Anitan kuukausikirje elokuu

Rotary International - Southwest Finland and Åland Islands - District 1410

Anitan kuukausikirje elokuu

ANITA KUUKAUSIKIRJE – ELOKUU

Ohessa linkki kuvernöörin elokuun kuukausikirjeesseen sekä kuukausikirje tekstiversiona

https://mailchi.mp/36ad36847227/kuukausikirje-heinkuu-8716060

SISÄLLÖSTÄ

 • Mistä uudet jäsenet?
 • Jennifer Jones
 • Kuvernöörin haku vuodelle 2023 – 2024
 • Tulethan mukaan Ouluun
 • Parkanon syysseminaari
 • Koulutuksesta koronan aikana
 • Poliovapaa Afrikka
 • Kuka on AG Aaro Söderlund?
 • Naantalissa golfailtiin
 • Kauden tapahtumia kalenteriisi

 

MISTÄ UUDET JÄSENET?

Elokuu on jäsenhankinnan kuukausi.
Jäsenkato Suomessa ja täten myös meidän piirissä on huolestuttava asia. Viime vuonna piirimme jäsenmäärä väheni yli sadalla henkilöllä. Koko Suomessa vastaava luku oli miinus 560 jäsentä. Tänä päivänä Suomessa yhteensä 8165 rotaria. Jos vähennys jatkuu samaa tahtia, viidessätoista vuodessa Suomessa ei ole enää Rotaryjärjestöä.

MEILLÄ EI OLE VARAA TÄLLAISEEN JÄSENKATOON!

Muutosta emme voi tehdä yksin, tarvitsemme kaikkien jäsenten ja klubien yhteistyötä. Muutosta ei myöskään tehdä päivässä, mutta jos emme aloita nyt, huomenna voi olla jo liian myöhäistä!
Kuten RI Presidentti Holger Knaack aikaisemmin tänä vuonna kertoi meille, Rotary ei ole vain klubi, johon liitytään juomaan kahvia tai syömään, Rotary on mahdollisuuksien areena, joka avaa ovet kaikille.
Meidän on oltava näkyvillä keskellä sitä yhteisöä, missä haluamme vaikuttaa, niin että mahdolliset uudet jäsenet näkevät ja kuulevat meistä, kiinnostuvat ja innostuvat!

HAASTE KAIKILLE PIIRIN KLUBEILLE JA JÄSENILLE!

Haastan nyt kaikki piirimme klubit järjestämään, niin syys- kuin myös kevätkaudella, jäsenyyteen liittyvän rekrytointi-illan. Kutsutaan tutut, työkaverit, ystävät, serkut jne. tapahtumaan.  Somen kautta asia järjestyy kätevästi, pullakahvit ja kiinnostavaa tietoutta Rotaryn toiminnasta paikkakunnalla ja maailmalla. Ja ei unohdeta kertoa mikä hyöty tulevalle jäsenelle on Rotaryyn liittymisestä, mitä mahdollisuuksia se hänelle tarjoaa. Eikä tietenkään unohdeta lehdistöä, valmis teksti tapahtumasta kuvineen suoraan lehden toimitukseen.
Se on meidän jokaisen vastuulla, että saamme tämän negatiivisen kehityksen käännettyä positiiviseksi.

 

 

 

JENNIFER JONES ON ENSIMMÄINEN NAINEN EHDOLLA RI:N PRESIDENTIKSI

Jennifer E. Jones, Kanadan Ontarion Windsor-Roselandin Rotaryklubin jäsen on nimitetty ehdokkaaksi Rotary Internationalin presidentiksi vuosiksi 2022–23. Uraauurtava valinta, joka tekee hänestä ensimmäisen naisen vastaamassa 115-vuotisen Rotaryn toiminnasta.

Jenniferistä tulee virallisesti presidenttiehdokas 1. lokakuuta, elleivät muut ehdokkaat haasta häntä. Lisätietoa Jenniferistä tästä linkistä.

