Piiri 1410, Heinäkuun kuvernöörin kirje

”Rotary palvelee ihmiskuntaa” on juuri alkaneen rotaryvuoden teema. Se kuvaa minusta hyvin Rotaryn perusajatusta, ainakin omaa näkökulmaani Rotarysta. Rotareina voimme olla vaikuttamassa, jos vain uskomme ja toimimme Rotaryn periaatteen mukaisesti. Yksi nykyisen maailman presidentin John F. Germin ajatuksista on ”Think  big!” eli ajattele suuresti. Meillä rotareilla on mahdollisuus tehdä hankkeita, joiden kautta oikeasti voimme olla vaikuttamassa siihen, että maailmasta voi tulla parempi paikka, jossa ihmiset ja kansat voivat elää rauhassa keskenään. Viime aikojen maailman tapahtumat kertovat tarpeesta tähän työhön. Toki pieniä ja paikallisia hankkeita tarvitaan, ja ne ovat tärkeitä, mutta itse haluan korostaa osallistumista hankkeisiin, joilla on isoja tavoitteita. 

Omalla rotaryurallani tärkein asia on ollut vuodesta 2006 alkaen Kenian kouluissa toteutettu tietotekniikan kehittämishanke. Keväällä 2006 Forssan rotaryklubin tulevana presidenttinä mietin millainen haluaisin oman vastuuvuoteni olevan. Ajatukseksi kiteytyi: ”onko kaikilla maailman lapsilla samat mahdollisuudet oppimiseen?”. Luonnollinen ja helppo vastaus on: ”ei tietysti”. Ajattelen, että yhtenä maailman johtavana palvelujärjestönä Rotaryllä on mahdollisuus ottaa vastaan isoja haasteita, ja meidän tulisi toimia tämän mukaisesti. Siksi en tyytynyt tähän helppoon vastaukseen, ja hankkeemme tulokset olivat uskomattoman hyvät. Nyt nämä tulokset on otettu Kenian hallituksen ohjelman kärjeksi.

Suomalaiset ovat ottaneet kuluvan vuoden haasteeksi lahjoittaa 100 vuotta täyttävälle Rotarysäätiölle kaikkiaan miljoona dollaria. Se voi monesta tuntua yltiöpäiseltä ja mahdottomalta haasteelta. Mutta kun summan suhteuttaa Suomen reiluun 11 000 rotaryyn, se tekee nykykurssilla suunnilleen 80 € jokaista rotarya kohden. Se ei ole mitenkään kohtuuton. Sama summa menee, kun tankkaan autoni tai syön kohtuullisen ravintolaillallisen. Lahjoittamalla tämän summan Rotarylle jokainen voi henkilökohtaisesti olla mukana vaikuttamassa siihen hyvään, mitä teemme maailmassa ja mahdollistamassa myös isot hankkeet. Haluan siksi rohkaista jokaista piirimme rotariklubia ja rotaria ottamaan haasteen vastaan  esim. laittamalla joka kuukausi 7 € syrjään sitä varten. Yhdessä pääsemme tavoitteeseen. 

Pari sanaa vielä itsestäni tähän ensimmäiseen kuukausikirjeeseen. Työskentelen reilu vuosi sitten fuusion kautta muodostuneessa Luonnonvarakeskuksessa infrastruktuurista vastaavana johtajana. Ajatusmaailmaani on myös muokannut vuodet maailmalla kehitysyhteistyössä. Kokemuksiani olen voinut hyödyntää ollessani edelliset kolme vuotta piirimme Rotarysäätiökomitean puheenjohtajana. 

Vaimoni Marika on myös rotari ja aktiivisesti mukana mm. piirin 1420 viestintäkomiteassa. Kaksi lastamme ovat jo aikuisiässä. 

Kirjoittelen näitä ajatuksia lomaillessa ja kerään voimia siihen, kun rotaryvuosi pyörähtää täysillä käyntiin elokuussa. Haasteeni tulee olemaan sovittaa yhteen työ ja vastuu kuvernöörinä. Siksi olen rakentanut vierailuohjelman klubeihin niin, että valtaosa vierailuista ajoittuu elo-syyskuulle. Tulevista tapahtumista haluan muistuttaa erityisesti syysseminaarista Sastamalassa 1.10. Toivon sinne jokaisesta klubista runsasta osanottoa. 

Hyvää kesän jatkoa kaikille piirimme rotareille sekä intoa ja aktiivista osallistumista alkaneen rotarivuoden toimintaan!

Pentti Aspila
Kuvernööri, rotarypiiri 1410

Pentti.2016.06

print