Tapaaminen RI Presidentti Holger Knaackin kanssa 14.10.2020

Rotary International - Southwest Finland and Åland Islands - District 1410

Tapaaminen RI Presidentti Holger Knaackin kanssa 14.10.2020

RI Presidentti Holger, vaimonsa ja RC koordinaattori Erik

Kaunis Lokakuinen iltapäivä hyvässä seurassa. Olin sopinut hyvin harvinaislaatuisen henkilökohtaisen tapaamisen RIP Holgerin kanssa tuolle päivämäärälle , etukäteen olin ajatellut tapaamista minulle tutussa paikallisessa ravintolassa, mutta suureksi yllätyksekseni hän kutsuikin meidät kotiinsa. Matkaani olin saanut mukaan Zone 18 ARC Angelika Przezdziekin Puolasta. RIP Holger otti meidät iloisesti vastaan vaimonsa kanssa ( Rotari hänkin Ratzuburgin E klubissa joka kokoontuu iltaisin klo 21.00).

Presidenttipariskunta asuu hyvin kauniissa ja idyllisessä Saksalaisessa Ratzeburgin kaupungissa pienen järven rannalla. Kun kysyin pressalta onko hän mahdollisesti myös kova kalamies, hän tokaisi kalastavansa järvestä kuhaa ja haukia? (kalajuttuja ehkä ,kuka ties). Tapaaminen oli minulle myös sinänsä miellyttävä kokemus, sillä pidän itseänikin jo nykyisin ainakin osittaisena Lyypekkiläisenä ja Holgerhan on sieltä kotoisin, joten meillä riitti jutunaiheita pienestä maailmasta ja siitä, miten Rotarius yhdistää ihmisiä ympäri maailmaa.

Koska Holgerin suvulla on vankat perinteet kahvilatoimintaan , oli ymmärrettävää että pöytä notkui kermaisia herkkuja. Samalla minulle myös selvisi mikä kakku on pressan lempikakku, ainoa asia jota en ymmärrä on, että jos hän vetelee moisia herkkuja aamusta iltaan, kuinka on mahdollista , että hän on niin hoikka mies. Olo tuntui kuitenkin ylenpalttisen kuninkaalliselta hörppiessäni haudutettua teetä parhaassa mahdollisessa seurassa.

Kuitenkin syy tapaamiseen ei ollut hyväntahtoinen rupattelu tai herkkujen mutustelu, olin päättänyt hieman valottaa pressalle miksi pohjolassa jäsenkehitys on mitä on. Kerroin mikä täällä on tilanne ja miksi nykytilanteeseen on ajauduttu. Kyytiä annoin edeltäjilleni, kuvernöörien koulutuksille ja täysin käsittämättömälle klubien ja sitä kautta piirien keski-iälle. Samalla ilmaisin huoleni Rotariuden ja hyväntekeväisyys ajattelun hämärtymiselle. Rotary toimintahan parhaimmillaan on kuitenkin oman yhteisönsä auttamista ja pönkittämistä, unohtamatta kansainvälistä visiotamme.

Kuvernöörikoulutuksessamme on jo vuosikausia minua ihmetyttänyt tason lasku, joka vain jatkuu. Hyvä johtaja tietää kaikesta kaiken , tai jos ei tiedä, hän kokoaa ympärilleen sellaisen porukan joka tietää ja samalla innostaa oman piirinsä klubeja. Samaan hengenvetoon heitän myös pallon klubeihin ja yksilötasolle sillä minulta usein kysytään asioita , jotka olisi klubipressan tiedossa varmasti, jos PETS tapahtumissa oltaisiin oltu hereillä. Olemme tavallaan aikuisopiskelijoita rotarykoulutuksissa ja meiltä odotetaan myös hiukan itseopiskelua. Itsekritiikkiin varmasti on kaikilla aihetta, minä mukaan lukien.

Lääkkeet joita RIP Holgerille Zone alueelleni tarjosin, ja joihin myös sain hänen tukensa ja ilokseni myös vapaat kädet toimia olivat seuraavanlaisia: Suomen ja samalla koko zoneni Rotarykenttä tarvitsee ehdottomasti uusia klubeja/satelliitteja ja niihin uusia osaajia. Jo olemassa olevat klubit tarvitsevat itsestään kumpuavia piristysruiskeita ja paljon lisää aktiviteettejä. Puhuimme myös suomalaisittain hyvin pienestä määrästä Rotaract ja interact klubeja ja siitä miksi näin on. Kovin mielelläni näkisin em. klubeja Suomen piireissä huomattavasti enemmän. Esimerkki maaksi nostan tähän Puolan, jossa on yksi piiri, josta
löytyy 1800 Rotary jäsentä, mutta peräti 20 Rotaract klubia! siinäpä meille tavoitetta. Toki ymmärrän, että meillä täällä Suomessa ei ole Interact tai Rotaract klubeille perinteitä tai kulttuurillista perimää, samoin kuin esim. Aasian maissa. Asian ei tarvitse kuitenkaan tulevaisuudessa olla näin, tuetaan klubeja ottamaan sponsoroitavakseen nuorten aloittavien Rotareiden klubeja.

Helpoin ratkaisu keskustelujemme pohjalta jäsenmäärän lisäämiseen on yksinkertainen: Uusi jäsen tulee kysymällä, siis vain kysymällä. Toivonkin että klubit ottavat vinkistäni vaarin ja pitävät klubeissaan jäsenrekryiltoja. Vaikkei onnistuisikaan sinä iltana jäsenhankinnassa , on ilta mukavaa yhteistä klubitoimintaa.

Toki keskustelimme Zone 17 alueen pienehköstä panoksesta lahjoituksissa meidän omalle Rotarysäätiöllemme , olemmehan ikävä kyllä se huonoin lahjoittaja tässä ”kilpailussa”. Tämänkään asian ei tarvitse olla tulevaisuudessa näin, joten otetaan enemmän vastuuta maailman hädästä tulevaisuudessa . RIP Holgerin yksi teemoistahan on , että meidän pitäisi olla vallankumouksellisia ja ajatella kaikkea uusiksi, (jälleen yksi asia joka meitä yhdistää pressan kanssa) . Ajatellaan siis Rotari uusiksi, verkostoidutaan maailmanlaajuiseen Rotaryverkkoon, meitähän on valtavat 1.2 miljoonaa. Siihen mahtuu ajatuksia ja ideoita , joita kopioida ja soveltaa omalle alueelleen.

Lopuksi tähän vielä RIP Holger Knaackin terveiset suomen Rotareille.

Verkostoidutaan, tehdään yhdessä hyvää yhteisössämme ja katsotaan yhdessä valoisaan tulevaisuuteen.

Rotary Zone 17 Koordinaattori Erik