Anitas månadsbrev – augusti

Rotary International - Southwest Finland and Åland Islands - District 1410

Anitas månadsbrev – augusti

Anitas måndasbrev – augusti

Nedan länk till guvernörens månadsbrev för juli  samt brevet som textversion

https://mailchi.mp/722088051f55/mnadsbrev-juli-8716056

 

OM INNEHÅLLET

 • Hur hittar vi nya medlemmar?
 • Jennifer Jones
 • Guvernörsansökningar för rotaryåret 2023 – 2024
 • Kom med till Uleåborg
 • Höstseminarium i Parkano
 • Utbildning under coronatider
 • Poliofri Afrika
 • Vem är AG Aaro Söderlund?
 • Rotarygolf i Nådendal
 • Notera I din kalender

 

HUR HITTAR VI NYA MEDLEMMAR?

Augusti är månaden för medlemsanskaffning.

Minskning av antalet medlemmar i Finland och i vårt distrikt är något som oroar oss alla. Förra året minskade antalet medlemmar I distriktet med över hundra personer. Motsvarande siffra för hela Finland var minus 560 medlemmar. I dag finns det endast 8165 rotarianer i Finland. Om minskningen fortsätter i samma takt kommer det inte att finnas någon Rotary i Finland kvar om femton år.

 

VI HAR INTE RÅD MED EN SÅDAN ÅRLIG TAPP AV MEDLEMMAR

Att bryta trenden, det blir inte lätt. Vad som behövs är samarbete, alla medlemmar och klubbar jobbar åt samma håll. Ändring sker inte heller på en dag, men vi måste börja nu, i morgon kan det redan vara för sent!

RI-president Holger Knaack berättade för oss i början av rotaryåret att Rotary inte en klubb där man träffas bakom stängda dörrar för att dricka kaffe eller för att äta, Rotary är en arena för möjligheter som är öppen för alla.

Det här i tankarna, skall vi vara synliga i det lokala samhället, så att potentiella nya medlemmar kan se och höra oss, bli intresserade och inspirerade!

 

UTMANING TILL ALLA DISTRIKTETS MEDLEMMAR OCH KLUBBAR

Jag vill härmed utmana alla distriktets klubbar att organisera, både under höst- och vårsäsong, en rekryteringskväll för nya potentiella medlemmar. Vi bjuder in bekanta, kolleger, vänner, kusiner etc. till evenemanget. Genom sociala medier går det lätt att bjuda in gäster. Kaffebjudning med smarrig bulle och intressant information om Rotarys verksamhet i det lokala samhället och runt om i världen lockar folk. Och glöm inte att berätta för den potentiella medlemmen, vilka möjligheter medlemskapet erbjuder honom eller henne. Och inte glömmer vi pressen heller, färdig pressinfo och foton om tillställningen skickas till redaktionen.

Var och en av oss kan också fundera på namn på en eller flera potentiella nya medlemmar. Någon av dem kommer säkert att bli medlem och förvandla denna negativa utveckling till en positiv framtid.

VI GRATULERAR JENNIFER JONES – FÖRSTA KVINNA NÅGONSIN NOMINERAD TILL RI:S PRESIDENT

 

Jennifer E. Jones, medlem av Rotary Club i Windsor-Roseland, Ontario, Kanada, har nominerad till president för Rotary International för 2022 – 23. Ett banbrytande val som gör henne till den första kvinnan som driver en 115-årig Rotary.

Jennifer blir officiellt presidentkandidat den 1 oktober, såvida inte andra kandidater utmanar henne. Mera information om Jennifer hittar via länken här.

 

GUVERNÖRSANSÖKNINGAR FÖR ROTARYÅRET 2023 – 2024

 Klubbarna ombedes att sända in sina ansökningar senast 30.11.2020 till anita.haggblom@aland.net

Ansökningsblankett hittar du på distriktets hemsida eller med länken här. Guvernörskandidaten skall vara aktiv medlem i klubben.  Bifoga till ansökan även kandidatens medgivande och hens CV.

Valet av guvernör tas av distriktets utnämningskommitté, som sammankallas av den

sittande guvernören. Man strävar till att göra beslutet i december.

Utnämningskommitténs beslut fastställs i samband med distriktsrådet 2021.

 

KOM MED TILL ULEÅBORG

Välkommen till Uleåborg till Northern Lights Rotary-Institut och seminarier som hålls i samband med det.  Där har du ett ypperligt tillfälle att uppdatera dina kunskaper om läget med projektet Save the Baltic Sea, utrotning av polio, om läget i Afghanistan ja Pakistan, om Rotary som FN:s partner, hur på olika sätt att aktivera klubbens verksamhet, om Rotary som förespråkare för freden och information om fina projekt.

I TRF seminariet kan du också fördjupa dig i möjligheterna som erbjuds av Rotary Foundation. Kunskap i utbildningsfrågor ges i samband med distriktets utbildningsseminarium.

Seminarierna hålls 10.-11.9. och själva institutet hålls 11.-13.9.2020 på det nyligen renoverade Radisson Blu-hotellet.  Kom och träffa tidigare, nuvarande och blivande distriktsguvernörer och rotarianer från nära och fjärran. Alla rotarianer är välkomna!

För mera information och anmälningar: www.rotaryinstitutefinland2020.org.

 

HÖSTSEMINARIUM I PARKANO

Du har väl redan markerat datumet för höstseminariet lördagen den 24.10. i din kalender. Platsen är Kaarnan koulu- ja kulttuurikampus, Satakunnankatu 36.

