Kuvernöörin kuukausikirje – maaliskuu

Rotary International - Southwest Finland and Åland Islands - District 1410

Kuvernöörin kuukausikirje – maaliskuu

Kuvernöörin maaliskuun kk-kirje luettavissa täältä: https://mailchi.mp/2bc9d3a2d957/kuvernrin-kuukausikirje-helmikuu-6348988

 

Tekstimuodossa tässä:

** Kuvernöörin maaliskuun kuukausikirje
------------------------------------------------------------

PETS Paraisilla on onnistuneesti ohi, meitä oli paikalla 125!! Samalla käytiin läpi virallinen piirikokous, josta pöytäkirja on nähtävissä piirin nettisivujen Kokousasiakirjat -osiossa. Koulutusta saatiin niin presidenteille, sihteereille kuin säätiöasiamiehille jne. Yhdessäolo oli sitä parasta, taukojen vilkas keskusteluhälinä oli hienoa kuultavaa. Toivottavasti kaikki saivat tilaisuudesta paljon irti. Kaikki materiaalit löytyvät piirin nettisivuilta.


** Korona ja rotarit
------------------------------------------------------------

Eletään koronaviruksen aikakautta ja se on sekoittanut kevään ja yleensäkin koko elämisen mallin. Kaikki kokoontumiset Rotaryssäkin on peruttu Hawaijin kongressia myöden.

Klubipresidentit ovat miettineet eri vaihtoehtoja klubikokousten pitämiseen. Yksi tapa pitää yhteyttä on sähköpostikokous. Jos aiheita uupuu, voit käyttää vaikka piirin Tapahtumat -sivun alasivuilla olevia viikkokyselyitä (tällä hetkellä neljä, tehdään lisää, jos näistä on apua.) Videokokouksia on ehdotettu, erilaisia ohjelmia mietitty ja hyviä käytäntöjä tästäkin haettu. Yhtenä vaihtoehtona on käytetty videokokoukstamista mm. MS Teamsin ilmaisversiolla, Google Meet tai Zoom meeting- ohjelmalla on testausta tehty (zoomista on tullut esiin tietoturvavaroituksia!). Kysy lisää alueesi AGelta, hän neuvoo, mitä tehty muissa klubeissa.

Meillä kaikilla on herännyt huoli ja auttamishalu. Tästä olen käynyt useampaakin keskustelua ja moni on kysynyt, miten rotarit klubeina lähtevät auttamaan. Piirin linjauksena on seuraava:

On hienoa, että jokaisella on nyt auttamisintoa. Itse käytän tässä vaiheessa simppeliä yhteiskuntavastuuta eli ne vanhukset, jotka minä tiedän, olen soittanut ja ilmoittanut, että mikäli kaipaavat apua niin kauppa- kuin muissa asioissa, autan heitä tarvittaessa.

Jos joku klubi lähtee tähän mukaan, he tekevät sen omasta aloitteestaan. Piiri ei voi  velvoittaa yhtäkään klubia, etenkään kun suurin osa on riskiryhmäläisiä. Lisäksi jos joku klubi lähtee auttamaan korona-aikana, niin kaikkien rotarien ei ole siis pakko osallistua. Pitää muistaa, että meillä on tiettyjä rajoituksia hallituksen toimesta. 70-v + ei saisi nyt tehdä ylimääräisiä keikkoja ja rajoituksia saattaa tulla vielä lisää. Lisäksi meillä on monia, joilla esim astma tai diabetes - kuuluvat riskiryhmään ja eivät siksi voi osallistua. Osa ei edes halua muiden tietävän rajoituksistaan, joten kieltäytyminen saattaa herättää voimakkaita tunteita molemmissa osapuolissa. Lisäksi pitää huomioida resurssit - jos nyt ollaan innostuneesti menossa ja terveinä, miten toimitaan, jos virustartuntoja lisääntyy omissa joukoissa.

Jos klubi lähtee mukaan, miten he kartoittavat avun tarvitsijat? Tähän pitäisi saada virallinen taho eli kunta/kaupunki ja sen sosiaalitoimi mukaan.  Millä saadaan tieto, kuka haluaa apua? Miten ja mihin aikaan? Viranomaistahon mukana olo on tiedonsaannin kannalta tärkeää.

Miten estetään jo nyt otsikoihin päässeet rikolliset, jotka siis toimivat esim. koronavirustarkastajina ja huijaavat vanhuksilta tietoa. Jos klubi toimii Rotaryn nimissä, miten me pystymme todentamaan, että juuri me mukanaolijat, olemme niitä oikeita rotareita, ei ne muut? Meillä ei ole valitettavasti virallisia henkilöllisyyskortteja Rotaryn nimissä, joten myös tämä saattaa aiheuttaa ongelmia.

Vastuukysymykset pitää olla tosi tarkasti selvillä. Jos menemme auttamaan esim kauppakassipalvelulla, vaikka kyseessä olisi siis pelkkä kassin toimitus ulko-ovelle, ja jos vanhus saa koronan, miten me pystymme todistamaan, ettei se tullut kauttamme ja ettei meitä haasteta jälkeenpäin oikeuteen?  Kauppakassipalvelua ovat ottaneet käyttöön mm. taksit, joilla ei ole juuri nyt muuta ajoa. Klubiessa kannattaa miettiä, mikä muu muoto voisi Rotaryllä olla ja auttaa tilanteessa?

