Guvernörens månadsbrev för mars

Rotary International - Southwest Finland and Åland Islands - District 1410

Guvernörens månadsbrev för mars

Las via länken: https://mailchi.mp/949ebbf0b519/guvernrens-mnadsbrev-februari-7122532

 

** Guvernörens månadsbrev för mars
------------------------------------------------------------

PETS i Pargas är lyckligt förbi, vi var 125 på plats! Samtidigt hölls det officiella distriktssamrådet, protokollet finns på distriktets sidor under Mötesdokument. Utbildning fick såväl presidenterna, sekreterarna  som foundationombuden osv. Samvaron var det bästa, pausernas intensiva diskussionssorl var fint att höra. Hoppeligen fick alla ut mycket av tillställningen. Allt material hittar man på distriktets hemsidor.


** Korona och rotarianerna
------------------------------------------------------------
Vi lever i koronavirustider och den har ställt till det med vårens möten och överhuvudtaget hela livsmodellen. Allting är inställt t.o.m. kongressen i på Hawaii.

Klubbpresidenterna har funderat på olika alternativ att genomföra klubbmöten. Ett sätt är att ha ett e-postmöte. Om ämnena börjar tryta kan man använda veckoenkäter som finns på distriktets hemsidor under Verksamhet (f.n. fyra stycken, mera görs om de är till nån hjälp). Man har föreslagit videomöten, funderat på olika program och rutiner. Ett alternativ som testats är bl.a. MS Teams gratisversion, Google Meet eller Zoom meeting-programmet (varningar med zoom och datasäkerhet har omtalats). Mera info av AGs.

Hos oss alla har en omtanke och ett behov att hjälpa väckts. Om detta har förts många diskussioner och mången har frågat hur skall rotarianerna som klubb hjälpa. Distriktets linje är följande:

Fint att var och en har en vilja att hjälpa. Själv kör jag med elementärt samhällsansvar, dvs. har kontaktat de åldringar jag känner till och meddelat att jag ställer upp ifall de behöver hjälp med gå till butiken eller övrigt.

Om någon klubb går med i detta så görs det på eget initiativ. Distriktet kan inte förplikta en enda klubb till detta, i synnerhet då en hel del hör till riskgruppen. Om någon klubb går inför detta så måst ju inte alla delta. Vi bör komma ihåg att vi har restriktioner från regeringen. 70+:are borde inte göra onödiga insatser, och det kan komma ytterligare restriktioner. Dessutom har flera astma eller diabetes och hör till riskgruppen och kan inte delta. Somliga vill inte ens att alla skall veta om deras begränsningar, så vägran att delta kan väcka starka känslor i båda parterna. Dessutom skall vi komma ihåg resurserna- om vi ni är friska och inspirerade att vara med, hur går vi tillväga, om smitto fallen ökar.

Ifall klubben går med, hur kartlägger man hjälpbehovet? Till detta borde man få en officiell aktör dvs. kommunen/staden och dess socialtjänst med. Hur får vi informationen, vem behöver hjälp? Hur och när? Det är viktigt att myndigheterna är med för informationsgången.

Hur förhindrar vi de kriminella, som redan finns i rubrikerna, som alltså fungerar som koronavirusinspektörer och lurar åldringar på information. Om vi gör det stort under Rotary, hur kan vi bevisa att det är just vi som är de riktiga personerna, de genuina rotarianerna, inte de andra   Vi har inga officiella identitetshandlingar inom Rotary, så även det kan vålla besvär.

Ansvarsfrågorna borde vara noga klargjorda. Om vi hjälper t.ex. med butikskasservice till ytterdörren och åldringen får korona, hur kan vi bevisa att det inte kom via oss, och att stärbhuset inte väcker åtal? Butikskasservice har tagits i bruk bl.a. av taxibilar, som inte har justa andra körningar. Inom klubbarna lönar det sig att överväga på vilket sätt Rotary kan hjälpa i denna situation.

Hur försäkrar vi oss om att hjälparen inte är besmittad/bär på viruset och smittar ner andra? Ibland är viljan att hjälpa större än förståelsen för den egna hälsan. Här skall var och en vara kritisk och känna igen sin egen hälsosituation. Ifall vi redan lovat ställa upp och hjälpa och blir besmittade bör vi sluta omedelbart med verksamheten, och veta hur man agerar vidare, back-up resurser o.dyl.