Jag hoppas att det kommer minst en representant från varje klubb till seminariet. Om presidenten är förhindrad att komma bör klubben skicka en ställföreträdare.

Enligt Distriktssamrådets beslut i Pargas ska alla klubbar betala deltagaravgiften på 70€ för klubbens officiella representant. Om er klubb skickar flera representanter har ni skattmästaren att betala dem i en klumpsumma. Betalningen görs till distriktets konto FI66 1302 3000 1105 90. (Rotary Internationalin piiri 1410 – Rotary Internationals distrikt 1410).

Förutom själva distriktsmötet erbjuder programmet aktuella presentationer och naturligtvis kultur. Kom ihåg att ta med en på förhand ifylld fullmakt.

Anmälan till höstseminariet görs via den här länken, distriktets hemsida eller Parkano Rotary Clubs hemsida senast den 16 oktober.

 

UTBILDNING UNDER CORONATIDER
Distriktets olika kommittéer planerar som bäst hur man smidigast kunde ordna all nödvändig utbildning för våra distriktets funktionärer. Även om covid-19 sätter käppar i hjulen, kan man alltid Ha online kurser med Zoom som hjälp.

– Medlemsseminarium i Huittinen 10.10.2020

– Rotarykunskap distriktets RLI del 2 under hösten 2020, del 3 våren 2021.

– Utbildning för nya medlemmar under våren (februari) 2021, arrangör Åbo klubbar

– RYLA 24.4.-25.4.2021 – arrangör Turku Samppalinna klubb

 

POLIOFRI AFRIKA

Nu är det äntligen sant, den 25.8.2020 förklarades Afrika fri från vild polio. Detta uttalande trädde i kraft fyra år efter att Nigeria, Afrikas sista land där endemisk polio hittades, rapporterade sitt sista fall av vild polio.

 

VEM ÄR AG AARO SÖDERLUND?

 

Människorna i skärgården är ‘mångsysslare’. Jag är en Nagu arkitekt-entreprenör. Min fars familj kommer från Lumparland på Åland. På morssidan härstammar jag från det  karelska näset. Jag är själv född och uppvuxen i Helsingfors. Kriget förvirrade genpoolen …

Jag har undervisat i arkitekturs-, stadsplanerings- och omnejdshistoria, speciellt i  Aalto-universitetet. jag har föreläst utomlands, från öst till väst, särskilt i Mellanöstern, där jag också arbetade som arkitekt inom arkeologiska grävningar. I Europa har jag föreläst bla. på Royal Society och British Academy. Som vetenskapsjournalist på STTL gjorde jag ytterligare över hundra vetenskapsprogram (se YLE Arena).

Efter att ha arbetat för akademiker Reima Pietilä (Indien, Libyen, Lieksa kyrka …), Finlands bank och Helsingfors aktiebank och i CJN Oy (Kuwait Emir’s Palace, Lappeenranta stadshus), har jag haft mitt eget lilla skärgårdskontor i över 30 år. Det senaste projektet – tillsammans med min fru Uma – är “St Olav Waterway”, en kulturväg från Åbonejden över Åland till Sverige, n projekt av Europarådet. Vägen binder samman distriktets område 10.

Område 10 i distrikt 1410 täcker Åland (Godby, Mariehamn) och den svensktalande Åbo skärgården (Nagu, Pargas, Pargas Port och Kimito).

Mariehamn är en av de största klubbarna i Finland (över 100 pers). Nagu å andra sidan, om man räknar med det relativa antalet medlemmar, placerar sig i toppen av världen (över 2% per capita).

Utöver språket, så är det sjöfart, världens vackraste sydvästra skärgård och hela Östersjön som förenar oss.  Vi är nätverkare på många sätt, inte bara över havet till Skandinavien utan också över hela världen.

 

ROTARYGOLF I NÅDENDAL

Årets Rotary Golf – tävling hölls den 19 augusti i soliga Nådendal. Cirka 70 entusiastiska golfare från hela Finland deltog i tävlingen. De flesta var rotarianer, men potentiella framtida rotarianer var också närvarande. Jag hade nöjet att vara delaktig i prisutdelningen och samtidigt hälsa från Åland och Kastelholm Golfbanan. Jag förmedlade också vad årets tema ”Rotary Opens Opportunities” betyder med öppna dörrar och oändliga möjligheter för oss alla.

NOTERA I DIN KALENDER

 • Northern Lights GETS and GONTS för framtida guvernörer, Rotary Institute och RLI-utbildning samt RYLA för alla intresserade rotarianer i Uleåborg från 8 – 13 september 2020
 • Distriktsmöte och höstseminarium i Parkano den 24 oktober 2020
 • PETS 6.3.2021 Somero på Kiiruu-skolan
 • Distriktskonferens i Mariehamn 10-11.4.2021

SANDSLOTTSTÄVLING & FORNELDSFEST – Nagu RK, 

Framnäs 29.8.2020. Mera info via länken

EndPolioNow golf,  Yyteri Björneborg 2.9.2020

Anmälningar per e-mail till tauno.loven@pp.inet.fi eller sms 050-546 5705 senast 26.8.2020.

Visste du att du kan prenumerera månadsbrevet i digital form direkt i din e-postlåda

Fyll i dina kontaktuppgifter i kolumnen i den nedersta delen av distriktets hemsida för att få månadsbrevet i din e-postlåda.

print