Matthew toistaiseksi pahin luonnonkatastrofi tänä vuonna – ShelterBox toimii

Matthew toistaiseksi pahin luonnonkatastrofi tänä vuonna – ShelterBox toimii

Category : Vieraskynä

Hyvät DG:t / AG:t,

kauttanne piirin D1410 kaikki rotarit!

Pyörremyrsky Matthew on nyt tehnyt lähes 250km/h puhaltaneine tuulineen ja vesimassoineen tuhoisan matkansa yli Jamaikan ja rutiköyhän Haitin, myös aiheuttanut tuhoa Kuubassa, sekä nyt viimeksi Bahamasaarten köyhissä yhteisöissä.  Näyttää siltä, että vuoden 2010 maanjäristyksestä vielä toipumassa ollut Haiti on kärsinyt jälleen pahiten.  Monet perheet elävät edelleen varsin huterissa asumuksissa.

ShelterBoxilla on pieni määrä koko Boxeja ja vajaat 400 telttaa valmiina Haitissa.  Hollannin laivaston mukana on jo Haitiin liikkeellä muutama sata Boxia Curacaosta, ja alueen päävarastossa Panamassa on valmistauduttu lisätoimituksiin.  Sieltä löytyy mm. pienemmässä tilassa kuljetettavia korjaussettejä (ShelterKit).

Avun tarve Haitissa on selvä, ja neljä avustustiimiä, 8 henkilöä (3 UK, 3 US, 1 CA ja 1 NZ), on ssapumassa huomenna perjantaina 7.10.2016 ensimmäisillä Port-au-Princeen laskeutuvilla lennoilla. Sieltä 2-3 tiimin matka jatkuu välittömästi pahiten kärsineille länsiosan alueille selvittämään kipeimmin avun tarpeessa olevia, ainakin yksi tiimi jää pääkaupunkiin koordinoimaan toimintaa.  ACTED –avustusjärjestö on ollut maassa apuna pitkäaikaisessa jälleenrakennustyössä, ja se on muuallakin (Nepal, Afrikka) koettu luotettavaksi yhteistyökumppaniksi paikallistuntemuksellaan.

Tilannetietoa Haitin syrjäisemmiltä alueilta on edelleen huonosti saatavilla, sekä liikenne- että tietoliikenneyhteydet ovat kärsineet pahasti – mukaan lukien sillat.  Arviolta 330.000 henkeä on ollut suoraan myrskyn vaikutuksen alla, ja ainakin 6.400 on tällä hetkellä jonkinlaisessa hätämajoituksessa.

Kuuban tilannetta seurataan, samoin kuin Bahamasaarten – siellä on merkittävä määrä ihmisiä menehtynytkin myrskyssä.

Rotarit ovat jälleen kerran avainasemassa varmistamaan tämän RI/TRF Project Partner -avustustyön jatkuvuutta.  Pienikin kerta-apu ja/tai pysyvämpi lupautuminen työn tukemiseen jäsenyydellä vie asiaa eteenpäin, ja tukijoita tullaan vastaavasti pitämään noin kuukausittain ajan tasalla toiminnasta eri kohteissa 6-12kk lahjoituksen koosta riippuen.

ShelterBoxin puolesta kiittäen

Tapio Vihersaari