Anitas månadsbrev – juli

Rotary International - Southwest Finland and Åland Islands - District 1410

Anitas månadsbrev – juli

Nedan länk till guvernörens månadsbrev för juli  samt brevet som textversion

NU ÄR DET HÄR – ROTARYÅRET MED NYA MÖJLIGHETER

RI: s president Holger Knaack vill att Rotary ska förändras inför framtiden. Han uppmanar medlemmarna att omfamna förändringar så att Rotary kan expandera och blomstra. I stället för att sätta ett specifikt mål för att öka medlemskapet ber han klubbar och distrikt att tänka på hur de kan växa på ett hållbart och organiskt sätt. Han vill att klubbarna ska fokusera på att motivera befintliga medlemmar och skaffa nya medlemmar som passar in i klubbens verksamhet.

Om innehållet

• Tillbaka till gamla rutiner?
  • Grattis Seme Nelson
  • Guvernörens besök
  • Höstseminarium i Parkano
  • Nya funktionärer
  • Rotaryutbildning via My Rotary
  • Blågröna alger
  • Notera kommande evenemang

Tillbaka till gamla rutiner?

Coronapandemin har påverkat oss alla under året. Under våren och sommaren har många klubbar valt att avbryta klubbmöten eller hålla utomhusmöten. Online-möten har dock varit de mest populära. Dessutom har de medlemmar och funktionärer som tidigare tackat nej till online-sammanträden nu noterat hur bekvämt vi kan kommunicera med varandra genom dem. Online-möten har öppnat dörren till nya möjligheter att lära oss om Rotarys verksamhet och givit oss nya bekanta.

Grattis Seme Nelson Lomole

Distriktets Rotary Peace Fellow stipendiat Seme Nelson från Syd-Sudan har nu framgångsrikt avslutat sina studier i fredsförmedling i International Christian University i Tokyo. Vi är mycket stolta och glada över Semes framgångar och vill gärna följa karriären och se hur Rotarys investering i Seme bidrar till en mer fredlig värld

Guvernörens besök

Nu verkar coronapandemin vara mer eller mindre under kontroll i vårt land och i augusti/september kommer de flesta klubbar inom vårt distrikt att återgå till sin normala verksamhet. Jag planerar att starta årets guvernörbesök i slutet av september. I år är de mer utmanande än vanligt på grund av båtturer och extra övernattningar.

Datumen för klubbesöken hittar du på distriktets hemsida via länken.  Min avsikt är att träffa klubbens styrelse en timme innan klubbmötet. Jag kommer att skicka ett meddelande till klubbpresidenterna om tänkbara diskussionsämnen.

Höstseminarium i Parkano

Du har väl redan markerat datumet för höstseminariet lördagen den 24.10. i din kalender. Platsen är Kaarnan koulu- ja kulttuurikampus, Satakunnankatu 36.

Jag hoppas att det kommer minst en representant från varje klubb till seminariet. Om presidenten är förhindrad att komma bör klubben skicka en ställföreträdare.

Enligt Distriktssamrådets beslut i Pargas ska alla klubbar betala deltagaravgiften på 70€ för klubbens officiella representant. Om er klubb skickar flera representanter har ni skattmästaren att betala dem i en klumpsumma. Betalningen görs till distriktets konto FI66 1302 3000 1105 90. (Rotary Internationalin piiri 1410 – Rotary Internationals distrikt 1410).

Förutom själva distriktsmötet erbjuder programmet aktuella presentationer och naturligtvis kultur. Kom ihåg att ta med en på förhand ifylld fullmakt.

Anmälan till höstseminariet görs via länken, distriktets hemsida eller Parkano Rotary Clubs hemsida senast den 16 oktober.

Nya funktionärer

Som ny president ska du komma ihåg att uppdatera klubbens funktionärsinformation till Patent- och Registerstyrelsen. Det gör du enkelt via PRHs hemsida https://www.prh.fi/sv/yhdistysrekisteri.html

Uppdatering av hemsidan finns också på att-göra-listan för juli. Årets nya temalogo bör läggas in och naturligtvis är en presentation av klubbens nya president på plats.

Rotaryutbildning via My Rotary

Vi hade en mycket lyckad Pets i Pargas, vi lärde oss mycket nytt och förstärkte kunskaperna vi hade redan från tidigare. Om det ändå känns att du behöver mera information om Rotary och hur Rotary fungerar rekommenderar jag starkt att du tar en titt på de olika kurser som erbjuds via My Rotary. Direkt länk till kurskatalogen.

Det finns över hundra olika kurser på tjugo olika språk.  Du måste först logga in på My Rotary. Ditt områdes AG hjälper dig också vid eventuella frågor.

Blågröna alger

Så här vet du om det är blågröna alger:

• En liten mängd blågröna alger ser ut som gröna eller gulaktiga partiklar som flyter i vattnet.
  • En riklig mängd alger samlas i strandvattnet och bildar algflottar.
  • Är du osäker, rör om i algflottan med en pinne. Om den bryts i små partiklar är det fråga om blågröna alger.
  • I ett glas vatten stiger algerna upp till ytan som grönaktiga små partiklar inom en timme.

Du kan följa utvecklingen av blågröna alger via länken.

Notera kommande evenemang

• Northern Lights GETS and GONTS för framtida guvernörer, Rotary Institute och RLI-utbildning samt RYLA för alla intresserade rotarianer i Uleåborg från 8 – 13 september 2020
  • Distriktsmöte och höstseminarium i Parkano den 24 oktober 2020
  • PETS 6.3.2021 Somero på Kiiruu-skolan
  • Distriktskonferens i Mariehamn 10-11.4.2021

EndPolioNow Golf,  Yyteri Björneborg 2.9.2020

Anmälningar per e-mail till  tauno.loven@pp.inet.fi eller sms 050-546 5705 senast  26.8.2020.

__________

Visste du att du kan prenumerera månadsbrevet i digital form direkt i din e-postlåda Fyll i dina kontaktuppgifter i kolumnen i den nedersta delen av distriktets hemsida  för att får månadsbrevet i din e-postlåda.