Kuvernöörin kuukausikirje – huhtikuu

Rotary International - Southwest Finland and Åland Islands - District 1410

Kuvernöörin kuukausikirje – huhtikuu

Kuukausikirje on luettavissa täällä: https://mailchi.mp/37376845a5d9/kuvernrin-kuukausikirje-helmikuu-7173612

Alla tekstiversio

 

** Kuvernöörin huhtikuun kuukausikirje
------------------------------------------------------------

Kevät on hyvässä vauhdissa ja kohta saamme juhlia vappua. Tosin hiukan erilaisemmin kuin aiemmin. Vaikkakin koronavirus on vallannut kaikki uutiset, hyviä uutisia kuuluu klubeilta, sillä monilla on onnistuneita verkkokokouksia takanaan ja toimintaa pystytty haasteista huolimatta jatkamaan. Mielenkiintoisia projekteja on menossa, joten toivottavasti pääsemme pian takaisin normaaliin rytmiin.
Sitä odotellessa, oikein hyvää vappua kaikille.
Pääkuva: LikaOlika -projekti/Mary Juusela


** Joko tunnet LikaOlika -projektin?
------------------------------------------------------------

Hei, toivon että voit hyvin huolimatta kaikista haasteista, joita me tänä päivänä kohtaamme. Muistetaan, että kulman takana jotain parempaa odottaa tuloaan.

Minun nimeni on  Mary Juusela ja asun Ruotsissa, olen jäsen Tukholman Strand Rotaryklubissa. Olen kahden suomalaisen tytär, joilla juuret Urjalassa ja Porissa ja sukuni on levinnyt ympäri Suomea. Olen hyvin ylpeä suomalaisesta taustasta (vaikkakaan en puhu kovin hyvää suomea).

Ammatillisesti, olen Lika Olika (tasa-arvoisesti erilaisia) koulutusyhtiön perustua, jolla on päämäärä lisätä empatiaa ja sosiaalisia taitoja niin lasten kuin nuorten joukossa. Työ on opettaa seuraavalle sukupolvelle toistemme suvaitsemista, arvostamista ja hyväksyntää - koska yhteisen olemassaolomme yhteisöissämme täytyy auttaa meitä tekemään yhdessä kestävällä tavalla.

Perustamisestaan lähtien Lika Olika on kouluttanut 55,000 henkilöä Ruotsissa ja Ahvenanmaalla eri yhtiöiden, koulujen, kuntien, viranomaisten puolesta ja myös Ahvenanmaalla Ympäristöhallinto mukaanlukien. 200 ala- ja yläkoulua tekee kanssamme yhteistyötä ja meillä on useita Rotaryklubeja, jotka ovat mukana eri paikallisissa kouluvaikuttamisissa.

Mutta tarve lisätä sietämistä ja empatiaa on todella tärkeää? Kyllä!

Suomi, kuten muut Pohjoismaat, kohtaa suuria haasteita kouluissa tänä päivänä, joissa laajoja ongelmia ovat kyperkiusaaminen, lisääntyvä rasismi ja alhainen hyväksyntä erilaisuudelle.  Noin 50% aikuisista Suomessa ovat jossain vaiheessa elämäänsä kärsineet henkisestä pahoinvoinnista (Suomen mielenterveys ry, 2019) Ja seuraavana trendinä Pohjoismaissa on henkisen pahoinvoinnin lisääntyminen lasten joukossa.  Tutkimukset näyttävät, että lähes 90 000 alle 13-vuotiasta  suomalaista lasta kärsii ahdistuksesta, masennuksesta tai muista henkisistä haasteista (Suomen mielenterveys ry 2013). Empatian määrä läntisessä maailmassa on vähentynyt noin 40% viimeisen 30 vuoden aikana (Michiganin Yliopisto.)

Vaikka haasteita on monia, on positiivista että voimme lisätä humaanisuuden, empatian ja hyväksynnän tunteita kouluttamalla psykologisesti, itse-ohjautuvasti ja siviiliauttamisella.

