Polio pian historiaa – maailman poliopäivä 24.10.

Polio pian historiaa – maailman poliopäivä 24.10.

Poliosta on pian tulossa toinen infektiotauti, joka on kokonaan poistettu maailmasta. Rotary Internationalin aloitteesta käynnistyi kolmekymmentä vuotta sitten laaja kansainvälinen yhteishanke, jonka tuloksena uusien poliotartuntojen määrä on nyt painunut ennätyksellisen alas. Sairauden täydellinen hävittäminen on mahdollista kolmen vuoden kuluessa.

Polio – entiseltä nimeltään lapsihalvaus – on viruksen aiheuttama halvaannuttava ja jopa kuolemaan johtava infektiosairaus, johon ei ole lääkettä, mutta joka voidaan tehokkaasti ehkäistä rokotuksin. Vuonna 1985 poliota esiintyi kotoperäisesti 125 maassa ja joka päivä halvaantui noin tuhat lasta ja nuorta.

Vuonna 1988 käynnistyneessä maailman suurimmassa julkisten ja yksityisten toimijain yhteisessä terveyskampanjassa toimivat yhteistyössä, valtioiden ja hallitusten lisäksi, seuraavat organisaatiot: Maailman terveysjärjestö WHO, YK:n lastenrahasto UNICEF, Yhdysvaltain Center for Disease Control and Prevention (CDC), Bill ja Melinda Gatesin säätiö sekä Rotary International.

Pääosa maailmasta on jo pystytty saamaan polioviruksesta vapaaksi. Sitä löytyy enää kolmesta maasta: Afganistanista, Pakistanista ja Nigeriasta. Vuoden 2017 aikana  on sairastunut kaikkiaan 11 lasta, jotka kaikki asuvat Afganistanin ja Pakistanin vaikeasti saavutettavilla rajaseuduilla. Viime vuonna vastaava luku oli 26 ja vuotta aikaisemmin 44.

Kattavia rokotuksia tarvitaan kuitenkin kaikkialle niin kauan kuin tautia missään esiintyy.  Polio on edelleen uhka maailman lasten terveydelle – ja vain lentomatkan päässä Suomesta.

Rotaryn PolioPlus-ohjelma antaa kaikille mahdollisuuden tukea tämän sairauden tehokkaita hävittämistoimia Afrikassa ja Aasiassa. Rokotteiden lisäksi rahoitusta tarvitaan kuljetuksiin, lasten perheiden tavoittamiseen, rokottajien koulutukseen ja rokotuskattavuuden varmistami­seen. Bill & Melinda Gatesin säätiö on sitoutunut kolminkertaistamaan Rotaryn kautta ohjatut lahjoitukset. Kymmenen euron lahjoitus tuottaa siis 30 euroa suoraan polionkitkemistyöhön.

Maailman poliopäivää vietetään 24.10. Tässä yhteydessä rotarit jakavat tietoa poliosta ja järjestävät useilla paikkakunnalla lipaskeräyksiä, joiden tuotto menee lyhentämättömänä PolioPlus-ohjelmalle.

Lisätietoja antavat rotarypiirin 1410 PolioPlus-komitean puheenjohtaja Hannu Määttänen (puh. 0400-227 574) ja Rotary Internationalin vyöhykkeen 15 rotarysäätiökoordinaattori Leila Risteli (puh. 040 5028751).

Kansainvälisen poliokampanjan nettisivut: www.polioeradication.org