 

KUVERNÖÖRIN HAKU VUODELLE 2023 – 2024

Klubeja pyydetään lähettämään hakemukset viimeistään 30.11.2020 osoitteeseen: anita.haggblom@aland.net

Kuvernöörin hakemuslomake löytyy piirin verkkosivuilta kohdasta ohjeet > jäsenille > lomakkeet ja mallit, kätevästi tästä linkistä. Hakemukseen tarvitaan klubin aktiivijäsenenä olevan kuvernööriehdokkaan suostumus ja ehdokkaan CV. Kuvernöörin valintapäätöksen tekee istuvan kuvernöörin koollekutsuma nimeämiskomitea. Päätös pyritään tekemään joulukuussa. Nimeämiskomitean valintapäätös vahvistetaan piirineuvottelussa 2020.

 

TULETHAN MUKAAN OULUUN

Tervetuloa Ouluun Northern Lights Rotary-Instituuttiin ja edeltäviin seminaareihin!  Tämä ainutkertainen tapahtuma on erinomainen tilaisuus päivittää tiedot niin Itämeren suojelusta, polion hävittämisestä, erityisesti Afganistanin ja Pakistanin tilanteesta, Rotarysta YK:n kumppanina, tavoista virkistää klubin toiminta, Rotarysta rauhan edistäjänä ja hyvän tekemisen projekteista.  Syvällisemmin pääsee tutustumaan Rotarysäätiön tarjoamiin mahdollisuuksiin TRF-seminaarissa. Koulutukseen annetaan valmiuksia piirin koulutusseminaarissa.
Seminaarit ovat 10.-11.9. ja itse Instituutti 11.-13.9.2020 vasta remontoidussa Radisson Blu-hotellissa.  Tule tapaamaan aikaisemmin palvelleita, nykyisiä ja tulevia piirikuvernöörejä ja rotareita läheltä ja kaukaa! . Kaikki rotarit ovat tervetulleita!
Lisäinformaatiota ja ilmoittautumiset: www.rotaryinstitutefinland2020.org

 

PARKANON SYYSSEMINAARI

Olethan jo merkinnyt syysseminaarin päivämäärän lauantai 24.10. kalenteriisi.

Paikkana on Kaarnan koulu- ja kulttuurikampus, Satakunnankatu 36. Toivomuksenani on, että paikalla on edustaja jokaisesta piirin klubista. Jos presidentti on estynyt, klubi lähettää hänen varamiehen/naisen.

Viime piirineuvottelun päätökseen perustuen, tulee kaikkien klubien maksaa osallistumismaksun 70€/klubin virallinen edustaja.

Ilmoittaudu henkilökohtaisesti. Kun klubista ilmoittautuu useampi kuin presidentti, sihteeri, rahastonhoitajia, nuorisoasiamies pyydämme teitä ystävällisesti maksamaan kaikki rahastonhoitajan toimesta yhdellä kerralla.

Maksu suoritetaan piirin tilille FI66 1302 3000 1105 90. (Rotary Internationalin piiri 1410 – Rotary Internationals distrikt 1410). Ohjelmassa on luvassa, itse vuosikokouksen lisäksi ajankohtaisia esitelmiä ja tietoiskuja, kulttuuriakaan unohtamatta. Muistattehan ottaa mukaan jo etukäteen täytetyn valtakirjan.

Ilmoittautuminen tapahtuu tästä linkistä, piirin kotisivuilta tai Parkanon Rotaryklubin kotisivuilta viimeistään 16.10.

KOULUTUKSESTA KORONAN AIKANA

Piirimme eri komiteat miettivät parhaillaan, miten kätevimmin saada tarvittava koulutus piirimme toimihenkilöille. Korona tosin tekee tepposia, mutta tarvittaessa Zoomin kautta kaikki hoituu. Suunnitelmat tällä hetkellä:

– Jäsenyysseminaari Huittisissa 10.10.2020

– Rotarytietoutta: piirissä RLI osa 2 syyskaudella 2020, osa 3 kevätkaudella 2021.

– Uusien jäsenten koulutusta kevätkaudella (helmikuussa) 2021, järjestäjinä Turun klubit.

–  RYLA 24.4.-25.4.2021 – järjestäjänä Turku Samppalinnan klubi

 

POLIOVAPAA AFRIKKA

Tätä kuukausikirjettä kirjoitettaessa saimme historiallisen viestin, 25.8.2020 Afrikka julistetaan vapaaksi poliosta.  Tämä todistus astui voimaan neljä vuotta sen jälkeen, kun Nigeria – Afrikan viimeisin maa, missä tavattiin endeemistä poliota  – ilmoitti viimeisestä villin polion tapauksesta.

 

KUKA ON AG AARO SÖDERLUND?

