Anitan kuukausikirje – syyskuu

Rotary International - Southwest Finland and Åland Islands - District 1410

Anitan kuukausikirje – syyskuu

Sisällöstä

 • Kuukauden teema
 • Terveiset Oulusta
 • Parkanon syysseminaari
 • Klubien toimihenkilöiden koulutustarve
 • AG Rainer Huopalahti Alue 9
 • Tilaa kuukausikirje sähköpostitse
 • Ideoita klubeille – Kasvomaskit, vuosikalenteri
 • Lähdetäänkös Taipeihin?

   


Kuukauden teema

Peruskoulutuksen sekä luku- ja kirjoitustaidon edistäminen ovat Rotaryn painopistealueita.

Syyskuun teemamme tukee peruskoulutusta, niin aikuisten kuin myös lasten lukuja kirjoitustaitoa.
Lukutaito ei ole itsestään selvä taito, mutta meillä Suomessa se on kaikkien oikeus. Se tekee meistä tasa-arvoisia ja empaattisia. Se saa meidät ymmärtämään sekä maailmaa ja meidän kanssaihmisemme toimivat.
Luku- ja kirjoitustaito, sekä koulunkäynti ylipäätään, ovat avaimia yksilön ja yhteiskunnan kehitykseen. Suomessa elintaso, turvallisuus ja koulutus ovat maailman huippua. Koulutuksemme korkea taso on tunnettu maailmalla, ja siitä meidän jokaisen kannattaa olla ylpeä.
Suomalaislasten lukutaito on maailman kärkeä. Viime vuosina tutkimukset ovat tosin tuoneet esille sen, että nuorten lukutaito on heikentynyt. Tällä hetkellä Suomessa alle 25-vuotiaiden nuorten lukutaito on paljon heikompi kuin vuosikymmen sitten.

Erot kasvavat myös sukupuolten välillä – esimerkiksi pojista lähes kaksi kolmasosaa lukee vain, jos on pakko. Myös perhetaustan vaikutus lasten taitotasoon on lisääntynyt. Äänikirjat ja Internet ovat korvanneet kirjojen lukemisen.


Terveiset Oulusta

Oulussa kokoonnuttiin GETSin (Governors-Elect Training Seminar) GNTSin (Governor Nominee Training Seminar) ja Rotaryinstituutin merkeissä. Turvatoimet olivat paikallaan ja kaikki sujui hyvin. Oli mahtava ja mieleenpainuva ohjelma.

    • RI presidentti Holger Knaack oli läsnä netin kautta
    • Saimme kuulla viimeisimmät tiedot taistelusta poliota vastaan ja miten Covid -19 pandemia on vaikuttanut työhön, Afganistanissa ja Pakistanissa.
    • Mikä on Itämeren tilanne tänään ja kuinka voimme vaikuttaa siihen
    • Ympäristön haasteet ja miten ilmaston lämpeneminen vaikuttaa maapallolla.
    • ”House of Friendship” ssä oli esillä useita Rotaryn yhteistyökumppaneita esittelemässä työtään, esimerkiksi  ShelterBox  ja Disaster Aid International.
    • Myös Save the Baltic Sea projekti paikalla esittelemässä vesireppua, tässä pdf-linkki.

ILMOITTAUDUTHAN PARKANON SYYSSEMINAARIIN!!

Piirineuvosto keskusteli viimeisimmässä kokouksessaan syysseminaarin järjestelyistä ja eri vaihtoehdoista koronan suhteen. Päädyimme ratkaisuun, että pidämme perinteisen syyskokouksen Parkanossa, ottaen kuitenkin huomioon kaikki varatoimenpiteet, kasvomaskit, käsihuuhteet ja välimatkat.

Jos klubin virallinen edustaja on riskiryhmässä ja päättää, ettei voi osallistua seminaariin, valitsee klubi hänen tilalle toisen valtuutetun edustajan. Tulemme myös filmaamaan seminaarin YouTubin avulla, jolloin kuka tahansa voi seurata kokousta.

Tähän mennessä on ainoastaan 17 jäsentä ilmoittautunut seminaariin. Klubit ovat AGten kautta saaneet laskun osallistumisesta seminaariin, joten nyt on oiva tilaisuus maksun yhteydessä myös ilmoittautua seminaariin, tässä linkki. 
Viimeinen ilmoittautumispäivä 16.10.2020.


KLUBIVIRKAILIJOIDEN KOULUTUSTARVE

Klubien toimihenkilöiden koulutus on tärkeä asia. Vuosittain järjestettävä PETS antaa hyvän peruskoulutuksen, mutta lisää syventävää koulutusta tarvitaan. Piirimme koulutusvastaava Erja Vihervaara on tämän johdosta luonut kyselyn klubien koulutustarpeesta. Kysely on jo lähetetty klubeille, mutta ohessa vielä suora linkki siihen.
Vastaattehan ennen 31.10.2020.

