PIIRIN 1410 KUVERNÖÖRIN KUUKAUSIKIRJE NO 3

PIIRIN 1410 KUVERNÖÖRIN KUUKAUSIKIRJE NO 3

Category : DG , kuukausikirje

Syyskuu, tuo kuukausi joka vie meiltä kesän. Syyskuu tuo meille kuitenkin syysseminaarin.

Syysseminaarissamme tapaamme muiden klubien edustajia, joilta voimme kysellä uusia ideoita ja jakaa omia kokemuksiamme. Loimaan klubi on voimiaan säästämättä luonut seminaariin hienot puitteet ja meidän muiden tehtävä on luoda avoin ja innostunut ilmapiiri.

Klubikierroksillani olen kuullut hiukan kritiikkiäkin osallistumismaksun suuruudesta, mutta toisaalta me kaikki haluamme hyvää ruokaa, teetä ja pullaa, niillä on taipumuksena sitten myös maksaa. Kouluttajat ja järjestäjät tekevät kaiken talkoina, ja jos sattuisi niin onnellisesti käymään että tapahtuma tuottaisi jotain, niin varathan ohjautuvat Rotarien palveluprojekteihin.

Syysseminaarissa meillä on tarkoitus antaa klubeille ideoita ja virikkeitä , miten palvella paremmin omassa yhteisössään.
Ohjelmasta poimittua:
▪ Paikalla on piirimme RFE (Rotarien ystävyysvaihto) Mikko Ruohonen ja hänen ehdotelmansa tämän vuoden matkaksi. Itse olen tuollaisella matkalla ollut mukana, ja voin suurella sydämellä suositella matkaa meille kaikille.
▪ Saamme Polio plus hankkeesta viimeisimmän päivityksen
▪ Piirimme vesikirjan ” ensi-ilta”

Do it Erik’s way

Seminaarissa meillä on teemana Nuoriso. Ykköskirjeessäni avasin stipendien haun klubeille, joilla on toteuttaa kuluvalla vuodella nuorison hyvinvointiin tähtäävä hanke. Stipendejä lupasin jakaa 4 kpl
suuruudeltaan 500 €. Hakemuksia on tullut paljon, se lämmittää kuvernöörin mieltä suuresti. Stipendin saajat julkistetaan syysseminaarissa.

Klubit ovat siis aktivoituneet ja vastanneet haasteeseeni, hyvä niin. Olen tuonut mukaan seminaariohjelmaan nuorten parissa häärääviä toimijoita kertomaan esimerkein mitä rotaryklubit voisivat nuorten hyväksi tehdä. Kuunnellaan tarkkaan ja ollaan seminaarin jälkeen yhteyksissä heihin tai vastaaviin järjestöihin. Loppuvuoteen toivon jokaiselta klubilta nuorten hyvinvointiin tähtäävän projektin.

UUSI HAASTE
Teemanihan olivat tälle vuodelle muutos, toiminta ja ilo. Tässä haasteessa kaikki kolme kohtaa toteutuu.

Syyskuu on rotarykellossa peruskoulutuksen sekä luku- ja kirjoitustaidon kuukausi. Suomessa meillä on peruskoulutus, luku- ja kirjoitustaito lähes kaikilla omaksuttuna. Maailmalla kuitenkaan niin ei ole.
Keskustelimme pitkään aiheesta kollegoiden kanssa Atlantan konventiossa, ja mietimme mitä me rotarit voimme asialle tehdä. Nykyyhteiskunnassa on riskinä kirjoitustaidon heikkeneminen, kun ainoat kirjeet joita lähetämme ovat tekstiviestejä.

Iltalehti kirjoitti vuosi sitten tiistaina 9.8.2016 seuraavaa ”Osa suomen nuorista on käytännössä lukutaidottomia” ja jatkaa ”Osalla oppilaista taidot ovat niin huonot, että arkielämän tilanteista selviäminen voi olla vaikeaa.” Syitä lukutaidottomuuteen tietysti voi olla monia, mutta tässä tulee
kuvernöörin syyskuun haaste rotaryklubeihin toimintateeman alle. Rotaryklubit keräävät omista tai vieraiden nurkista lastenkirjoja, sarjakuvia ym. ja lahjoittavat ne paikallisiin päiväkoteihin ja perhepäivähoitajille luettavaksi. Kun klubit ovat näin toimineet, toivon postauksia piirimme Facebook-sivulle.

Kuvernööri ratissa

Klubikierrokseni, jonka olen uudelleenristinyt kuvernööri ralliksi, etenee hyvin ja vauhdikkaasti. Kuulumisia siitä kannattaa seurata piirimme Facebookista.

Klubeissa on hyvä rotaryhenki, mutta en ole vielä törmännyt kahteen ihan saman lailla toimivaan klubiin. Ehkä niinkin vielä tapahtuu, onhan meitä kuitenkin 60 klubia ja 2200 jäsentä niissä. Klubikierroksilla olen itsekin oppinut paljon uutta ja ilokseni havainnut kuinka monipuolista toimintaa
meidän piirimme klubit harjoittavat. Tässä muutama nuoriin kohdistuva esimerkki, jota klubit ovat minulle kertoneet:
Maarianhaminassa klubi on rakentanut kaupunkiin nuorille skeittiradan, Harjavallassa on kunnostettu koululaisten polkupyöriä. Matkalippu tulevaisuuteen jossa Rotarit etsivät nuorille kesätyöpaikkoja on usean klubin hankkeena onnistunut ja kymmeniä nuoria on päässyt töihin. Odotan innolla mitä muita projekteja saan kuultavaksi kierroksellani.

1. Kuvernöörin hakuaika on nyt meneillään, odotan klubien ehdotuksia kuvernööriksi 2020-21.  Hakuaikaa 1.12.2017 asti.

2. Rekisteröityneiden klubien täytyy päivittää uudet henkilöt yhdistysrekisteriin.

3. Julkisuuskuvakomitea, jäsenyyskomitea ja Rotarysäätiökomitea jalkautuvat taas syksyllä piirimme
alueelle. Pori, Turku ja Forssa tulevat olemaan paikkakunnat jossa koulutukset tapahtuvat. Nämä
koulutukset on tarkoitettu kaikille piirimme rotareille, toivon runsasta osanottoa tapahtumiin. Ajankohdat ja päivämäärät ilmoitetaan myöhemmin.

4. Rotary-dollarin kurssi on 0,85

D 1410 läsnäolot heinäkuu 2017