Idén med hjälpandet är alltså bra, men för att förverkliga den bör man ta i beaktande många faktorer. Jag har diskuterat saken med flera rotarianer och kommit till samma slutsats dvs. trots att det finns en stor vilja bland rotarianerna att ställa upp och hjälpa, så förhindrar åldersstrukturen för deras del som har möjlighet att hjälpa dagtid, de hör alltså till riskgruppen. En del är företagare som just nu letar efter sätt att klara ekonomin och jobbar långa dagar. Det skulle inte vara rimligt att förutsätta att de skulle delta.

Till slut: De som har tid och hälsan i skick, det är fint om ni kan ställa upp genom att t.ex. kontakta Röda Korsets lokalavdelning och påverka den vägen. Jag konstaterade redan tidigare att jag själv använder mitt samhällsansvar (inte via klubben) och då man frågar varför jag ställer upp, då nämner jag att jag är rotarian, och det hör till vårt verksamhetsområde.

Situationen är alltså utmanande på global nivå. Jag hoppas att  Finlands  modell hjälper till att förhindra spridningen av viruset och att vi kan fira en trygg sommar ur hälsosynvinkel. Ingen har i detta skede kunnat påvisa tydliga uppskattningar om virusets framskridande, så låt oss var och en göra vårt yttersta för saken och sköta om bl.a. handhygienen, kontrollerad hostning och snytning, undvika så gott det går allmänna utrymmen, butiker och se till att färdas tryggt. I första hand - hålls friska.


** PolioPlus
------------------------------------------------------------
För ett år sedan i samband med PETS undersöktes distriktsledarskapsplanen och budgeten. Som en punkt i budgeten var ett frivilligt stöd från klubbarna till PolioPlus 100 euro/klubb. Ifall en klubb vill betala understödet till PolioPlus, använd samma kontonummer som per capita-räkningen för mars.


** RYLA- område 5 – 33 studerande
------------------------------------------------------------
RYLA dvs. ledarskapsutbildning för unga har arrangerats av olika klubbar inom vårt distrikt. Nedan några bilder från område 5 dvs. Alastaro, Forssa, Loimijoki, Somero och Urjala, betygsutdelningen, vilken vi hann stöka undan innan koronabegränsningarna. Sammanlagt 33 studerande genomgick utbildningen. Efter betygsutdelningen övade vi oss och fick även utbildning i den formella bestickordningen, tips från köket och en smaklig lunch – givetvis gjort som elevarbete, som en bra övning för eleverna. Ett stort tack till våra samarbetspartners Hämeen ammattikorkeakoulu och Forssan Ammatti-instituutti. Bilderna: Jaakko Kuusinen, Forssa Sepänhaka RC.


** Rotary Instituutti Oulussa syyskuussa (with GETS and GoNTS)
------------------------------------------------------------
Koronasta huolimatta syksyä suunnitellaan ja Rotary Instituutti ollaan järjestämässä Oulussa 8.- 13.9.2020. Tässä linkki sivuille ja lisätietoa Rotary Institute (https://www.rotaryinstitutefinland2020.org/)


** RYLA IN OULU
------------------------------------------------------------
Leadership is one of Rotary´s basic values. This implies an obligation not only to demonstrate good leadership in our clubs, district and professions
but also to offer leadership training and mentorship. Hence Rotary´s devotion to RYLA.  For the second year a ”super RYLA” is offered in connection with the annual Zone institute which this year takes place in Oulu Finland. The clubs in your district are asked with  a strong recommendation to nominate/sponsor qualified candidates. This a brilliant way to recruit to Rotaract and Rotary. All pertinent information about this international leadership training is to be found at intrylazones1718.org (https://intrylazone1718.org/) .

Thank you in advance for your help in promoting this very important event and see you in Oulu in September.

Kristofer Erlandsson
Past district governor RI D 2350
Visste du att du kan beställa månadsbrevet digitalt till sin e-postlåda

Längst ner på distriktets hemsida finns det en kolumn där du kan fylla i dina uppgifter för att få det månatliga nyhetsbrevet direkt i din e-postlåda. Fyll i din information, nästa månadsbrev dyker upp automatisk som mail.
print