Tässä alla  tulevista koulutustapahtumista:

  • Nuorisovaihto-asiamiehet; Nuorisovaihdossa uusi ohjelma ja muuta koulutusta 26.9. klo 10-13, etänä, linkki  lähetetty erikseen.
  • Jäsenhankinta seminaari Huittisten kaupungintalossa la 10.10.2020 klo 12-14. Osallistumiset ilmoitus AG Aaro Söderlundille aaro@soderlund.fi
  • RYLA 24.-25.10.2020 Turun yhdeksän klubia, Raision ja Naantalin klubi
  • Rotarytietoutta: piirissä RLI osa 2 syyskaudella 2020, osa 3 kevätkaudella 2021.
   Uusien jäsenten koulutusta kevätkaudella (helmikuussa) 2021, järjestäjinä Turun klubit.
  •  RYLA 24.4.-25.4.2021 – järjestäjänä Turku Samppalinnan klubi

Nyt kaikki päivämäärät klubin kalenteriin ja valitsette jo nyt koulutukseen osallistujat!


KUKA ON AG RAINER HUOPALAHTI?

Olen syntynyt 1950 Uudenkaupungin Lokalahdella, kirjoitin ylioppilaaksi 1969 Uudenkaupungin yhteislyseosta. Sieltä lähdin opiskelemaan biokemiaa Turun yliopistoon, jossa työskentelin eri tehtävissä vuodesta 1974 vuoteen 2015, jolloin jäin eläkkeelle. Viimeiset 20 vuotta toimin elintarvikekemian professorina. Tutkimuskohteina oli mm. maustekasvien aromit, kasvien värit ja kananmunan parempi hyödynnettävyys. Professoriurani aikana minulla oli mahdollisuus työskennellä 1,5 vuotta  USA:ssa New Yorkin osavaltiossa sijaitsevassa Cornellin yliopistossa anabolisten steroidien analytiikan parissa.
Harrastuksiini kuuluu tietysti rotarytoiminta, mutta myös omakotiasukkaan huolet, joita yritän auttaa mm Suomen Omakotiliiton hallituksessa. Olen koko ikäni tehnyt erilaisia timpurin töitä. Tämä varmaankin juontaa lapsuuteeni, jolloin aloitin ”työuran” isäni sahalla lautapoikana 14-vuotiaana aina Turkuun muuttoon saakka. Lokalahdella sijaitsevalla mökilläni vietän paljon aikaa perheeni kanssa, johon kuuluu vaimo, 3 lasta ja 7 lastenlasta.
Assisting governor
Piiri 1410 Alue 9


Tiesitkö, että voit tilata kuukausikirjeen digitaalisesti suoraan sähköpostitse.
Piirin verkkosivuilla on sarake, johon voit täyttää tietosi saadaksesi kuukausikirjeen suoraan postilaatikkoosi.


IDEOITA KLUBEILLE – KASVOMASKI sekä VUOSIKALENTERI

KASVOMASKIT MYYNTIIN KLUBIEN KAUTTA-  Antibakteerinen kangasmaski

Rotaryklubeille on neuvoteltu edullinen sopimus tilata yksittäispakattuja antibakteerisia trikoomaskeja Image Wear Oy:stä. Hinta on 5,77 euroa per kpl (sis. alv 24 %).
Minimitilauserä on 50 kpl. Arvioitu toimitusaika on yksi viikko. Toimituskulut ovat 10 euroa per lähetys.
Maksuehto on 14 päivää laskutuksesta.
Klubin tilaus tehdään osoitteella eeva.lehto@imagewear.fi
Klubi voi hankkia kasvomaskeja omille jäsenilleen, heidän perheenjäsenilleen ja ystävilleen. Klubi voi myös myydä kasvomaskeja esim. hintaan 9 euroa kappale ja käyttää tuotto hyväntekeväisyyteen.

VUOSIKALENTERI

Kuusamon Rotaryklubi on jo usean vuoden ajan julkaissut Hannun jäljet– vuosikalenteria, jota useat klubit
ovat tilanneet ja niiden myynnillä saaneet varoja toimintaan.  
Kalenterin kuvat ovat Suomen ehkäpä kansainvälisesti tunnetuimman luontokuvaajan Hannu Hautalan ottamia. Samoin tekstit ovat hänen käsialaansa.
Nyt uutuutena julkaisemme etenkin lasten käyttöön suunnitellun Peikkojen elämää Koillismaalla– kalenterin. Lisätietoa antaa Mikko Luikku, puh. 0400 175 852, linkki


Lähdetäänkös Taipeihin?

Taipein konvention12-16.6.2021 ilmoittautumiset on nyt juuri tapetilla. Koronan takia moni vielä empii, lähteäkö vai ei. Viimeisten tietojen mukaan tulee lopullinen tieto konvention järjestämisestä ennen lokakuun loppua. Kuitenkin, jos on kiinnostusta, Kokkolan Matkatoimisto on suunnitellut järjestää ryhmämatkan sinne. Tässä linkki!

print