pysy perässä.

Tulevia tapahtumia

PETS pidetään Salossa 11.3. ja on tarkoitettu erityisesti tulevien presidenttien ja sihteerien koulutukseen, mutta myös muut vastuuhenkilöt ovat tervetulleita. Tiedot piirimme sivuilla.

Rotarysäätiön 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi pidettävä Säätiöjuhla pidetään 11.2. Turussa. Siihen ehtii vielä ilmoittautua muutaman päivän ajan. Tiedot piirimme sivuilla. Tule mukaan hienoon juhlaan!

Vuoden tärkein tilaisuus, piirikonferenssi, on Tammelassa Eerikkilän urheiluopistolla 22.-23.4. Tule kokemaan rotaryn hyvää yhteishenkeä ja nauttimaan yhdessäolosta ja ohjelmasta. Ks. piirin sivuilta.

Toivon kaikille piirimme rotareille aktiivista vuotta rotarytoiminnan kehittämisessä!

Pentti Aspila
Kuvernööri, rotarypiiri 1410