Yhdessä kahden fantastisen Rotaryklubin kanssa, Sepänhaka Forssa ja Uskela Salossa, olemme aloittaneet vahvistamaan suomalaisia lapsia ja nuoria paikallisesti yläkouluissa.  Tämä tarkoittaa tuhansia lapsia, nuoria ja aikuisia, jotka saavat yhdessä LikaOlika konseptin kautta tietoa, kiitos Rotaryklubeille.  Ja samaan aikaan kun tämä tärkeä paikallinen tuki on meneillään, sponsoroivilla klubeilla on mahdollisuus markkinoida itseään positiivisesti kaikille projektissa mukanaoleville ja tehdä showcase Rotaryn uusiin sukupolviin avoimen, elävän ja dynaamisen Rotaryn verkoston kautta.
Toivon, että lisää suomalaisia klubeja kiinnostuu kääntämään hihat ylös ja auttaa lapsiamme ja nuoriamme paikallisesti voimaan paremmin. Jokainen klubi on paikallisen koulun parina ja työ kestää 1, 2 tai 3 vuotta riippuen koulun ja klubin toiveista

Koulut Helsingissä, Turussa, Kirkkonummella ja Hangossa ovat jo kuulleet projektista ja kiinnostuneet. Huhtikuussa sain myös kutsun Helsinkiin Eduskuntatalolle kouluttamaan viranomaisia, mutta korona pysäytti tämän. Mutta korona ei voi pysäyttää tulevaa työtä ja kriisin jälkisaatossa, tarvetta vahvistaa empatiaa vaan kasvaa.

Yle-artikkeli: https://svenska.yle.fi/artikel/2020/04/06/till-och-med-en-trearing-vet-att-allas-lika-varde-ar-skitsnack-konkret-arbete-med

Tuo oma klubisi vahvistamaan seuraava sukupolvea omassa yhteisössäsi.

Pyydän ottamaan yhteyttä lisätietoja ja referenssejä varten:

Mary Juusela

mary@likaolikametoden.se

+46-70 36 39 831

www.likaolikametoden.se (http://www.likaolikametoden.se/)** Rotarypiirin 1410 Golfmestaruuskilpailu
------------------------------------------------------------
Perinteinen piirin golfmestaruuskilpailu järjestetään Alastaro Golfin Virttaankankaan kentällä 22.8.2020 klo 10. Lisätiedot ja järjestäjä Turku Sirkkala Rotaryklubi.


** Save the Baltic Sea
------------------------------------------------------------
Piirimme on mukana Global grantissa ”Save the Baltic Sea”. Hankkeessa kannustetaan rotareita Itämeren maista toimimaan yhdessä Itämeren tilan parantamiseksi. Aluksi keskitytään suomalaisten rotareiden aktivoimiseen. Hanke on valmisteltu yhteistyössä piirin 1420 kanssa. Hankkeessa on mukana kaikki Suomen rotarypiirit kansainvälinen partneri on Ruotsista. Hanke-esitys on jätetty Rotarysäätiölle ja odottelemme sen hyväksymistä. Hankkeessa tehdään yhteistyötä Syken kanssa ja kesäkuun alussa rotarit aloittavat sinileväseurannan. Toinen tärkeä toiminto on kouluihin suunnattu ympäristökasvatukseen liittyvä vesireppujen toimittaminen. Lisätietoa Itämerifoorumin puheenjohtajalta Matti Hakoilalta, matti.hakoila@diversey.com (mailto:matti.hakoila@diversey.com)


** Rotary Instituutti Oulussa syyskuussa (with GETS and GoNTS)
------------------------------------------------------------
Koronasta huolimatta syksyä suunnitellaan ja Rotary Instituutti ollaan järjestämässä Oulussa 8.- 13.9.2020. Tässä linkki sivuille ja lisätietoa Rotary Institute (https://www.rotaryinstitutefinland2020.org)


** Polio Plus
------------------------------------------------------------
Vuosi sitten PETSissä tutkailtiin piirijohtosuunnitelmaa ja budjettia. Yhtenä kohtana budjetissa oli klubien vapaaehtoinen PolioPlus tukeminen 100 eurolla/klubi. Mikäli klubi haluaa maksaa tuon 100 euron lahjoituksen PolioPlussaan, käytä samaa tilinumeroa kuin maaliskuun per capita -laskussa on.
Tiesitkö, että voit halutessasi tilata kuukausikirjeen suoraan omaan sähköpostiin?

Piirin nettisivujen etusivulla aivan alaosassa on kohta, johon täyttämällä omat tietosi saat kuukausikirjeen suoraan omaan sähköpostiin. Täytä tietosi, seuraava kk-kirje tupsahtaa julkaisusta suoraan meiliisi.
print