Saaristolaiset ovat ‘mångsysslareita’. Olen nauvolainen arkkitehti-yrittäjä. Isäni suku tulee Ahvenanmaan Lumparlandista. Äidinpuolelta juureni ovat Karjalan kannaksella. Itse synnyin ja kasvoin Helsingissä. Sota sekoitti maamme geenipoolia…

Olen opettanut arkkitehtuurin-, kaupunkisuunnittelun- ja ympäristöhistoriaa erit. Aalto Yliopistossa, ja luennoinut ulkomailla idästä länteen, erityisesti Lähi-idässä, jossa olen myös toiminut kaivausarkkitehtina arkeologisilla kaivauksilla. Euroopassakin olen luennoinut mm. Royal Societyssä ja British Academyssä. Tiedetoimittajana STTL tein toistasataa tiedeohjelmaa (ks. YLE Areena).

 

Sen jälkeen kun toimin akateemikko Reima Pietilän (Intia, Libya, Lieksan kirkko…), Suomen Pankin ja Helsingin Osakepankin sopimusarkkitehtitoimistoissa, sekä CJN Oy:ssä (Kuweitin emiirin palatsi, Lappeenrannan kaupungintalo), minulla on ollut oma pieni saaristoarkkitehtitoimisto jo yli 30 v. Eräs henkeni hedelmä – yhdessä vaimoni Uman kanssa – on ‘St Olav Waterway’, Euroopan Neuvoston kulttuurireitti Turusta Ahvenanmaan yli Ruotsiin. Se yhdistää aluetta 10.

Piirin 1410 alue 10 kattaa Ahvenanmaan (Godby, Mariehamn) ja ruotsinkielisen Turun Saariston (Nauvo, Parainen, Paraisten portti, Kemiönsaari).

Maarianhamina on jäsentensä absoluuttisella lukumäärällä Suomen suurimpia klubeja (yli 100 pers). Nauvossa taas jäsenten suhteellinen määrä lähestyy maailman huippua (yli 2% per capita).

Alueellisesti meitä yhdistää kielen ohella merenkulku, maailman kaunein Lounaissaaristo ja koko Itämeri – ja kaikki mikä niihin liittyy. Mutta laajemmassa tarkastelussa olemme monin tavoin verkottuneita paitsi meren yli Skandinaviaan myös yli koko maapallon. Osa jäsenistöstämme – ns. ‘muuttolinnut’ – asuvat pimeän vuodenajan muissa maanosissa. 

Aaro Söderlund

AG D1410 A10 + jäsenhankintatoimikunta

 

NAANTALISSA GOLFAILTIIN

Tämän vuoden Rotary Golf kisa järjestettiin 19.8. aurinkoisessa Naantalissa. Noin 70 innokasta golfaajaa ympäri Suomea oli mukana kilpailussa. Suurin osa oli rotareita, mutta myös potentiaalisia tulevia rotareita on paikalla. Minulla oli ilo olla mukana palkintojenjaossa ja samalla kertoa terveiset Ahvenanmaalta ja Kastelholman golfkentältä. Viestin kuulijoille myös vuoden teeman ja avoimien ovien ajatuksen uusille mahdollisuuksille

KAUDEN TAPAHTUMIA KALENTERIISI

 • Northern Lights GETS ja GONTS tuleville kuvernööreille sekä Rotary-instituutti ja RLI-koulutus ja RYLA kaikille kiinnostuneille rotareille Oulussa 8.-13.9.20
 • Piirikokous ja syysseminaari Parkanossa 24.10.2020
 • World Polio Day 24.10.2020
 • PETS 6.3.2021 Somerolla Kiiruun koululla
 • Piirikonferenssi Maarianhaminassa 10-11.4.2021

HIEKKALINNAKILPAILU – NAGU ROTARYKLUBB  

Framnäs 29.8.2020, lisätietoa linkistä.

EndPolioNow golf, Yyteri Pori 2.9.2020

Ilmoittautumiset e-postilla tauno.loven@pp.inet.fi tai sms 050-546 5705 viimeistään 26.8.2020.

Tiesitkö, että voit tilata kuukausikirjeen digitaalisesti suoraan sähköpostitse. Piirin verkkosivun alareunassa on sarake, johon voit täyttää tietosi saadaksesi kuukausikirjeen suoraan postilaatikkoosi.

print