Kuvernörens månadsbrev – april

Rotary International - Southwest Finland and Åland Islands - District 1410

Kuvernörens månadsbrev – april

Läs via länken: https://mailchi.mp/7af53592310d/guvernrens-mnadsbrev-februari-7173844

 

** Guvernörens månadsbrev för april
------------------------------------------------------------

Våren är på väg med god fart och snart firar vi första maj. Dock inte riktigt som vanligt. Trots att korona viruset har övertagit alla nyheter hörs det goda nyheter från klubbarna, för många klubbar har haft flera möten på nätet och verksamheten har kunnat fortsätta trots utmaningarna. Intressanta projekt är på gång, så förhoppningsvis kommer vi snart tillbaka till den normala rutinen.
I väntan på det en riktigt god första maj åt alla.


** Uppdatering av LikaOlika-projektet
------------------------------------------------------------

Hej.

Hoppas att du mår bra trots de svåra utmaningar vi alla möter idag. Kom ihåg, att runt hörnet väntar något bättre. Håll i och håll ut!

Jag heter Mary Juusela och bor i Sverige och är medlem i Stockholm Strand RK sedan många år. Jag är även stolt dotter till två finska föräldrar med rötter i Urjala och Pori och därmed är Finland en mycket stor del av min identitet och vardag. Yrkesmässigt är jag grundare av det sociala utbildningsföretaget Lika Olika (Yhtä erilaisia) med mål att stärka empati och sociala kompetenser hos barn och ungdomar. Det handlar om att lära våra nästa generationer att tolerera, respektera och acceptera varandra - eftersom vår samexistens i det lokala måste fungera.

Sedan starten har Lika Olika utbildat 55,000 individer i Sverige och på Åland på uppdrag av företag, skolor, kommuner, myndigheter och även Ålands landskapsregering. 200 grund-och gymnasieskolor arbetar med oss idag och vi har flera Rotaryklubbar som på olika sätt är engagerade i de lokala stödinsatserna riktade åt lokala skolor.

Men är behovet av ökad tolerans och empati verkligen viktigt? Ja!

Finland står precis som övriga Norden inför stora utmaningar i skolan med ett utbrett näthat, en ökande rasism och låg tolerans mot olikheter. Ungefär 50 % av vuxna i Finland drabbas någon gång i livet av psykisk ohälsa (Centralförbundet för Mental Hälsa 2019). Och precis som i övriga Norden ökar den psykiska ohälsan bland barn. Forskning från 2014 visar att omkring 90 000 finska barn under 13 år lider av ångest, depression och andra mentala utmaningar (Centralförbundet för Mental Hälsa 2013). I Västvärlden i stort har empatin minskat med 40% de senaste trettio åren (University of Michigan).

Även om utmaningarna är många så är det positiva är att vi kan öka måendet genom att höja medmänsklighet, empati och tolerans genom utbildningar I psykologi, självledarskap och civilkurage.

Tillsammans med två fantastiska Rotaryklubbar, Sepänhaka i Forssa, och Uskelan i Salo, har vi påbörjat arbetet för att stärka finska barn och ungdomar lokalt i respektive stad i två grundskolor. Det innebär tusentals barn, ungdomar och vuxna som tillsammans får motta arbetet via Lika Olika-konceptet tack vare Rotaryklubbarna. Samtidigt som denna viktiga lokala stödinsats pågår får fadderklubbarna möjlighet att positivt marknadsföra sig till alla som ingår i projektet och visa upp Rotary för de nya generationerna som det öppna, vibrerande och dynamiska nätverk som Rotary är.

Jag hoppas nu att fler finska klubbar blir nyfikna att kavla upp ärmarna och hjälpa våra barn och ungdomar lokalt att må bättre. Varje klubb paras ihop med en lokal skola och arbetet sker 1, 2 eller 3 år beroende på skolans och klubbens önskemål. Skolor i såväl Helsingfors, Turku, Kyrkslätt och Hangö har redan hört av sig och är intresserade. I april månad var jag även inbjuden till riksdagen i Helsingfors för att föreläsa till tjänstemännen. Dock stoppade Corona detta. Men arbetet framåt fortsätter och behövs ännu mer efter Corona.

Yle-artikel: https://svenska.yle.fi/artikel/2020/04/06/till-och-med-en-trearing-vet-att-allas-lika-varde-ar-skitsnack-konkret-arbete-med

Är din klubb med och kavlar upp ärmarna för att stärka nästa generation i ditt lokala samhälle!

Kontakta mig för mer information:

Mary Juusela

mary@likaolikametoden.se

+46-70 36 39 831

www.likaolikametoden.se (http://www.likaolikametoden.se/)


** Rotarydistrikts 1410 Golfmästerskap
------------------------------------------------------------
De traditionella golfmästerskapstävlingarna går av stapeln på Alastaro Golfs plan i Virttaankangas 22.8.2020 kl. 10. Mera info av den arrangerande klubben Åbo Sirkkala Rk.


** Save the Baltic Sea
------------------------------------------------------------
Vårt distrikt är med i Global Grant-projektet Save the Baltic Sea. Projektet sporrar rotarianer från Östersjöländerna att handla tillsammans för att förbättra Östersjöns skick. Till en början koncentrerar projektet till att aktivera finländska rotarianer. Projektet har förberetts tillsammans med distrikt 1420. Alla finska rotarydistrikt deltar i projektet och den internationella partnern kommer från Sverige. Projektförslaget har lämnats in till Rotaryfoundation och vi väntar på godkännande. Inom projektet görs samarbete med SYKE och i början av juni börjar rotarianerna med uppföljning av förekomsten av blågröna alger. En annan viktig del av verksamheten riktar in sig skolornas miljövårdsundervisning genom att dela ut ”vattenryggsäckar”. Mera info av Östersjöforumets ordförande Matti Hakoila, matti.haikola@diversey.com (mailto:matti.haikola@diversey.com)


** Rotary Instituutti Oulussa syyskuussa (with GETS and GoNTS)
------------------------------------------------------------
Koronasta huolimatta syksyä suunnitellaan ja Rotary Instituutti ollaan järjestämässä Oulussa 8.- 13.9.2020. Tässä linkki sivuille ja lisätietoa Rotary Institute (https://www.rotaryinstitutefinland2020.org/)


** PolioPlus
------------------------------------------------------------
För ett år sedan i samband med PETS undersöktes distriktsledarskapsplanen och budgeten. Som en punkt i budgeten var ett frivilligt stöd från klubbarna till PolioPlus 100 euro/klubb. Ifall en klubb vill betala understödet till PolioPlus, använd samma kontonummer som per capita-räkningen för mars.
Visste du att du kan beställa månadsbrevet digitalt till sin e-postlåda

Längst ner på distriktets hemsida finns det en kolumn där du kan fylla i dina uppgifter för att få det månatliga nyhetsbrevet direkt i din e-postlåda. Fyll i din information, nästa månadsbrev dyker upp automatisk som mail.
print