Miten todennamme, ettei auttaja ole saanut virusta/ole kantaja ja tartuta muita? Joskus auttamisen halu on korkeampi kuin oman terveystilanteen ymmärtäminen. Tässä jokaisen pitää olla kriittinen ja tunnistaa oma terveystilanteensa. Jos olemme jo lupautuneet auttamaan ja saa itse virustartunnan, toiminnasta pitää jäädä heti pois ja  tiedossa olla, miten seuraavaksi menetellään, mistä vararesurssit ym.

Auttamisen idea on siis hyvä, mutta sen toteuttamiseen pitää ottaa monia asioita huomioon. Olen puhunut asiasta useamman rotarin kanssa ja tulleet samaan lopputulemaan eli vaikka rotareissa on suuri auttamishalu, ikärakenne niiden osalta, jotka pystyvät päivisin auttamaan, estää eli ovat riskiryhmäläisiä. Osa on yrittäjiä, jotka etsivät taloudellista toimeentuloa nyt kaikin keinoin ja yrittävät painaa pitkää päivää. Jos heidät vielä velvoitetaan tähän mukaan, ei se olisi kohtuullista.

Lopuksi: Ne kenellä on aikaa ja terveys kunnossa, on hienoa, jos he voivat auttaa, ottamalla yhteyttä vaikka paikalliseen SPR:n osastoon ja sitä kautta vaikuttaa.
Totesin jo aiemmin, että Itse käytän omaa yhteiskuntavastuullisuutta (en klubin kautta tullutta tehtävänantoa) ja kun sitten minulta kysytään miksi näin toimin, kerron siinä vaiheessa olevani rotari ja että se kuuluu meidän toimintaperiaatteisiin.

Tilanne on siis haastava maailmanlaajuisesti. Toivon, että Suomen malli auttaa vähentämään viruksen leviämistä ja että kesä voitaisiin viettää jo terveyden kannalta turvallisesti. Kukaan ei kuitenkaan tässä vaiheessa ole vielä pystynyt esittämään selkeitä arvioita viruksen etenemisestä, joten tehdään joka ikinen kaikkemme asian eteen huolehtien mm. käsihygieniasta, kontolloidusta yskimisestä ja niistämisestä, turhasta liikkumisesta, vältetään niiltä osin kuin pystytään julkisia paikkoja, kauppoja ja huolehditaan omasta hyvinvoinnista ja terveellisestä liikkumisesta turvallisesti. Ennen kaikkea - pysytään terveinä.


** Polio Plus
------------------------------------------------------------
Vuosi sitten PETSissä tutkailtiin piirijohtosuunnitelmaa ja budjettia. Yhtenä kohtana budjetissa oli klubien vapaaehtoinen PolioPlus tukeminen 100 eurolla/klubi. Mikäli klubi haluaa maksaa tuon 100 euron lahjoituksen PolioPlussaan, käytä samaa tilinumeroa kuin maaliskuun per capita -laskussa on.


** RYLA - alue 5 - 33 opiskelijaa
------------------------------------------------------------
RYLAa eli nuori johtaja koulutusta on pidetty eri klubien toimesta piirissämme. Alla muutama kuva alueen 5 eli Alastaro, Forssa, Loimaa, Somero ja Urjala todistustenjakotilaisuudesta, jonka saimme tehtyä ennen koronaviruksesta johtuvia rajoituksia. Yhteensä 33 opiskelijaa suoritti koulutuksen. Todistusten jaon jälkeen harjoittelimme ja saimme opetusta myös virallisen ruokailun haarukkajärjestyksestä, keittiön vinkkejä ja herkullisen lounaan - tietysti opiskelijavoimin ja heille hyvänä harjoitteena. Suurkiitos yhteistyökumppaneillemme Hämeen ammattikorkeakoululle sekä Forssan Ammatti-instituutille. Kuvat Jaakko Kuusinen, Forssa Sepänhaka RC.


** Rotary Instituutti Oulussa syyskuussa (with GETS and GoNTS)
------------------------------------------------------------
Koronasta huolimatta syksyä suunnitellaan ja Rotary Instituutti ollaan järjestämässä Oulussa 8.- 13.9.2020. Tässä linkki sivuille ja lisätietoa Rotary Institute (https://www.rotaryinstitutefinland2020.org)


** RYLA IN OULU
------------------------------------------------------------
Leadership is one of Rotary´s basic values. This implies an obligation not only to demonstrate good leadership in our clubs, district and professions
but also to offer leadership training and mentorship. Hence Rotary´s devotion to RYLA.  For the second year a ”super RYLA” is offered in connection with the annual Zone institute which this year takes place in Oulu Finland. The clubs in your district are asked with  a strong recommendation to nominate/sponsor qualified candidates. This a brilliant way to recruit to Rotaract and Rotary. All pertinent information about this international leadership training is to be found at intrylazones1718.org (https://intrylazone1718.org) .   Thank you in advance for your help in promoting this very important event and see you in Oulu in September.
Kristofer Erlandsson Past district governor RI D 2350
Tiesitkö, että voit halutessasi tilata kuukausikirjeen suoraan omaan sähköpostiin?

Piirin nettisivujen etusivulla aivan alaosassa on kohta, johon täyttämällä omat tietosi saat kuukausikirjeen suoraan omaan sähköpostiin. Täytä tietosi, seuraava kk-kirje tupsahtaa julkaisusta suoraan meiliisi.
print